El Dr. Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, exerceix de president local del LIX Congrés Nacional de la SEMICYUC

Intensivistes de tot l’Estat es reuneixen a Barcelona per debatre com han de ser les UCIS del futur: més sostenibles i compromeses socialment.

08/05/2024

Intensivistes d’arreu de l’Estat es reuneix a partir de diumenge a Barcelona, durant quatre dies, en el LIX Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC), que enguany porta per lema ‘Tecnologia sostenible al servei del pacient crític’. Les UCI, els serveis tradicionalment més tecnificats dels hospitals, s'han convertit en espais encara més capdavanters de la mà de la revolució tecnològica. En el decurs del LIX Congrés de la SEMICYUC s’analitzarà com els algorismes amb anàlisis i aprenentatge automàtic, el big data aplicat a l'assistència, les eines de simulació o els sensors en dispositius intel·ligents incideixen l’exercici de la Medicina Intensiva i presenten nous reptes com integrar la tecnologia sense donar l'esquena a la sostenibilitat, tant la mediambiental com la social, per tal que les UCIS sigui espais més verds i amables.

“El canvi climàtic és un dels majors reptes per a la salut pública i la seguretat global. Encara que el sistema sanitari juga un paper fonamental en el manteniment de la salut de la societat, també és un factor contribuent al mal mediambiental. Les UCI concretament consumeixen quantitats importants d'energia, generen grans quantitats de residus, principalment deguts al material d'un sol ús; i els pacients crítics necessiten una quantitat molt rellevant de tractaments farmacològics. Hem de desenvolupar la nostra tasca amb intervencions que redueixin el seu impacte ambiental, sempre mantenint els nivells d'alta qualitat de cures i tractaments”, explica el Dr. Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i president del Comitè Local del Congrés. “Els intensivistes no som aliens a les necessitats de sostenibilitat de la nostra societat. Ens sumem als nostres col·legues europeus en la planificació de serveis més compromesos amb el medi ambient, però, a més, fem un pas endavant en liderar unitats en les quals l'organització sigui més humana”, indica la Dra. Carola Giménez-Esparza, presidenta de la SEMICYUC.

Primer document de propostes per a la sostenibilitat mediambiental de les UCI

El desenvolupament de la intel·ligència artificial, la humanització dels serveis o la simulació com a eina imprescindible formen part d'un programa científic que també vol analitzar l’impacte mediambiental de la pràctica diària. De fet, d'aquest Congrés sortirà el primer document de propostes per la sostenibilitat mediambiental de les UCI, en el qual han participat especialistes de tot l’Estat.

La Societat Europea de Medicina Intensiva (ESICM) estarà present en el Congrés Nacional de la SEMICYUC, que tindrà lloc a Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), amb una delegació de luxe. El seu president electe, el Dr. Jan de Waele, oferirà una conferència sobre els desafiaments en l'ús dels antibiòtics en les UCI, així com participarà en una taula rodona al costat d'eminents intensivistes de tota Europa. A més, des de Llatinoamèrica i els Estats Units arribaran també a Barcelona intensivistes del Consell Directiu de la Federació Panamericana i Ibèrica de Medicina Intensiva (FEPIMCTI), amb el seu president el Dr. Alfredo Matos; el president electe de la Federació Mundial de Vigilància intensiva (WFICC), el Dr. Javier Fernández; i el Dr. Joseph Nates, president de la Xarxa Mundial de Recerca de Cures Crítiques Oncològiques (ONCCCRNET), que abordaran el repte del pacient oncològic crític a banda i banda de l'Atlàntic.

El LIX Congrés Nacional de la SEMICYUC coincidirà amb el XLIX Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Infermeria Intensiva i Unitats Coronàries (SEEIUC), per la qual cosa Barcelona acollirà a centenars de professionals sanitaris dels Serveis de Medicina Intensiva de totes les províncies.

Les UCI, els serveis tradicionalment més tecnificats dels hospitals, s'han convertit en espais encara més capdavanters de la mà de la revolució tecnològica.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.