Vall d’Hebron estrena una Unitat d’Arrítmies amb més capacitat per fer diagnòstics i tractaments innovadors per atendre l’augment d’alteracions del ritme cardíac

La nova Unitat d’Arrítmies compta amb dos laboratoris d’electrofisiologia amb tecnologia punta on es poden diagnosticar i tractar alhora arrítmies lentes (bradicàrdies) i ràpides (taquicàrdies), tant d’adults com d’infants. 

15/12/2021

El cor no té temps per distreure’s. S’ha de concentrar a bategar. Ho fa amb una freqüència de poc més d’un cop per segon, la qual cosa equival a 100.000 cops al dia en adults i fins a 200.000 en nadons. I no pot parar: la seva feina és bombar la sang amb la força suficient perquè arribi a tots els racons del cos. El cor és una bomba de menys d’un quilo i mig que es divideix en quatre càmeres: dues aurícules i dos ventricles –la sang entra per les aurícules i surt pels ventricles–. Tot i treballar amb un ritme implacable, la maquinària del cor pot fallar de diferents maneres. “Per exemple, pot saltar-se o afegir un batec per un error en l’impuls elèctric. D’aquest trastorn del ritme cardíac se’n diu arrítmia”, explica la Dra. Nuria Rivas, cap de la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. “Una arrítmia és una alteració del ritme cardíac. Hi ha arrítmies perilloses i altres que no comporten risc vital, però que poden ser simptomàtiques i afectar la qualitat de vida”, matisa.

Per avançar en el diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha posat en marxa una nova Unitat d’Arrítmies. “Hem passat de tenir una sala d’electrofisiologia a dues on realitzem procediments invasius, com estudis de conducció per al maneig del pacient amb síncope, ablacions cardíaques o implantació de dispositius com marcapassos i desfibril·ladors. Gràcies a la tecnologia actual, els electrofisiòlegs poden fer diagnòstic i tractament en una mateixa sessió”, explica la Dra. Nuria Rivas. Per cada quiròfan, poden passar entre dos i tres pacients cada dia. “Aquest salt permet atendre més pacients en un moment en què epidemiològicament hi ha un augment de les arrítmies, entre altres coses, perquè l’esperança de vida creix i l’envelliment de la població s’associa a factors de risc cardiovascular, com la hipertensió o la diabetis. També perquè millora l’esperança de vida dels i les pacients amb cardiopaties, gràcies a tractaments quirúrgics i percutanis, així com la supervivència de persones que han patit un infart i que amb el temps poden desenvolupar una arrítmia”, descriu la Dra. Nuria Rivas.

Tecnologia punta al servei dels i les pacients

Hi ha dos tipus d’arrítmies. “Quan el ritme cardíac és massa lent, la patologia es coneix com a bradicàrdia, i quan és massa ràpid, taquicàrdia. I per a cadascuna hi ha un diagnòstic i tractament diferenciat”, afegeix el Dr. Ferran Rosés, coordinador clínic de Cardiologia Pediàtrica i expert en el diagnòstic i tractament d’arrítmies durant l’edat pediàtrica. Les taquicàrdies es poden tractar introduint un catèter al cor i cremant el punt on es produeix l’error en el senyal elèctric. Les sales d’electrofisiologia de la nova Unitat d’Arrítmies compten amb tecnologia innovadora per fer tractaments complexos. Disposen d’aparells de raig X d’última generació que permeten minimitzar la dosi de radiació, així com sistemes de navegació 3D que permeten visualitzar el cor dels i les pacients i els catèters per tractar les arrítmies en temps real a través d’un ordinador, sense haver d’utilitzar radiació ionitzant, que amb el temps pot tenir efectes secundaris. “D’aquesta manera, podem avaluar el sistema elèctric i detectar un error. En cas de taquicàrdia, la reconstrucció en tres dimensions de les cavitats cardíaques i la seva activació elèctrica permet crear mapes de colors del voltatge i la seqüència d’activació elèctrica. Això facilita les ablacions, és a dir, cremar amb precisió el punt on es genera l’arrítmia”, afegeix el Dr. Ferran Rosés. Aquestes noves tecnologies suposen un salt endavant en els tractaments d’infants i adults amb cardiopaties congènites. Com són altament complexes, aquests pacients requereixen ser atesos en centres amb tecnologia punta com Vall d’Hebron.

