Un estudi amb participació de Vall d'Hebron analitza l'impacte de la COVID-19 en el tractament oncològic

Segons l’estudi, el percentatge de persones amb càncer que han patit seqüeles després de passar la COVID-19 és similar a la població general, al voltant del 15%.

09/12/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia han participat en un estudi multicèntric amb 1.557 pacients amb càncer que han passat la COVID-19 que ha determinat que el 53% van haver d’aturar o modificar el tractament oncològic fruit de la infecció per SARS-CoV-2. En concret, un 38% va haver de modificar la dosi (per diverses causes, com ara prevenir una major immunosupressió, disminuir el risc d’acudir a l’hospital o evitar efectes secundaris) i un 15% va veure aturat indefinidament el seu tractament. L’estudi s’ha publicat a The Lancet Oncology.

Els investigadors i investigadores també han avaluat l’impacte en forma de seqüeles que ha provocat la COVID-19 en les persones amb càncer. Com explica el Dr. Juan Aguilar, especialista en malalties infeccioses del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i que ha pres part a l'estudi, “s’ha pogut determinar que d’entre les persones amb càncer que van agafar la COVID-19 i van sobreviure, el 15% van tenir seqüeles posteriors, una xifra similar a la població general. D’entre els símptomes detectats, la majoria (el 41%) eren respiratoris”.

Per altra banda, la presència de seqüeles va ser major entre les persones que havien passat una malaltia més greu i que havien requerit ingrés. El perfil més freqüent va ser en homes majors de 65 anys, amb comorbiditats i fumadors o exfumadors.

“Tot i que la COVID-19 va condicionar en alguns casos una modificació o ajornament del tractament oncològic, la gran majoria dels pacients van poder continuar amb tractament després d'haver superat la infecció”, afirma el Dr. Juan Aguilar. “En la nostra experiència, aquestes modificacions no van repercutir negativament en l’evolució de la malaltia oncològica”.

Aquest estudi s’ha dut a terme en el marc del projecte OnCovid, un registre europeu actiu que inclou pacients consecutius de 18 anys o més amb antecedents de tumor sòlid o hematològic i que han tingut un diagnòstic de SARS-CoV-2 confirmat per PCR. Aquest estudi retrospectiu inclou pacients de 35 institucions de Regne Unit, Espanya, Itàlia, Bèlgica i França.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.