Vall d’Hebron augmenta els trasplantaments pediàtrics un 24,14% respecte a l’any passat malgrat la pandèmia

L’Hospital Infantil va realitzar un total de 36 trasplantaments pediàtrics de l’1 de gener al 31 d’agost de 2020.

28/09/2020

Vall d’Hebron ha realitzat un total de 36 trasplantaments pediàtrics de l’1 de gener al 31 d’agost de 2020, un 24,14% més que al mateix període de l’any passat. En total, l’Hospital Infantil va realitzar 14 trasplantaments de ronyó, 13 de fetge, cinc de cor i quatre de pulmó des de principis d’any fins al 31 d’agost, enfront dels 14 trasplantaments de ronyó, els 14 de fetge i el trasplantament cardíac que va realitzar al mateix període de 2019.

Aquest augment d’un 24,14% (set trasplantaments més) es produeix en un context de l’inici de la pandèmia de COVID-19 i la declaració de l’estat d’alarma el 14 de març. “El programa de trasplantament pediàtric de Vall d’Hebron ha demostrat una gran fortalesa en unes circumstàncies tan adverses com la irrupció del SARS-CoV-2”,  explica la Dra. Teresa Pont, coordinadora mèdica de Trasplantaments de Vall d'Hebron. “Tot l’equip mèdic ha fet un gran esforç per mantenir l’activitat a causa de l’especial dificultat per trobar òrgans de donants aptes per als pacients pediàtrics, són oportunitats que no volíem deixar escapar”, afegeix la Dra. Teresa Pont.

Primer trasplantament de l’Estat a una pacient que ha superat la COVID-19

L’augment en trasplantaments pediàtrics registrat enguany a Vall d’Hebron es concentra en l’apartat de trasplantaments cardíacs (d’un trasplantament realitzat del gener al 31 d’agost de 2019 a cinc al mateix període de 2020) i trasplantaments pulmonars (de cap a quatre).  

Vall d’Hebron va realitzar el primer trasplantament de l’Estat a un pacient que va superar la COVID-19 (tant adult com pediàtric). Es tracta d’una adolescent que pateix una estenosi mitral, una cardiopatia congènita que es caracteritza per un estretament de l’orifici de la vàlvula mitral del cor, i que va rebre un trasplantament d’aquest òrgan.

D’acord amb les recomanacions de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), durant els pitjors moments de la pandèmia de COVID-19 l’activitat de trasplantaments va restringir-se als pacients en situació d’urgència i que presenten major gravetat clínica, així com als pacients amb més dificultats per rebre un trasplantament, com són els menors d’edat, per la dificultat de trobar òrgans.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.