We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Patients are the centre and the core of our system. We are professionals committed to quality care and our organizational structure breaks down the traditional boundaries between departments and professional groups, with an exclusive model of knowledge areas.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
Cada 18 de novembre se celebra el Dia Europeu de l'Ús Prudent dels Antibiòtics, impulsat pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). I, com cada any, a Vall d’Hebron ens sumem a aquesta jornada per col·laborar en la conscienciació sobre la necessitat d’utilitzar correctament aquests medicaments.
Els últims anys, la resistència als antimicrobians s’ha convertit en un problema greu de salut amb la possibilitat que pot causar la mort de centenars de milers de persones d’aquí a poc temps. Nombrosos estudis suggereixen que el principal causant de l’augment i la propagació de les resistències als antibiòtics és el seu mal ús i abús, sigui en els animals o en els humans.
Per tot això, cada 18 de novembre se celebra el Dia Europeu de l'Ús Prudent dels Antibiòtics, impulsat pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). I, com cada any, a Vall d’Hebron ens sumem a aquesta jornada per col·laborar en la conscienciació sobre la necessitat d’utilitzar correctament aquests medicaments.
Què fem a Vall d’Hebron per optimitzar l’ús dels antibiòtics
En els últims anys, les principals societats científiques han instat als professionals i les administracions sanitàries a implementar programes d’optimització de l’ús d’antimicrobians (PROA) als hospitals i centres d’atenció primària, amb tres objectius fonamentals: millorar els resultats clínics, reduir els efectes adversos relacionats amb l’ús dels antibiòtics (incloent-hi l’aparició de resistències) i garantir al màxim l’efecte cost-efectivitat dels tractaments.
El Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital, treballant estretament amb altres serveis de l’Hospital com Microbiologia, Farmàcia, Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor i Medicina Intensiva, porta a la pràctica assistencial rutinària un programa estructurat d’optimització en l’ús adequat dels antimicrobians, tant en el vessant terapèutic com profilàctic, per al pacient adult. “Els elements claus del programa són l’assessorament directe dels especialistes del servei als pacients complexos o amb infeccions produïdes per patògens multiresistents, l’elaboració de guies de pràctica clínica i la vigilància continuada de la utilització de determinats antimicrobians”, explica el Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses.
Als darrers anys, el Servei de Microbiologia està fent un esforç permanent per implementar noves tecnologies que permetin informar sobre els resultats de les proves d’infeccions més ràpidament per contribuir a l’optimització dels tractaments antibiòtics. A més, el Servei participa en reunions multidisciplinàries, tant en el vessant del PROA-NEN com en el pacient adult, per apropar la seva activitat al pacient i aportar informació més precisa i precoç de les taxes de resistència als antibiòtics. Tot això amb l’objectiu de conèixer exactament quina és la situació epidemiològica real al nostre entorn, no només als diferents serveis de l‘Hospital sinó a la ciutat de Barcelona, ja que totes les mostres de la ciutat es treballen de manera centralitzada als Laboratoris Clínics de Vall d’Hebron.
La prescripció en pacients pediàtrics
Per la seva banda, a l’Hospital Infantil Vall d’Hebron es va posar en marxa fa uns anys el PROA-NEN. Inicialment, es va constituir un grup de treball coordinat per la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria i els serveis de Farmàcia i Microbiologia amb la participació de pediatres de les unitats clíniques on s’utilitzen més freqüentment antimicrobians d’ampli espectre a pediatria (unitats de Crítics, Oncohematologia, Cirurgia i Nounats). A més, el grup manté una relació estreta amb el grup de Control de la Infecció de l’Hospital. També es va ampliar el grup de treball incorporant altres unitats de l’Hospital, com ara Urgències i Infermeria. Finalment, es va fer un pas molt important per donar transversalitat al projecte amb la incorporació de l’atenció pediàtrica de l’àrea d’Atenció Primària d’influència del nostre centre, el SAP Muntanya.
Com explica el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, “coincidint amb el dia europeu del bon ús d’antibiòtics, enguany el PROA-NEN ha posat en marxa una campanya de difusió sobre la importància d’una profilaxi antibiòtica preoperatòria adequada dirigida als professionals responsables dels pacients quirúrgics pediàtrics, amb material informatiu que s’ubicarà a l’àrea quirúrgica pediàtrica de l’hospital.”
Pel que fa a la recerca a Vall d’Hebron relacionat amb els pacients pediàtrics, actualment hi ha tres tesis doctorals en curs sobre aquesta matèria: la profilaxi perioperatòria a pediatria, la farmacocinètica d'antimicrobians a nounats i la monitorització del consum d'antimicrobians a pediatria. Des d'un punt de vista de docència, a més, destaquen els cursos anuals de PROA-NEN. Finalment, participem activament a l'Estàndard de Qualitat de Prescripció Farmacèutica de Primària a pediatria.
Amb aquestes estratègies, i sota el paraigua de la Comissió d’Infeccions del centre, la nostra institució manté uns indicadors de consum d’antimicrobians i de freqüència de patògens resistents entre els millors estàndards del nostre entorn.
L’hospital també està adherit al Pla nacional contra la resistència als antibiòtics, un pla estratègic per reduir el risc de disseminació de la resistència als antibiòtics, aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.
Què saps sobre els antibiòtics?
Vols posar a prova els teus coneixements sobre els antibiòtics? Clica en aquest enllaç i contesta les preguntes.
I recorda:
The acceptance of these terms implies that you give your consent to the processing of your personal data for the provision of the services you request through this portal and, if applicable, to carry out the necessary procedures with the administrations or public entities involved in the processing. You may exercise the mentioned rights by writing to web@vallhebron.cat, clearly indicating in the subject line “Exercise of LOPD rights”. Responsible entity: Vall d’Hebron University Hospital (Catalan Institute of Health). Purpose: Subscription to the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus newsletter, where you will receive news, activities, and relevant information. Legal basis: Consent of the data subject. Data sharing: If applicable, with VHIR. No other data transfers are foreseen. No international transfer of personal data is foreseen. Rights: Access, rectification, deletion, and data portability, as well as restriction and objection to its processing. The user may revoke their consent at any time. Source: The data subject. Additional information: Additional information can be found at https://hospital.vallhebron.com/es/politica-de-proteccion-de-datos.