Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Els doctors José Alegre y Jesús Castro, del Grup de Recerca en Malalties Sistemàtiques del VHIR, van col·laborar amb la Universitat de Cornell, Nova York, en el projecte “La biologia de les vesícules extracel·lulars o exosomes i la intolerància al exercici en pacients amb síndrome de fatiga crònica”, que es posarà en marxa al gener del 2018.
A l’abril d’aquest any, l’Institut Nacional de Salut dels EE.UU. va llançar per primera vegada una convocatòria de 3 centres de referència col·laborativa per a la investigació biomèdica de la Síndrome de Fatiga Crònica/ Encefalomielitis Miàlgica (SFC/EM) i un quart centre per a l’anàlisi de dades i biologia de sistemes. La dotació total per aquests centres es de 40 milions de dòlars durant cinc anys.
La Universidad de Cornell va ser una de les elegides i durà a terme 3 projectes amb un finançament total de 9,4 milions de dòlars. Un d’aquests projectes està liderat per la Dra. Maureen Hanson, professora del Departament de Biologia Molecular i Genètica de l’esmentada universitat i compta amb la col·laboració del VHIR a través dels doctors José Alegre i Jesús Castro. Consisteix en la comparació del contingut de les vesícules extracel·lulars (EVs)/exosomes en 35 pacients amb SFC/EM i 32 controls sans abans i després d’un test cardiopulmonar (CPET).
Les vesícules extracel·lulars o exosomes són un grup de nanopartícules heterogènies envoltades de membrana que, en el seu interior, contenen lípids, proteïnes, àcids nucleics (DNA/RNA), hormones i citoquines, entre altres, que poden influir en les funcions d’altres cèl·lules (comunicació intercel·lular) distants de l’organisme quan es fusionen amb elles. A més, “sabem que aquestes vesícules s’alliberen en major quantitat després d’un exercici físic, i, per tant, en el projecte s’estudiarà el contingut dins d’aquestes abans i 24 hores després de realitzar un test d’esforç (CPET) per a induir cansament post-esforç (símptoma patognomònic a la malaltia) en pacients com SFC/EM per a comprovar si les senyals neuroimuns i inflamatòries d’aquestes vesícules poden contribuir als símptomes de la malaltia”, detalla el Dr. Castro.
El Dr Jesús Castro, investigador del Grup de Recerca en Malalties Sistèmiques del VHIR, ha obtingut la beca de mobilitat per a professors i investigadors sènior Salvador de Madariaga que atorga el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (MECD) per a l'estada en centres estrangers. En concret, el Dr. Castro desenvoluparà el seu treball a partir del mes de maig i durant cinc mesos al laboratori de fatiga crònica que lidera la Dra. Hanson a la Universitat de Cornell. Gràcies a aquesta beca, "el grup de treball del VHIR va poder descobrir i explorar nous mecanismes fisiopatològics en dues poblacions geogràficament diferents ja que es podran comparar pacients amb SFC /EM procedents de Nova York, EE.UU i Barcelona, Espanya. D'aquesta manera es podrà comprovar si hi ha un background genètic entre les dues poblacions que pogués explicar el fet que patint la mateixa malaltia la freqüència i intensitat dels símptomes entre un pacient i un altre siguin diferents ", comenta el Dr. Castro.
I a nivell personal, el Dr. Castro es mostra orgullós que es pugui materialitzar el primer estudi internacional d'una proposta innovadora sorgida del VHIR en el camp de la investigació de la fatiga crònica. "Serem pioners en l'anàlisi de les EVs / exosomes en la fatiga crònica", conclou el Dr. Jesús Castro.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.