Vall d’Hebron impulsa l’Hospitalització a Domicili, que esdevé el 51è Servei de l’Hospital

El nou Servei d’Hospitalització a Domicili, que fins ara tenia el rang de Coordinació, pretén donar l’impuls a aquest tipus d’hospitalització, una aposta de futur per Vall d’Hebron pels grans beneficis que aporta.

28/12/2022

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta organitzativament amb un nou Servei. Es tracta del Servei d’Hospitalització a Domicili, que fins ara tenia el rang de Coordinació. Aquesta decisió s’ha dut a terme per l’impuls que la institució vol donar a aquest tipus d’hospitalització, una aposta de futur per Vall d’Hebron pels grans beneficis que aporta tant per al o la pacient com per a l’Hospital.

“L’hospitalització a domicili és una hospitalització exactament igual que la que es fa tradicionalment al centre sanitari, però en aquest cas el pacient es troba hospitalitzat a casa”, explica el Dr. Francesc Xavier Jiménez, cap del nou Servei. Es tracta de pacients que, si no estiguessin ingressats a casa, ho estarien a l’hospital ja que necessiten un nivell d’atenció amb una complexitat típica d’una hospitalització. “La cartera de serveis és la mateixa a casa que la que s’ofereix a l’hospital: visites de metges i metgesses i d’infermers i infermeres fins a dos cops al dia, tractaments endovenosos, analítiques, cures complexes, ecografies a peu de llit, oxigenació, atenció telefònica directa les 24 hores tots els dies de la setmana... L’única excepció són les proves radiològiques, que per motius evidents no es poden dur a terme a casa”, afirma el Dr. Francesc Xavier Jiménez. Es tracta d’un servei molt ben valorat pels pacients, ja que l’hospitalització a casa resulta més confortable, es guanya en comoditat i el o la pacient pot tenir més contacte amb la família. “Dins el Servei d’Hospitalització a Domicili el paper d’infermeria és fonamental. Els infermers i les infermeres estem present els 365 dies a l’any i liderem de forma autònoma els tractaments complexos com: transfusions sanguínies, cures de  nafres vasculars, teràpia de pressió negativa i teràpia larval. Disminuïm  les estades hospitalàries i millorem la qualitat de vida dels nostres pacients”, destaca Lola Rubio, supervisora d’Infermeria d’Hospitalització a Domicili.

Aquest nou Servei forma part de l’Àrea Coneixement Alternatives a l’Hospitalització. Recentment, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha desplegat un nou model assistencial d’organització que agrupa els diferents serveis i unitats assistencials que tenen alguna cosa a veure amb un problema de salut. Aquest nou model consisteix en la creació i implementació de 35 àrees de coneixement com ara l’Àrea Alternatives a l’Hospitalització, l’Àrea del Cor, l’Àrea de Trasplantament d’Òrgan Sòlid o l’Àrea d’Atenció Postquirúrgica.

Un gran benefici per als pacients amb fragilitat

El 50% de les persones que són hospitalitzades a domicili per Vall d’Hebron tenen més de 75 anys. Els pacients grans i fràgils són més propensos a patir problemes de mobilitat o episodis de desorientació o confusió, que es coneixen com a delírium, i demència, especialment si es troben ingressats a l’hospital. Si es troben ingressats a casa, en canvi, aquest risc es redueix perquè es troben en un entorn conegut. A més, amb l’hospitalització a domicili també s’elimina el risc de patir infeccions nocosomials (les infeccions que s’agafen en l’entorn hospitalari). 

A nivell de l’hospital, a més, l’hospitalització a domicili permet descongestionar el centre, les urgències i el sistema en general i guanyar en eficiència. “Volem que el pacient estigui en el dispositiu més adequat, oferint-li la mateixa qualitat i seguretat i, a la vegada, sent més eficients com a organització”, assegura el Dr. Francesc Xavier Jiménez.

Hospitalització a Domicili és un servei transversal, és a dir, que dona cobertura a tots els serveis de l’Hospital i del territori del qual Vall d’Hebron és centre referència a l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord: Atenció Primària, Equips de Suport Integral a la Complexitat (ESIC), Hospital de Sant Rafael, centres sociosanitaris i centres especialitzats en cures pal·liatives. Actualment compta amb 25 professionals i pot atendre a la vegada fins a 60 pacients. El 2021 va atendre 1.196 pacients, xifra que representa  un increment del 31.4% respecte a l’any 2020.

Així, aquest Servei atén bàsicament dos tipus de pacients. Per una banda, el pacient d’alta precoç, és a dir, la persona ingressada a planta de l’hospital que se la transfereix al domicili perquè acabi allà el tractament. I per l’altra, el pacient que se l’ingressa a casa derivat des d’Urgències (normalment per descompensacions de broncopatia crònica, per insuficiència cardíaca o per infeccions com ara pielonefritis, prostatitis o cel·lulitis) o bé se’l deriva a casa des d’altres dispositius del territori (Atenció Primària, ESIC, Hospital I. Roig, Parc Sanitari Pere i Virgili, Hospital Sant Rafael, etc.), que solen ser pacients crònics complexos descompensats o pacients que han de rebre al domicili transfusions o cures complexes.

Es tracta d’un servei molt ben valorat pels pacients, ja que l’hospitalització a casa resulta més confortable, es guanya en comoditat i el o la pacient pot tenir més contacte amb la família

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.