D’altra banda, les bradicàrdies es poden tractar amb la implantació d’un marcapassos. Mentre que les arrítmies amb risc de mort sobtada es tracten amb la implantació d’un desfibril·lador automàtic implantable. En qualsevol dels casos, la clau és el diagnòstic. I no sempre és fàcil. Les arrítmies poden donar símptomes com palpitacions, marejos, sensació d’ofec, mal al pit o sensació que cada batec és diferent. En aquests casos és recomanable consultar amb un professional. Algunes arrítmies poden ser causa d’una mort sobtada. “Tot i que són una minoria”, puntualitza la Dra. Núria Rivas. 

La manera més fàcil de detectar una arrítmia és amb un electrocardiograma, però depenent de si aquesta és persistent o intermitent costarà més o menys fer el primer diagnòstic. Els esportistes d’alta competició són sotmesos a proves periòdiques que es tradueixen en una prova d’esforç, un electrocardiograma i un ecocardiograma. “Amb elles, sabem si hi ha una alteració estructural del cor, per exemple”, explica la Dra. Nuria Rivas. “Però tenir uns resultats sense cap alteració no es garantia que la persona no pugui fer una arrítmia”, avisa.

Dins la Unitat d’Arrítmies

“L’eix central de la unitat d’arrítmies és la sala d’electrofisiologia cardíaca. És el lloc on podem fer els estudis invasius pel seu diagnòstic i tractament. Però hi ha altres àrees igualment rellevants pel seguiment dels nostres pacients”, descriu Gabi Pascual, infermer de la Unitat d’Arrítmies. A la consulta de seguiment de dispositius cardíacs implantables es segueixen pacients portadors de marcapassos i desfibril·ladors, així com pacients portadors de Holters subcutanis de llarga durada que poden ajudar en el diagnòstic de la síncope d’origen desconegut. A més del control presencial, a molts d’aquests pacients se’ls ofereix la possibilitat de fer seguiment remot dels seus dispositius mitjançant un transmissor que deixen a casa seva. Això facilita el diagnòstic precoç d’esdeveniments arrítmics o possibles disfuncions dels dispositius que poden ser especialment importants en pacients de risc o en població pediàtrica.

Actualment, per monitorització remota seguim prop de 2.000 pacients. L’equip d’infermeria valora les diferents transmissions de forma diària. Si davant d’una alerta s’ha de fer una actuació, es comenta amb l’equip mèdic i, si es considera necessari, es cita al o la pacient. L’objectiu és sempre tractar d’avançar-nos a qualsevol incident”, explica Gabi Pascual. A la sala de procediments mínimament invasius es fan diferents tipus de proves. Una de les que té més rellevància clínica són les proves de provocació farmacològica que poden ser útil per desemmascarar patrons d’arrítmies que podrien passar desapercebudes i a vegades poden arribar a ser molt greus. “A més, en aquesta sala es posen Holter d’esdeveniments, una gravadora de la mida d’un llapis de memòria que s’implanta de mode subcutani al costat de l’esternó i permet el monitoratge remota del ritme cardíac durant uns tres anys”, contínua explicant Gabi Pasqual.

Finalment, la consulta de Holter de 24h permet fer un registre de l’electrocardiograma de forma continua. És una eina clau en el seguiment dels pacients de Cardiologia i altres especialitats. Amb la nova Unitat, s’ha augmentat el nombre de gravadores amb l’objectiu de donar sortida a l’elevat nombre de peticions sol·licitades per aquesta prova.

Referent en cardiopaties familiars i tractaments en infants

Vall d’Hebron és Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) en cardiopatia familiar i membre de la xarxa de referència ERN GuardHeart. “Els infants es visiten a l’Hospital Infantil, però a la Unitat d’Arrítmies fem diagnòstics i tractaments”, explica el Dr. Ferran Rosés. Dins el compromís de construir un hospital amable, la nova unitat compta amb pantalles recreatives i música perquè els i les pacients es relaxin abans, durant o després d’una intervenció. “Tenim una unitat altament especialitzada, però molt humana”, conclou el Dr. Ferran Rosés.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.