Vall d’Hebron s’afegeix al Dia Europeu de l’Ús Prudent dels Antibiòtics

Cada 18 de novembre se celebra el Dia Europeu de l'Ús Prudent dels Antibiòtics, impulsat pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). I, com cada any, a Vall d’Hebron ens sumem a aquesta jornada per col·laborar en la conscienciació sobre la necessitat d’utilitzar correctament aquests medicaments.

18/11/2019

Els últims anys, la resistència als antimicrobians s’ha convertit en un problema greu de salut amb la possibilitat que pot causar la mort de centenars de milers de persones d’aquí a poc temps. Nombrosos estudis suggereixen que el principal causant de l’augment i la propagació de les resistències als antibiòtics és el seu mal ús i abús, sigui en els animals o en els humans.

Per tot això, cada 18 de novembre se celebra el Dia Europeu de l'Ús Prudent dels Antibiòtics, impulsat pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). I, com cada any, a Vall d’Hebron ens sumem a aquesta jornada per col·laborar en la conscienciació sobre la necessitat d’utilitzar correctament aquests medicaments.

Què fem a Vall d’Hebron per optimitzar l’ús dels antibiòtics

En els últims anys, les principals societats científiques han instat als professionals i les administracions sanitàries a implementar programes d’optimització de l’ús d’antimicrobians (PROA) als hospitals i centres d’atenció primària, amb tres objectius fonamentals: millorar els resultats clínics, reduir els efectes adversos relacionats amb l’ús dels antibiòtics (incloent-hi l’aparició de resistències) i garantir al màxim l’efecte cost-efectivitat dels tractaments.

El Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital, treballant estretament amb altres serveis de l’Hospital com Microbiologia, Farmàcia, Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor i Medicina Intensiva, porta a la pràctica assistencial rutinària un programa estructurat d’optimització en l’ús adequat dels antimicrobians, tant en el vessant terapèutic com profilàctic, per al pacient adult. “Els elements claus del programa són l’assessorament directe dels especialistes del servei als pacients complexos o amb infeccions produïdes per patògens multiresistents, l’elaboració de guies de pràctica clínica i la vigilància continuada de la utilització de determinats antimicrobians”, explica el Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses.

Als darrers anys, el Servei de Microbiologia està fent un esforç permanent per implementar noves tecnologies que permetin informar sobre els resultats de les proves d’infeccions més ràpidament per contribuir a l’optimització dels tractaments antibiòtics. A més, el Servei participa en reunions multidisciplinàries, tant en el vessant del PROA-NEN com en el pacient adult, per apropar la seva activitat al pacient i aportar informació més precisa i precoç de les taxes de resistència als antibiòtics. Tot això amb l’objectiu de conèixer exactament quina és la situació epidemiològica real al nostre entorn, no només als diferents serveis de l‘Hospital sinó a la ciutat de Barcelona, ja que totes les mostres de la ciutat es treballen de manera centralitzada als Laboratoris Clínics de Vall d’Hebron.

La prescripció en pacients pediàtrics

Per la seva banda, a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron es va posar en marxa fa uns anys el PROA-NEN. Inicialment, es va constituir un grup de treball coordinat per la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria i els serveis de Farmàcia Microbiologia amb la participació de pediatres de les unitats clíniques on s’utilitzen més freqüentment antimicrobians d’ampli espectre a pediatria (unitats de Crítics, Oncohematologia, Cirurgia i Nounats). A més, el grup manté una relació estreta amb el grup de Control de la Infecció de l’Hospital. També es va ampliar el grup de treball incorporant altres unitats de l’Hospital, com ara Urgències Infermeria. Finalment, es va fer un pas molt important per donar transversalitat al projecte amb la incorporació de l’atenció pediàtrica de l’àrea d’Atenció Primària d’influència del nostre centre, el SAP Muntanya.

Com explica el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, “coincidint amb el dia europeu del bon ús d’antibiòtics, enguany el PROA-NEN ha posat en marxa una campanya de difusió sobre la importància d’una profilaxi antibiòtica preoperatòria adequada dirigida als professionals responsables dels pacients quirúrgics pediàtrics, amb material informatiu que s’ubicarà a l’àrea quirúrgica pediàtrica de l’hospital.”

Pel que fa a la recerca a Vall d’Hebron relacionat amb els pacients pediàtrics, actualment hi ha tres tesis doctorals en curs sobre aquesta matèria: la profilaxi perioperatòria a pediatria, la farmacocinètica d'antimicrobians a nounats i la monitorització del consum d'antimicrobians a pediatria. Des d'un punt de vista de docència, a més, destaquen els cursos anuals de PROA-NEN. Finalment, participem activament a l'Estàndard de Qualitat de Prescripció Farmacèutica de Primària a pediatria.

Amb aquestes estratègies, i sota el paraigua de la Comissió d’Infeccions del centre, la nostra institució manté uns indicadors de consum d’antimicrobians i de freqüència de patògens resistents entre els millors estàndards del nostre entorn.

L’hospital també està adherit al Pla nacional contra la resistència als antibiòtics, un pla estratègic per reduir el risc de disseminació de la resistència als antibiòtics, aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Què saps sobre els antibiòtics?

Vols posar a prova els teus coneixements sobre els antibiòtics? Clica en aquest enllaç i contesta les preguntes.

I recorda:

  • Els antibiòtics són per tractar infeccions bacterianes. No tenen eficàcia contra els virus com la grip o el refredat.
  • Els bacteris es tornen resistents als antibiòtics si aquests no s’utilitzen correctament.
  • Fer un mal ús dels antibiòtics provoca estades hospitalàries més prolongades i augmenta la mortalitat.
Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.