Consells de salut per a la vida diària dels nens amb hipertensió pulmonar
En el moment que es diagnostica la hipertensió pulmonar (HAP) és essencial seguir el tractament farmacològic així com modificar els hàbits de l’infant. La constància en tots dos aspectes és necessària per al bon control de la malaltia.

Què has de tenir en compte si tens cura d’un infant amb hipertensió pulmonar?
En primer lloc, serà important tenir en compte els aspectes següents:
- El coneixement dels símptomes que es poden presentar
- El seguiment d’una dieta equilibrada
- L’adaptació a l’activitat física
- La prevenció davant les infeccions
La hipertensió pulmonar requereix cures d’un elevat grau d’especialització, per tant, cal que cada cas es concentri en unitats de referència amb un equip multidisciplinari.
El personal d’infermeria capacita els cuidadors principals i, segons l’edat, l’infant per adquirir els coneixements, les habilitats i les aptituds necessàries per poder realitzar el maneig i el tractament a domicili.
Signes i símptomes que es poden presentar
Tot i que el símptoma principal és la dispnea, inicialment a partir de l’exercici i posteriorment amb repòs, els símptomes en pediatria són inespecífics i depenen de l’edat i l’evolució de la malaltia:
- En lactants: es pot presentar fatiga durant les preses, vòmits freqüents, irritabilitat, retard en el pes i l’estatura, respiració més ràpida i cor bategant també més de pressa del que és habitual; el dolor toràcic es pot manifestar en forma d’espasmes de plor i presentar coloració blavosa de la pell, les mucoses i els dits (cianosi).
- En preescolars: els símptomes més freqüents són cansament amb facilitat i falta d’alè durant l’esforç físic; poden aparèixer la pell i els llavis amb coloració blavosa,
- En nens més grans de deu anys i casos avançats: pot aparèixer un edema als turmells i a les cames, el fetge té una mida augmentada i un engrossiment de les falanges distals dels dits (acropàquia).
Per millorar els signes i símptomes es recomana
- Seguiment d’una dieta equilibrada
- Tant l’excés de pes com la desnutrició poden condicionar el control de la malaltia, limitar les activitats de la vida diària i afavorir complicacions respiratòries, cardiovasculars i infeccioses.
- També ha de ser una dieta variada, baixa en sal i en greixos saturats i alta en fibra, cal prevenir l’estrenyiment per evitar els sobreesforços.
- Adaptació a l’activitat física
- L’activitat física intensa pot augmentar la pressió arterial pulmonar. Per això cal evitar aquelles activitats que produeixin símptomes i s’ha de vigilar l’aparició de signes de fatiga.
- L’adaptació a l’exercici ha de ser lenta i progressiva. S’ha d’anar augmentant la freqüència i la intensitat de lleu a moderada segons ho toleri l’infant.
- Qualsevol activitat que li causi mareig o falta d’alè cal aturar-la de forma immediata.
- Prevenció davant les infeccions
- Qualsevol infecció empitjora l’estat general de l’infant i agreuja els símptomes de la malaltia:
- Higiene de mans: cal rentar-se les mans de forma regular.
- Higiene bucal: s’ha de fer una neteja de la boca després de cada àpat.
- Vacunes: les infeccions respiratòries són mal tolerades i han de ser tractades de forma precoç. Es recomana la vacunació estacional de la grip i la pneumònia pneumocòccia tant al pacient com al seu nucli familiar convivent.
- Qualsevol infecció empitjora l’estat general de l’infant i agreuja els símptomes de la malaltia:
S’han de vigilar els signes d’alarma següents i, si apareixen, cal visitar el metge:
- Dificultat per respirar que porta a fer interrupcions freqüents durant les preses
- Augment de pes de forma inexplicable (900 g al dia o > 2 kg a la setmana)
- Empitjorament de l’edema dels turmells, els peus, les cames o l’abdomen
- Fatiga extrema o disminució de l’habilitat per tolerar l’activitat
- Falta d’aire que no millora amb el repòs