Vine a gaudir amb nosaltres de la Nit Europea de la Recerca

La Nit Europea de la Recerca tindrà lloc el 27 de setembre i Vall d'Hebron s’hi suma amb diverses activitats i xerrades.

19/09/2019

El darrer divendres del mes de setembre (27 de setembre) se celebra a tota Europa la Nit Europea de la Recerca (Researchers’ Night), amb el principal objectiu d’apropar la ciència, la recerca i la tecnologia que es fa a tot el territori europeu. Els investigadors de Vall d’Hebron se sumen a la iniciativa.

La Nit de la Recerca a Catalunya està organitzada per la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’ Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), la Delegació del CSIC a Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Els actes estan recolzats per la Comissió Europea com a part de les Accions Marie Curie, un programa de la UE per potenciar carreres del personal investigador europeu. A Catalunya es faran diferents activitats divulgatives entre el divendres 27 i el diumenge 29 de setembre en diferents espais.

Experts de Vall d’Hebron col·laboraran fent microxerrades amb l’objectiu d’apropar la recerca tothom. Així, en el marc de la Nit Recerca s’ha creat el Matí de la Recerca dirigit concretament a fer activitats en escoles i instituts. En el següent llistat pots trobar les xerrades de lliure accés que faran els professionals de Vall d’Hebron.

 

Science and songs

Aquesta microxerrada la realitzarà el Dr. Víctor Puntes, cap del grup CIBBIM-Nanomedicina. Pharmacokinetic Nanoparticles del VHIR (Vall d’Hebron Institut de Recerca). La idea és explicar els dos motors del nostre comportament, l’instint versus l’experiència, l’emoció versus la raó, presentant el projecte Science and Songs. El projecte consisteix en la unió de l’art, la música i la ciència a través de la integració d’imatges de microscòpia electrònica de transmissió de nanopartícules inorgàniques amb una expressió musical integrada, i una sèrie de textos sobre l’observació i el comportament de la natura. Un viatge musicat des de l’origen i formació de l’univers fins als nostres dies.

Lloc: Sala d’Actes Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145, 08036 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 16:30h – 17:00h

 

Incorporació de les noves tecnologies a la recerca

Aquesta microxerrada realitzada per Laura González Gardó, del grup de recerca de Neurologia Pediàtrica del VHIR, tractarà sobre l’impacte de les noves tecnologies en l’àmbit sanitari i recerca.

Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània C/Saragossa, 29, 08006 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 18:00h - 19:00h           

 

Estratègies terapèutiques per a les malalties lisosòmiques per dipòsit

Microxerrada realitzada pel Dr. David Moreno Martínez, de la Unitat de Malalties Minoritàries de Vall d’Hebron i del grup CIBBIM-Nanomedicina. Direccionament i Alliberament Farmacològic.

Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània C/Saragossa, 29, 08006 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 18:00h - 19:00h

 

Explorant el món microbià del cos humà

Microxerrada realitzada pel Dr. Carlos Blázquez Bondia, membre del Grup d’Investigació de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR. L’arribada de noves tecnologies de seqüenciació ha expandit la definició de cos humà cap a la microbiòmica, la qual integra l’estudi de les comunitats microbianes que viuen dins del nostre cos, i com aquestes afecten la salut física i mental. En aquesta xerrada es repassaran els conceptes més importants del microbioma humà: què és, què fa i com s’estudia.

Lloc: CSIC -  Residència investigadors C/ Hospital, 64 08001 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 19h – 20h

 

La qualitat de vida com una eina de progrés i innovació

Microxerrada realitzada per la Dra. Olga Mestres, investigadora del VHIR. En un món on l’esperança de vida incrementa la cronicitat, i hi ha cada vegada més persones amb diverses malalties, els professionals de la salut necessiten conèixer la percepció de la  qualitat de vida per oferir unes intervencions adaptades a les necessitats reals de la població.

Lloc: CSIC -  Residència investigadors C/ Hospital, 64 08001 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 19h – 20h

 

Diga’m el que menges i et diré com és el teu microbioma

Microxerrada realitzada per la Dra. Francisca Yáñez, investigadora del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR. En l’actualitat s’ha demostrat la importància de la microbiota intestinal en la salut i com pot ser modulada per diversos factors com la dieta. A través dels diferents tipus d’alimentació es pot actuar sobre aquesta microbiota evitant així el desenvolupament de certes malalties relacionades amb l’alteració de la seva composició i funció.

Lloc: Sala d’Actes Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145, 08036 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 17h – 18h

 

Del laboratori al pacient en la recerca en càncer

Microxerrada realitzada per la Dra. Anna Santamaria, del grup de Recerca Biomèdica en Urologia del VHIR. En aquesta microxerrada s’explicarà com els investigadors s’aproximen al laboratori a les necessitats clíniques que tenen els metges amb els quals treballen i que es dediquen a la cura i tractament dels pacients amb càncer.

Lloc: Sala d’Actes Centre Cívic Urgell C/ Urgell, 145, 08036 BCN

Dia: divendres 27 de setembre

Hora: 17h – 18h

 

En el següent enllaç pots trobar totes les activitats de la Nit Europea de la Recerca:

http://www.buscaciencia.cat/esdeveniments/nit-de-la-recerca-2019/

 

 

 

 

 

 

 

 
Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.