Vall d’Hebron forma professionals sanitaris d’Amèrica Llatina en donació d’òrgans

Vall d’Hebron col·labora amb l’ONT (Organització Nacional de Trasplantaments) en la segona edició del Programa de formació sobre donació d’òrgans com a part de les cures al final de la vida dirigida a professionals d’Amèrica Llatina.

16/05/2024

Vall d'Hebron col·labora amb l'ONT en la segona edició del 'Programa de formació en línia sobre donació d'òrgans com a part de les cures al final de la vida' dirigit a professionals d'Amèrica Llatina. Durant vuit setmanes, més de 250 professionals vinculats a les Unitats de Crítics de quinze països d'Amèrica Llatina (Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, Guatemala, Mèxic, Paraguai, Perú, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela) compartiran coneixement i experiències sobre els processos de donació sota la coordinació acadèmica de la direcció de programes de donació i trasplantament del Vall d'Hebron. El Dr. Alberto Sandiumenge, coordinador de Trasplantaments de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Donació i Trasplantament d'Òrgans, Teixits i Cèl·lules del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), és el coordinador acadèmic d'aquest curs, que també està tutoritzat per professionals d'altres centres sanitaris de l'Estat i països d'Amèrica Llatina.

Aquesta iniciativa ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l'ONT amb el Ministeri d'Afers Externs, Unió Europea i Cooperació, a través de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament (AECID) i del seu Pla de Transferència, Intercanvi i Gestió de Coneixement pel Desenvolupament de la Cooperació Espanyola a Amèrica Llatina i el Carib (Pla Interconnecta) i a la mediació de Fundació Estatal per a la Salut, Infància i Benestar Social (FCSAI). "Aquesta activitat formativa té un gran valor per a l'Organització Nacional de Trasplantaments per dos motius. En primer lloc, perquè constitueix una àrea de coneixement molt atractiva per als professionals d'Amèrica Llatina que atenen pacients crítics; són molts els que s'han interessat per aquest curs que celebra ara la segona edició. En segon lloc, perquè difon un concepte que pot constituir un punt d'inflexió en la donació d'òrgans en aquests països: la importància de la donació no només des de la perspectiva del pacient en necessitat d'un trasplantament, sinó també des de la persona que mor. Hem de promoure com a estàndard professional la presentació de l'opció de donar en les cures de final de vida i possibilitar la donació si aquesta és coherent amb els principis i valors de la persona", explica Beatriz Domínguez-Gil, directora de la ONT.

La principal idea del curs és transferir i actualitzar coneixements sobre el procés de donació d'òrgans integrat com a pràctica habitual en les cures al final de la vida. "Una de les claus del model espanyol és la implicació dels intensivistes en el procés de donació i en les cures dels pacients al final de la vida", explica el Dr. Alberto Sandiumenge: "La coordinació entre centres sanitaris és un altre punt clau", afegeix.
Des que Espanya i l'Amèrica Llatina treballen plegats gràcies a la creació del Consell Iberoamericà de Donació i Trasplantament (RCIDT) el 2005, que presideix l'ONT, els trasplantaments s'han duplicat en aquesta regió.

Share it:

Notícies relacionades

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.