Acollim l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”

El vestíbul de l’Hospital General acull l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" des del dia 6 de maig fins al dia 24 de maig. L’exposició presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball.

02/05/2019

L’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" és una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb disseny expositiu de BPdisseny, disseny gràfic d’Anna Jordà i guió de Josep Penya amb l’assessorament de Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra, que es va celebrar el 2018. En ella, vuit blocs expositius presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. La mostra es podrà visitar al vestíbul de l’Hospital General Vall d’Hebron del dia 6 de maig fins al dia 24 de maig. 

L’exposició inclou vuit plafons dedicats a presentar l’aportació de Fabra a la llengua catalana, l’impuls que va suposar el seu treball i el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. Els diversos apartats de la mostra, com ara “El Mestre que mai no deixa d’aprendre”, “La reforma fabriana”, “Una llengua de futur”, etc., són una oportunitat de conèixer la figura de Fabra i el seu pensament i compromís amb el país. L’exposició està realitzant un recorregut itinerant pels centres assistencials de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Cal destacar que Pompeu Fabra va contribuir directament a l’elaboració i publicació, l’any 1936, del Diccionari de medicinaCorachan. Amb motiu de la celebració de l’any Pompeu Fabra, l’any passat es va dur a terme la digitalització de l’obra gràcies a la col·laboració del Departament de Salut i l’Arxiu Nacional de Catalunya. El Diccionari de Medicina va ser una obra pionera en l’àmbit de les ciències de la salut i de la medicina en català. L’Associació de Metges de Llengua Catalana el va encarregar al doctor Manuel Corachan Cuyàs qui va coordinar un equip de 77 científics i 8 experts en l’àmbit de les lletres, motiu pel qual també és conegut com a «Diccionari Corachan». Va ser presentat íntegrament el juliol de 1936 amb pròleg de Pompeu Fabra, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb la seva publicació aquesta institució esperava contribuir a la millora del Diccionari General de la Llengua, publicat el 1932, i a l’elaboració del Diccionari bàsic de la llengua que tenia en preparació l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.