Dos experts de Vall d’Hebron presideixen el Comitè Organitzador de la Reunió Anual de la Societat Espanyola de la Son

La Dra. Odile Romero i el Dr. Gabriel Sampol són els responsables de la Unitat Multidisciplinària de la Son de Vall d’Hebron, que ofereix una assistència integral en el diagnòstic de la patologia de la son. A més, l’hospital és centre de referència en el tractament de les patologies de la son en edat infantil.

24/04/2018

La Societat Espanyola de la Son inicia demà la seva reunió anual a Barcelona. Els dos presidents del Comitè Organitzador són dos referents de Vall d’Hebron en aquest àmbit. Es tracta de la Dra. Odile Romero, neurofisiòloga, i el Dr. Gabriel Sampol, pneumòleg, tots dos responsables de la Unitat de la Son de Vall d’Hebron. L’insomni, les apnees de la son, la hipersòmnia o els problemes de la son en els més petits són alguns dels temes més destacats del congrés. Àmbits en els quals, precisament, Vall d’Hebron té en marxa programes de referència i en els quals acredita una gran experiència.

Com explica la Dra. Romero, l’insomni i les apnees de la son són els problemes de salut més freqüents en la societat actual. “Per aquests problemes, tenim un programa de col·laboració amb Atenció Primària. A la unitat mantenim una consulta d´infermeria dedicada al control del tractament amb pressió positiva contínua en la via aèrea (CPAP) i que tambè realitza terapia cogntivo-conductual grupal a pacients amb insomni. Desprès de l´éxit amb un estudi pilot, estem preparant programes de formació dirigits a  infermeres d’Atenció Primària”. D’altra banda, assenyala el Dr. Sampol, “som pioners en el fet de focalitzar esforços en les persones amb apnees de la son que presenten més problemes, per exemple, en aquells que abandonen el tractament. Fem servir telemedicina per millorar el compliment de les teràpies respiratòries relacionades amb la son”.

A més, Vall d’Hebron és un dels pocs centres que monitoritza durant la nit la ventilació  mecànica no invasiva per insuficiència respiratòria  crònica. “Aquest és un dels temes que també es tractaran al congrés —explica el Dr. Sampol—. Analitzem els senyals que proporciona la màquina per aconseguir una millor eficàcia del tractament i descans del pacient”.

Un altre dels temes més destacats de la reunió serà el dels problemes de la son en nens i adolescents, ja que ells també pateixen insomni i apnees, entre altres problemes. “Som centre de referència a Catalunya per aquest tipus de patologies en els més petits —comenta la Dra. Romero—. En aquest projecte col·laborem de forma molt estreta amb pneumòlegs, neuròlegs i otorinolaringòlegs infantils del nostre centre”.

Pel que fa a la hipersòmnia, de causa neurològica o idiopàtica, trastorn de la son caracteritzat per una son excessiva constant i involuntària, “durant la reunió es parlarà dels tractaments més innovadors, que tenen molt pocs centres, i que actualment fem servir a Vall d’Hebron”, explica la Dra. Romero.

 

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.