La II Jornada Trastorn Espectre Alcohòlic Fetal reuneix 300 persones a Vall d’Hebron

Aquesta jornada, organitzada per l’Àrea de Genètica Clínica i Molecular i el Servei de Psiquiatria, ha permès exposar quines són les estratègies de diagnòstic i tractament en aquesta patologia. Professionals sanitaris i familiars han debatut també sobre aspectes socials i legals.

30/09/2018

La II Jornada Trastorn Alcohòlic Fetal ha reunit 300 persones a Vall d’Hebron durant els dies 27 i 28 de setembre. Com explica la Dra. Nuria Gómez, psiquiatra i responsable del Programa de la Síndrome Alcohòlica Fetal de Vall d’Hebron i coorganitzadora de la jornada, “el trastorn alcohòlic fetal inclou una sèrie d’afectacions físiques i cognitives, de major o menor gravetat, que pot patir una persona quan la mare ha begut alcohol durant l’embaràs”.

Durant la jornada, s’han abordat tants el factors clínics com socials i legals que implica aquesta patologia. D’aquesta manera, s’han tractat aspectes relacionats amb l’adopció internacional. Recentment, un estudi amb participació de Vall d’Hebron ha revelat que el 50% dels infants de la recerca, nens adoptats procedents de Rússia i Ucraïna, presenten el trastorn de l’espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF). La Generalitat de Catalunya ha impulsat aquest estudi liderat i coordinat per l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció i la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. 

La Dra. Raquel Vidal, psicòloga clínica del Programa de la Síndrome Alcohòlica Fetal de Vall d’Hebron, ha exposat com es realitza l’abordatge psicològic dels nens i adolescents que tenen un trastorn de l’espectre de l’alcoholisme fetal. En aquest sentit, l’entrenament en habilitats socials i en el control emocional són dos dels principals eixos que defineixen el tractament psicològic. Per la seva banda, el Dr. Miguel del Campo, pediatra del Center for Better Beginnings del l’Hospital San Diego Rady Children´s, dels Estats Units, i expert referent mundial d`aquest trastorn, ha comentat els aspectes genètics implicats en la patologia.

A més, la Dra. Nuria Gómez ha abordat el tema del tractament farmacològic. “No hi ha una teràpia farmacològica específica per als pacients que pateixen un trastorn de l’espectre de l’alcoholisme fetal. El tractament farmacològic es dóna per al control dels trastorns psiquiàtrics associats, ja que el 87% per cent dels pacients tenen un trastorn com TDAH, ansietat o trastorn negativista”.

Cal destacar que Vall d’Hebron és el primer hospital del món a realitzar teràpia assistida amb gossos per tractar la síndrome alcohòlica fetal i fer un estudi de recerca sobre la seva eficàcia, amb la col·laboració de CTAC (Centre de Teràpies Assistides amb Cans) i gràcies al finançament de la Fundació Probitas.  La Dra. Nuria Gómez és l’encarregada de decidir quins pacients són més adients per a aquesta teràpia. Juntament amb la Dra. Raquel Vidal, escullen quins són els objectius a treballar amb cada nen, com les habilitats socials, l’autoestima, la lògica, la impulsivitat o la psicomotricitat.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.