Vall d’Hebron promou la seguretat durant la Setmana de conscienciació de seguretat del pacient

Els missatges que es donen serveixen per prevenir errors de medicació i per garantir la identificació del pacient.

09/03/2020

Les organitzacions amb una cultura de seguretat positiva tenen una comunicació basada en la confiança mútua, comparteixen la percepció de la importància de la seguretat i confien en l’eficàcia de les accions preventives. Tant les persones com l’organització són capaços de reconèixer errors, aprendre d’ells i actuar per la seva rectificació. En el cas dels pacients, les mesures de seguretat estan condicionades a la cultura de seguretat de les institucions sanitàries i s’han de treballar de manera multidisciplinària.

En aquest sentit, la seguretat del pacient depèn de la bona pràctica dels professionals, de l’aplicació dels procediments mèdics adequats, de la qualitat de les instal·lacions del centre... i també depèn de la responsabilitat dels propis pacients. Per tal d’augmentar la conscienciació en seguretat dels pacients i per apoderar-los en la responsabilització de la seva pròpia seguretat, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron s’ha adherit a la iniciativa mundial promoguda per dos instituts americans (l’Institute for Healthcare Improvement i la National Patient Safety Foundation). Es tracta de la Setmana de conscienciació de seguretat del pacient, i Vall d’Hebron és el primer hospital de l’Estat que s’hi afegeix per iniciativa conjunta de la Comissió de Seguretat dels Pacients i dels Professionals i la Unitat de Seguretat del Pacient.

“La seguretat és la base del la qualitat i l’excel·lència”, assegura la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i presidenta de la Comissió. “Per això, dedicar una setmana de l’any a la seguretat per fer-la més conscient entre els pacients i, per conseqüència, també entre els professionals, forma part de l’increment general de la cultura de la seguretat; és a dir, de les ganes d’arribar a l’excel·lència”, afirma la Dra. Elena Carreras.

La iniciativa té lloc aquesta setmana, del 9 al 13 de març, i a Vall d’Hebron es duen a terme diverses accions per fer divulgació de missatges i consells i alinear així professionals, pacients i familiars. Els missatges giren al voltant dels dos temes més rellevants pel que fa a la seguretat: els errors de medicació i la identificació del pacient. El primer apel·la a la responsabilitat del pacient amb el seu tractament farmacològic: conèixer bé la medicació que està prenent, ser conscient de la seva utilitat, portar un control precís de què s’ha pres i què no, saber què s’ha de fer en cas d’oblit, etc. Una alta implicació per part del pacient afavoreix la conciliació de la medicació, és a dir, que els medicaments que pren a casa estiguin al màxim de conciliats amb la medicació aguda que se li administra quan està sent atès a l’hospital.

El segon tema de la campanya fa referència a la identificació del pacient, és a dir, a la necessitat de conservar la polsera identificativa que se’ls posa quan ingressen –a vegades hi ha pacients que els molesta i se la treuen, de manera que es complica la feina del personal sanitari-. La identificació ha de ser activa i s’ha de comprovar en diversos moments, com quan s’administra un fàrmac o abans de realitzar un tractament o intervenció quirúrgica.

Tal i com explica Núria Vila, cap de la Unitat de Seguretat del Pacient, la iniciativa “és una oportunitat per mostrar la nostra sensibilització i conscienciació envers de la seguretat del pacient. És fonamental apoderar-lo i que participi activament en la seva seguretat, perquè és la primera barrera per evitar incidents.”

Les accions es duen a terme als vestíbuls de l’Hospital General, de l’Hospital Infantil, de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i de l’Hospital del Parc Sanitari Pere Virgili. Allà, uns referents de seguretat fan divulgació entre els pacients sobre la importància de coresponsabilitzar-se de la pròpia seguretat i reparteixen marxandatge en forma de polseres amb les paraules “identifica’t” i imants de nevera amb missatges per prevenir errors de medicació. Els referents també fan divulgació desplaçant-se per les diferents plantes de l’Hospital. A més, al mateix vestíbul hi ha unes pantalles que emeten vídeos fets per a l’ocasió sobre la importància de mantenir la identificació i sobre les cinc mesures correctes per prevenir errors de medicació. Els vídeos també es difondran per les xarxes socials de Vall d’Hebron.

Durant aquests dies es registraran com és habitual els incidents de seguretat que puguin ocórrer. Un cop acabada la setmana, es contrastaran les dades amb les setmanes anteriors per detectar si la campanya d’apoderament del pacient ha tingut una repercussió directa en la disminució dels incidents de seguretat.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.