Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Quines són les causes principals del mal d’esquena o quins tipus de malalties són les més habituals?
La majoria dels mals d’esquena estan produïts per dolors musculars a causa d’una sobrecàrrega mecànica de la columna, per posicions mantingudes, esforços físics i mals gestos que provoquen una contractura muscular i dolor. Es produeix una alteració biomecànica de les petites parts articulars posteriors de les vèrtebres que causen irritació nerviosa amb contractura de la musculatura paravertebral del voltant.
El que és més freqüent són les lumbàlgies mecàniques, en què es poden trobar contractures del múscul quadrat lumbar o del piramidal amb irradiació de dolor cap als glutis.
Podem observar fenòmens de desgast, artrosi d’aquestes articulacions, protrusió dels discs o hèrnies discals que facin que aquestes contractures siguin més o menys freqüents. Tot seguit pel que fa a la freqüència tenim les cervicàlgies, que poden produir dolor cap a les espatlles o, fins i tot, cefalees tensionals; i que sí que estan més relacionades amb males posicions i contractures dels trapezis i esternoclidomastoidals.
Hi ha persones que tenen predisposició a tenir mal d’esquena?
Sí, i la majoria de les vegades és multifactorial, poden patir-lo persones:
A més del dolor lumbar i la cervicàlgia, hi ha altres malalties molt comunes que afecten l’esquena, com la ciàtica. Què és la ciàtica i com es manifesta?
La ciàtica és una irritació del nervi ciàtic que neix a la regió baixa lumbar, i irradia pel gluti i a la cara posterior de la cama. Aquesta irritació es pot deure a una hèrnia discal, una estenosi foraminal o una contractura del piramidal que dona una clínica semblant, una pseudociàtica.
Què és l’hèrnia discal i què la produeix?
L’hèrnia es produeix per un trencament del disc intervertebral que provoca una extrusió (sortida) del seu contingut cap enfora, amb la qual cosa pot contactar amb l’arrel del nervi que passa pel seu costat i produir una irritació dolorosa que en recorre tot el trajecte.
Patir contractures amb regularitat pot ser un indicatiu d’un problema d’esquena més greu?
No necessàriament. Depèn de moltes coses. Cal consultar-ho amb l’especialista per orientar el diagnòstic de les contractures.
Quan et fa mal l’esquena, és millor el repòs o l’exercici?
És millor combinar ambdues coses, però depèn. Mai no s’ha de practicar exercici si et provoca dolor mentre el fas o després de fer-lo. Fer exercicis d’estiraments, per exemple, pot relaxar i millorar el dolor. Tampoc no és beneficiós el repòs absolut al llit.
Són realment efectius els elements ortopèdics com faixes, correctors d’esquena… per al mal d’esquena?
Depèn del diagnòstic. No són aconsellables per norma, però sí que poden alleujar-lo durant un temps determinat al dia, depenent de l’activitat que es faci i la malaltia que es tingui. Sempre aconsellem que s’utilitzin sota prescripció del metge.
En quin moment es recomana prendre antiinflamatoris per combatre el mal d’esquena? Poden tenir efectes secundaris nocius per a la nostra salut?
Sempre els ha de prescriure el metge. El que és més recomanable és disminuir l’activitat habitual, reposar una mica, aplicar calor local suau 15 minuts com a màxim i prendre un analgèsic convencional. Si no es millora, es poden prendre antiinflamatoris si prèviament els ha recomanat un metge i han resultat efectius.
Com podem alleujar el mal d’esquena mentre dormim? És cert que hi ha postures que alleugen el dolor i altres que l’afavoreixen?
És important el descans nocturn per millorar el mal d’esquena. Si el dolor interfereix en el son, ens aixequem pitjor, amb més contractures i dolor. Es desaconsellen les postures que provoquin dolor, com dormir de panxa enlaire o de bocaterrosa. Dormir de costat i com en posició fetal pot millorar el dolor. Es poden col·locar coixins entre les cames si estem de costat, o sota de la panxa si estem de bocaterrosa per intentar alleujar el dolor i poder descansar.
De quina manera pot influir el tipus de calçat que utilitzem en el mal d’esquena?
Pot augmentar el dolor si aquest calçat no és adequat. Es recomana calçat còmode amb el peu ben subjecte, amb 2 centímetres de sola i el taló amb forma de falca o topolino. Mai un calçat totalment pla.
A més de l’activitat física regular i la higiene postural, hi ha altres mesures de prevenció per al mal d’esquena?
El més important és mantenir un pes adequat a la talla, amb una bona alimentació, i tenir l’entorn laboral adaptat és una altra de les recomanacions.
Hi ha algun exercici concret que ajudi a prevenir el mal d’esquena?
Sí, hi ha exercicis específics. Normalment, els que reforcen els abdominals. És recomanable que siguin prescrits per un professional en el tema, ja que s’han d’adaptar a la morfologia de cada individu. Com a recomanacions generals es poden trobar exercicis, per exemple, en la pàgina web de la Societat Espanyola de Rehabilitació i Medicina Física (SERMEF), dins l’apartat d’exercicis.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.