'Recupera la Inspiració' amb Vall d’Hebron

Celebrem el Dia Mundial Sense Tabac amb taules informatives, proves respiratòries i una trobada d’exfumadors on reconeixerem l’esforç d’aquells que han abandonat l’hàbit amb el suport dels professionals del nostre Hospital.

26/05/2019

Vall d’Hebron s’adhereix un any més a la Setmana Mundial Sense Fum, promoguda per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum,  que arrenca el 25 de maig i enguany porta per lema ‘Recupera la inspiració’ per recordar les conseqüències de l’exposició al fum del tabac sobre la  salut pulmonar. Fumar no només és la principal causa de càncer de pulmó i de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Arreu del món, 165.000 infants moren abans de complir cinc anys per infeccions de les vies respiratòries inferiors causades pel fum ambiental del tabac.

La Setmana Mundial Sense Fum culminarà el 31 de maig, amb el Dia Mundial Sense Tabac. Vall d’Hebron habilitarà taules informatives a l’Hospital General, l’Hospital Infantil  i de la Dona i l’Hospital de Traumatologia per explicar als pacients, famílies i personal sanitari els beneficis immediats de deixar de fumar.

Per tal de demostrar que deixar de fumar millora la qualitat de vida des del primer dia a les   taules del vestíbul de l’Hospital General de 10 a 13 hores es faran carboximetries, una senzilla prova respiratòria que mesura el CO en aire expirat. Els nostres voluntaris repartiran obsequis a tots aquells que es realitzin les proves i els Papallassos intercanviaran flors i Chupa Chups a canvi de cigarretes. Les flors aniran a càrrec de flors Navarro, mentre que la Central de Préstec i Serveis Especials del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya han cedit els llibres que es regalaran. L’Associació Maria Auxiliadora, la Fundació Ànima, Tecsalsa, el càtering Arcasa i la Central Borne són altres empreses i entitats que contribueixen a fer possible les activitats del Dia Mundial Sense Tabac al nostre hospital.      

El Dr. Josep María Sánchez, metge adjunt de la Unitat de deshabituació de tabac del Servei de Medicina Preventiva de Vall d’Hebron, explica que “només entre 12 i 24 hores sense consumir cigarretes l’índex de monòxid de carboni (CO) en l’aire d’una persona fumadora ja és similar al d’algú que no fumi i això es nota en l’àmbit respiratori a l’hora de caminar o pujar escales”.

Les carboximetries, un reforç positiu

Les carboximetries són proves habituals en les consultes de la Unitat de Deshabituació de Tabac de Vall d’Hebron, ja que serveixen com a reforç positiu als fumadors –tant pacients de l’hospital com personal sanitari– en el seu pols diari per no recaure en l’hàbit. “Cinc anys després de deixar el tabac el risc d’un atac de cor és similar al d’una persona no fumadora i deu anys després el risc de patir càncer de pulmó es redueix a la meitat, però s’ha d’insistir en els beneficis a curt termini”, defensa el Dr. Sánchez.

La Unitat de Deshabituació de Tabac fa un seguiment al fumador que vol deixar-ho durant un any per acompanyar-lo en el procés amb suport psicològic i farmacològic en cas necessari. El programa consta d’un total de sis visites, en les quals el pacient comptarà amb l’assessorament mèdic i d’infermeria. El Dr. Sánchez comenta que “és important la constància i assistir a totes les visites independentment de com vagi el procés de deixar de fumar, ja que només intentar-ho, ja ho podem considerar un triomf”. La motivació, l’entorn i l’ajuda dels professionals són claus per l’èxit.

Reconeixement als exfumadors pel seu esforç

És per això que un dels actes centrals en el Dia Mundial sense Tabac consistirà en una trobada d’exfumadors explicant les seves experiències de 12 a 13 hores. A més, es lliurarà un diploma a tots aquells que celebren un any sense fumar amb el suport de la Unitat de Deshabituació de Tabac del Servei de Medicina Preventiva com de la Unitat del Servei de Psiquiatria.

Un altre dels col·loquis estarà dedicat a l’esclerosi múltiple i el tabaquisme, que no només és un factor de risc de cara a desencadenar la malaltia sinó que accelera l’aparició de brots. En ell participaran el Dr. Sánchez i la Dra. Susana Otero, metge adjunt del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia. Se celebrarà a la Sala d’Actes del CEMCAT (Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya) i comptarà amb testimonis de pacients.

També se celebren la marxa nòrdica “Marxem per l’Esclerosi Múltiple, a les 11:00 hores, amb el CEMCAT com a punt de sortida. Els interessats en participar tant al col·loqui del CEMCAT com a la marxa nòrdica poden inscriure’s al mail comunicacio@cem-cat.org. Una altra marxa nòrdica pel recinte de Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus tindrà com a punt de partida l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. La coral de Vall d’hebron posarà la música al Dia Mundial Sense Tabac amb un concert a les 13:00 hores al vestíbul de l’Hospital General.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.