Organitzem el primer simposi oncoquirúrgic sobre adenocarcinoma de pàncrees de l’Estat

Vall d’Hebron ha acollit una jornada dirigida a oncòlegs, cirurgians, digestòlegs i metges especialistes on van analitzar-se els avenços més destacats en aquest camp

06/10/2019

Vall d’Hebron ha acollit el 4 d’octubre la jornada Avenços més Destacats en Adenocarcinoma de Pàncrees (PDAC, en les seves sigles en anglès) Barcelona PDAC Meeting 2019. Dirigida a oncòlegs, cirurgians, digestòlegs i metges especialistes, el seu objectiu és conèixer l’estat actual del diagnòstic i el tractament de la neoplàsia de pàncrees i les noves estratègies de maneig en l’àmbit oncològic i quirúrgic. Es tracta del primer simposi oncoquirúrgic específic en adenocarcinoma de pàncrees de l’Estat.

En el decurs de la jornada s’ha aprofundit en els tipus d'abordatges quirúrgics mínimament invasius per robot i laparoscòpia en pacients resecables, així com de noves teràpies ablatives de radiofreqüència i electroporació irreversible, i també de la cirurgia radical en pacients amb neoplàsies avançades. I s’han identificat els candidats més adients per ser tractats amb les diferents opcions terapèutiques. “És un camp que ha viscut molts avenços en els darrers temps i hem detectat un gran interès per part de facultatius que ens fan arribar les seves consultes”, explica el Dr. Joaquin Balsells, cap clínic de Cirurgia Pancreàtica de Vall d’Hebron. El Dr. Balsells ha explicat  els progressos en el maneig quirúrgic de l’adenocarcinoma de pàncrees en el decurs de la jornada.

 

Nous fàrmacs i individualització del tractament oncoquirúrgic

La incorporació de nous fàrmacs ha permès allargar la supervivència en el tractament de la neoplàsia de pàncrees, no només en aquells pacients que pateixen tumors resecables o resecats, sinó també els que tenen tumors en estadis més avançats no resecables o amb metàstasis. Així mateix, els avenços en la caracterització i en el tractament del càncer pancreàtic han ampliat les opcions terapèutiques i han propiciat la individualització del tractament oncoquirúrgic, tot possibilitant el rescat quirúrgic en alguns pacients o poder aplicar tractaments ablatius quan presenten malaltia en estat avançat.

 

Un programa científic amb experts internacionals

El Dr. Ramon Charco, cap del servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d'Hebron, i el Dra. Teresa Macarulla, d’Oncologia Mèdica, han estat els encarregats d’inaugurar la jornada Avenços més Destacats en Adenocarcinoma de Pàncrees.

La Dra. Teresa Macarulla ha explicat posteriorment en la seva intervenció quines són les millors opcions en cas de metàstasi. Tant el Dr. Josep Tabernero, cap de servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), com la Dra. Macarulla van participar en la darrera edició del congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), on investigadors de tot el món presenten els últims avenços en el tractament d’aquesta malaltia. La Dra. Teresa Macarulla ha format part de l’estudi que ha demostrat com olaparib, un inhibidor de les proteïnes PARP, pot ser útil com a tractament de manteniment en pacients de càncer de pàncrees metastàtic amb una mutació de la línia germinal a BRCA.

La jornada ha comptat també amb la participació d’experts internacionals com el Dr. Quintus Molenaar i la Dra. Lilly Brada, del grup decàncer pancreàtic de l’UMC Utrech, que ha centrat la seva intervenció en PELICAN, un assaig clínic internacional en el qual Vall d’Hebron és l’únic centre de l’Estat que participa. PELICAN té com a objectiu avaluar l’eficàcia de la primera radiofreqüència intraoperatòria en un adenocarcinoma de pàncrees localment avançat. D'altra banda, la Dra. Michelle d'Oliveira del grup de Zurich ha exposat la seva experiència d'ablació d'aquests tumors amb electroporació irreversible. Així mateix el Dr. Roberto Salvia, del grup càncer de pàncrees de Verona, ha exposat la nova tendència de realitzar cirurgies cada cop més radicals, després de quimioteràpia, en aquests malalts de càncer localment avançat. 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.