El Curs d'Endocrinologia Pediàtrica ret homenatge al professor Antonio Carrascosa

El XXII Curs d'Endocrinologia Pediàtrica ha permès exposar les principals novetats en el tractament de les patologies endocrines en els pacients menors d'edat. A més s'ha realitzat un homenatge a la trajectòria professional del professor Antonio Carrascosa, cap de Pediatria de Vall d’Hebron entre els anys 1988 i 2015. 

04/04/2019

L'endocrinologia pediàtrica és la disciplina que s'encarrega de les patologies relacionades amb les hormones i les seves glàndules, el creixement o la diabetis. El Curs d'Endocrinologia Pediàtrica, que aquest any ha arribat a la seva vint-i-dosena edició, és una cita imprescindible des de fa anys perquè els professionals relacionats amb aquesta disciplina es posin al dia. Aquest any, el curs ha estat dirigit pel professor Antonio Carrascosa, cap de Pediatria de Vall d’Hebron entre 1988 i 2015, i el Dr. Diego Yeste, cap de la Unitat d'Endocrinologia Pediàtrica de Vall d’Hebron. 

Com explica el professor Antonio Carrascosa, “entre els temes més importants del curs d'aquest any destaquen els problemes de creixement; l’hiperinsulinisme congènit, una patologia que provoca nivells anormalment alts d'insulina i hipoglucèmies greus o la relació entre el iode i la salut”. Altres temes han estat el maneig de la transsexualitat en la infància i l'adolescència, l'ús de les tècniques d'imatge en el diagnòstic de la patologia de la regió hipotàlem-hipofisària o com optimitzar la transició entre la vida infantojuvenil i l'adulta en els pacients afectats de patologies endocrines. 

Per part seva, el Dr. Diego Yeste assenyala que un dels grans reptes en el camp de l'endocrinologia pediàtrica és l'obesitat infantil. “Cada vegada hi ha més nens obesos. Un de cada deu nens sofreix obesitat i dos de cada deu tenen sobrepès. L'obesitat pot causar problemes metabòlics greus, com la diabetis”. Però també està relacionada amb altres patologies, “com problemes respiratoris, digestius, neurològics o dermatològics que es poden presentar durant la infància, l'adolescència o la maduresa”. Fins i tot, com remarca aquest expert, “hi ha certes formes de càncer que es relacionen amb l'obesitat”. En aquest sentit, el Dr. Diego Yeste assenyala que seria molt necessari “treballar en la prevenció per a evitar aquest augment tan significatiu de casos d'obesitat entre la població menor d'edat”. Pel que fa al tractament, el Dr. Diego Yeste ha remarcat la importància de comptar amb equips multidisciplinaris com el format pels professionals de Vall d’Hebron. “Endocrins, psicòlegs, nutricionistes i cirurgians treballem de forma conjunta per oferir la millor alternativa terapèutica en cada cas en concret”, assenyala el cap d'Endocrinologia Pediàtrica de Vall d’Hebron. 


Homenatge al professor Antonio Carrascosa

Així mateix, aquest curs és cada any l'ocasió en la qual es ret homenatge a professionals relacionats amb l'endocrinologia pediàtrica que es jubilen. Aquest any, el curs s'ha tancat amb una emotiva taula de clausura en homenatge al professor Antonio Carrascosa, qui va ser cap de Pediatria de Vall d’Hebron entre 1988 i 2015 i que ha dedicat la seva trajectòria professional al tractament de múltiples patologies infantils i a la recerca en el camp, sobretot, del creixement i el desenvolupament. Com assenyala el professor Antonio Carrascosa, “vaig ser resident a Vall d’Hebron i després metge adjunt. I sempre vaig tenir clar que havia de treballar tant en l'àmbit assistencial com en el de la recerca clínica traslacional, és a dir, aquella que es pot aplicar en l'assistència de forma immediata”. Després d'una estada a França, el professor Antonio Carrascosa va dedicar els seus esforços al camp dels retards del creixement i l'ús de l'hormona del creixement. “En aquest sentit, el meu objectiu ha estat avançar en l'ús racional de l'hormona del creixement —assenyala el professor Antonio Carrascosa—. També he realitzat moltes contribucions en les patologies tiroïdals dels nounats”. 
El professor Antonio Carrascosa és catedràtic de Pediatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), director del Departament de Pediatria, Obstetrícia, Ginecologia i Medicina Preventiva de la UAB, codirector del Màster d'Endocrinologia Pediàtrica de la UAB, consultor docent sènior de l'Hospital Vall d'Hebron, director del Grup de Recerca Creixement i Desenvolupament del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i investigador principal del CIBER de Malalties Rares de l'Institut Salut Carles III.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.