El Dr. Josep Tabernero ha estat guardonat als Premis Fundació Lilly de Recerca Biomèdica 2022

Ha estat distingit en la categoria de recerca biomèdica clínica pel descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més eficaces contra el càncer, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals.

28/03/2022

Els Premis Fundació Lilly de Recerca Biomèdica són dels més prestigiosos dins l'àmbit biomèdic espanyol. A l'edició d'aquest any, la número vint, en la categoria de recerca biomèdica clínica han premiat el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO). A la categoria de recerca preclínica el premi l’ha rebut el Dr. Salvador Aznar Benitah. Amb aquests premis es vol reconèixer dos investigadors que han contribuït de manera significativa al desenvolupament de la biomedicina i les ciències de la salut a l'Estat i que mantenen una activitat de nivell científic reconegut.

"Les trajectòries brillants dels dos premiats són un exemple de dedicació i encert en la recerca bàsica i clínica. Les seves troballes, d'impacte internacional, han contribuït a donar prestigi a les ciències de la salut a Espanya", subratlla José Antonio Sacristán, director de la Fundació Lilly, que afegeix que l'acte de lliurament d'aquests guardons tindrà lloc el proper 20 de juny a Madrid.

El premi Fundació Lilly en Recerca Biomèdica Clínica 2022 ha estat concedit al Dr. Josep Tabernero, que també és catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i director de l’IOB-Quirónsalud, pel descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més eficaces contra el càncer, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i en el desenvolupament precoç de fàrmacs. En aquest sentit, entre altres contribucions, ha estat pioner a mostrar que la mutació més comuna de la proteïna BRAF (BRAFV600) també passa en altres tipus de tumors a més dels melanomes i ha liderat el sistema més robust actualment disponible per classificar els pacients amb càncer colorectal. També ha demostrat com combinacions de tractaments són capaços de contrarestar els mecanismes de resistència cel·lular basats en l'activació de vies redundants.

"Vull agrair a la Fundació Lilly aquest premi, que és el reconeixement a la feina d'un gran equip que tinc el privilegi de liderar tant a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron com al VHIO. El nostre objectiu és poder oferir als pacients amb càncer tractaments més efectius gràcies a la recerca i a la medicina de precisió, i premis com aquest ens motiven per continuar millorant cada dia", comenta el Dr. Josep Tabernero.

Més de 550 publicacions avalen la trajectòria destacada del Dr. Tabernero com un dels oncòlegs i investigadors clínics més rellevants de l'Estat, a més de ser un referent internacional en tumors gastrointestinals i endocrins pel seu lideratge en grans projectes internacionals. Entre altres aspectes, el jurat l'ha fet mereixedor d'aquest premi pels èxits científics d'alt impacte derivats del seu treball, desenvolupant línies de recerca originals.

En la categoria de Recerca Biomèdica Preclínica, el jurat ha reconegut el professor Salvador Aznar Benitah, director del grup de recerca d'Envelliment i Metabolisme de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona i professor ICREA, per les seves contribucions a l'estudi de la vinculació entre l'envelliment, les cèl·lules mare, el càncer, la dieta i el ritme circadiari. Entre les troballes, el grup de recerca d'Aznar Benitah ha descrit que el comportament de les cèl·lules mare està controlat estrictament per un rellotge intern que està alineat amb el ritme circadiari; ha descrit alguns mecanismes epigenètics que permeten a les cèl•lules mare adaptar la seva cromatina a diferents estímuls que reben al llarg de la seva vida, i ha identificat les cèl·lules responsables de la iniciació de les metàstasis en diversos tipus de tumors humans.

Reconegut internacionalment per les seves contribucions importants, el professor Aznar Benitah és un dels investigadors més dinàmics en aquestes àrees d'estudi, amb més de 70 articles publicats en revistes revisades per parells i amb un alt índex de cites. Entre totes, destaca una publicació recent a Nature (2021) en la qual determina la influència de diferents greixos de la dieta en el desenvolupament de metàstasi. El jurat ha valorat la implicació de totes les seves troballes no només per a la recerca bàsica i mèdica, sinó també per a la societat. Així mateix, ha destacat el seu alt nivell científic, la seva projecció futura i el potencial de les línies de recerca per traduir-se en solucions de la vida real.

Un jurat d'excepció

A més de l'alt nivell de les trajectòries distingides ‒que des de la primera convocatòria el 2002 ja sumen un total de 40‒, el rigor amb què el seu jurat avalua els mèrits dels candidats atenent únicament i exclusivament criteris científics ha convertit aquests guardons en un referent dins de la comunitat científica. Presidit pel Dr. Mariano Barbacid, el jurat dels Premis Fundació Lilly de Recerca Biomèdica està compost per destacats investigadors de l'àmbit biomèdic que formen el Consell Científic de la Fundació Lilly, als quals se sumen els premiats a l'edició anterior i un representant dels premiats en edicions anteriors.

Així, aquest any el jurat l'ha compost: Dr. Mariano Barbacid (president), Dr. José R. Alonso Peña, Dr. Antonio Artigas Raventós, Dra. Carmen Ayuso García, Dra. Amparo Cano García, Dra. Margarita Giménez Álvarez, Dra. Ana María Lluch Hernández, Dr. Ignacio López-Goñi, Dr. Federico Mayor Menéndez, Dra. Patricia Pou Rosich, Dr. Fernando Rodríguez Artalejo, Dr. Francisco Zaragozá García, Dr. Luis Liz Marzán (Premi Fundació Lilly Preclínica 2021) , Dr. Carlos Simón Vallés (Premi Fundació Lilly Clínica 2021) i Dr. Luis Alberto Moreno Aznar (Premi Fundació Lilly Clínica 2016). 

Més de 550 publicacions avalen la trajectòria destacada del Dr. Tabernero com un dels oncòlegs i investigadors clínics més rellevants de l'Estat.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.