We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
Presentació 'Renaixement' a l'Heliogàbal
Mushka
Mireia Forner i Andrea Salvat
Les participants formen part del Grup de Teràpia Cognitivoconductual Focalitzada en el Trauma de la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
“No sé com reaccionaran. No sé si ho acceptaran. No sé si em jutjaran. Fins i tot, si em fallaran”. Són els primers versos de la cançó Renaixement, resultat del procés de cocreació musical entre sis adolescents víctimes de violència sexual i la cantant de música urbana Mushkaa (Irma Farelo i Solé). Les noies formen part del Grup de Teràpia Cognitivoconductual Focalitzada en el Trauma de la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i han participat del projecte com a part del seu procés de recuperació. La iniciativa, inclosa dins de l’estratègia d’Arts en Salut de l’Institut Català de la Salut (ICS), se centra en la creació musical com a part de la teràpia per ajudar les noies a apoderar-se contra la violència que han patit, a poder plasmar el que han viscut i a enfortir el seu sentiment de grup.
Les adolescents, que tenen entre 13 i 16 anys, van participar en tres sessions de cocreació amb la Mushkaa per compondre el tema a partir del que volien explicar de les seves experiències i van enregistrar la cançó en una quarta sessió en un estudi professional. El resultat és Renaixement, un tema que també busca conscienciar sobre el flagell social dels abusos sexuals, que a Europa afecta prop del 20% de nenes, nens i adolescents segons les dades del Consell d'Europa. La cançó recull el procés de recuperació que han seguit les participants: “I ara que ja no controles més la meva ment, aquí comença el meu renaixement”.
Les sis noies que han format part del projecte presentaven simptomatologia d’estrès posttraumàtic, depressiva i ansiosa. Durant tot el procés de cocreació musical han estat guiades per les psicòlogues clíniques que estan a càrrec del Grup i, també, per les responsables de l’estratègia d’Arts en Salut de l’ICS en els aspectes metodològics. “Ha estat un gran aprenentatge, una manera de connectar amb els problemes de persones que han patit molt”, explica la Mushkaa, que assegura que va intentar transmetre a les noies el valor que ella dona a la música com a “eina per aprendre i fer front als problemes”.
Millora de l’estat emocional
Tot l’equip professional involucrat en la iniciativa ha coincidit a apreciar una millora notable en l’estat emocional de les noies. Entre d’altres millores clíniques, s’ha observat una disminució significativa dels símptomes d’evitació, que són habituals en els trastorns d’estrès posttraumàtic, segons han remarcat les psicòlogues que en fan el seguiment. També han considerat que la inclusió d'una activitat artística de cocreació musical “va tenir efectes positius en l'estat emocional de les pacients, va reduir els sentiments de vergonya i d'estigmatització i la simptomatologia evitativa”, segons apunten la psicòloga clínica de l’Equip EMMA, Mireia Forner Puntonet; i la psicòloga general sanitària del mateix Equip, Andrea Salvat San Agustín.
Les dues professionals expliquen que en la teràpia cognitivoconductual focalitzada en el trauma el primer que es treballa és la vinculació al grup i la confiança, i que no s’entra directament en la narrativa del trauma. “Primer treballem la part més emocional, que les noies puguin identificar com s’estan sentint i hi posin nom i que situïn el 100% de la culpa del que ha passat en l’agressor i, quan ja tenen estratègies per gestionar els símptomes, és quan entrem a treballar en la narrativa del trauma. La part creativa, com les cançons o els jocs, les ajuden a fer aquest pas”, explica Forner.
La directora de Comunicació i Responsabilitat Corporativa de l’ICS, Laia Brufau Pla, que també és la responsable de l’estratègia d’Arts en Salut de l’ICS, remarca que la cocreació musical “va fomentar un sentiment de comunitat i col•laboració entre les noies i les ha ajudat en el seu procés de recuperació després de viure una experiència traumàtica”. I afegeix que la cançó permet “visibilitzar els estralls dels abusos sexuals infantils”.
Mireia Forner Puntonet, Andrea Salvat San Agustí i Laia Brufau Pla han conduït aquest dilluns, al costat de la cantant Mushkaa, l’acte de presentació de Renaixement, que s’ha fet a la sala Heliogàbal de Barcelona.
La cançó ja es pot escoltar al canal de Youtube de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i a totes les plataformes d’àudio.
Sobre l’Equip EMMA
L’Equip EMMA és la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Està format per professionals del Servei de Pediatria, del Servei de Salut Mental i de la Unitat de Treball Social de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i es va posar en marxa el 2020. És el dispositiu de referència per a infants i adolescents menors de 16 anys, víctimes de violència sexual a la ciutat de Barcelona. Entre els mesos de novembre de 2022 i de 2023, els seus professionals han atès 314 pacients, la majoria dels quals són víctimes de violència sexual (80%), però també han tractat víctimes d'altres violències com la física (14%) o la negligència en la cura dels infants (2%).
Sobre l’Estratègia d’Arts en Salut
L’Institut Català de la Salut (ICS) té incorporada la metodologia i l’estratègia Arts en Salut en el seu marc operatiu i té actiu un programa assistencial d’expertesa (PADEICS) sobre l’estratègia, que és el pla intern que analitza, reflexiona i assessora la institució en projectes professionals que utilitzen les arts en la seva pràctica assistencial. Aquesta unió entre cultura i salut entén les arts en salut com un ventall molt ampli d'activitats i accions que el sector artístic i l'entorn comunitari poden oferir als professionals de la salut a l'hora d'abordar una patologia concreta, ja siguin com a intervencions en un pla terapèutic o en les seves activitats de prevenció i promoció de la salut.
Aquí pots sentir la cançó Renaixement
Les sis noies que han format part del projecte presentaven simptomatologia d’estrès posttraumàtic, depressiva i ansiosa. Durant tot el procés de cocreació musical han estat guiades per les psicòlogues clíniques que estan a càrrec de l'Equip EMMA i, també, per les responsables de l’estratègia d’Arts en Salut de l’ICS en els aspectes metodològics.
Psychiatrics, General Hospital
Paediatrics, Children's Hospital and Woman's Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.