El Dr. Jordi Gómez, coordinador d’un grup tècnic que assessora l’OMS en matèria de Chagas

Recentment s’ha celebrat, a la seu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra, la primera reunió del Grup Tècnic en Informació, Educació i Comunicació en Chagas (TG6IEC Chagas Disease) de l’OMS. El coordinador del grup és el Dr. Jordi Gómez i Prat, de la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron-PROSICS. En el grup també hi intervé la infermera Isabel Claveria, de l’equip de Salut Pública i Comunitària de l’esmentada unitat.

10/11/2017

La malaltia de Chagas és causada pel paràsit Trypanosoma cruzi. Les persones que presenten aquesta patologia poden patir alteracions cardíaques, digestives o neurològiques. Es tracta d’una malaltia potencialment mortal, però que es pot curar si el tractament s’administra quan la infecció s’acaba de produir. Malgrat que la major part dels casos estan localitzats a la part continental d'Amèrica Llatina, cada vegada hi ha més casos als països occidentals deguts a la mobilitat de la població. 

Dos dels grans problemes per combatre aquesta malaltia són l’estigma social i la desinformació. Com explica el Dr. Jordi Gómez i Prat, el Grup Tècnic en Informació, Educació i Comunicació en Chagas que ell coordina té com a objectiu “definir les pautes a nivell mundial per fer arribar a tothom informació sobre el Chagas i sensibilitzar mitjançant l’educació a les persones que pateixen la malaltia o que estan en risc de patir-la, així com treballar amb institucions i governs. En aquest sentit, cal trencar prejudicis, com per exemple que es tracta d’una malaltia incurable, ja que existeix un tractament biomèdic i psicosocial, o la por i la resignació que genera a les persones. Aquests prejudicis desinformen i fan que molta gent no es faci la prova per detectar la malaltia”. El Grup assessorà l‘OMS en aquests aspectes i té un caràcter marcadament multidisciplinari, ja que està format per metges, antropòlegs, sociòlegs, infermeres, treballadors socials i art terapeutes. També compta amb la participació de l’art terapeuta Arturo Solari, que col·labora amb la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron-PROSICS.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

The acceptance of these terms implies that you give your consent to the processing of your personal data for the provision of the services you request through this portal and, if applicable, to carry out the necessary procedures with the administrations or public entities involved in the processing. You may exercise the mentioned rights by writing to web@vallhebron.cat, clearly indicating in the subject line “Exercise of LOPD rights”.
Responsible entity: Vall d’Hebron University Hospital (Catalan Institute of Health).
Purpose: Subscription to the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus newsletter, where you will receive news, activities, and relevant information.
Legal basis: Consent of the data subject.
Data sharing: If applicable, with VHIR. No other data transfers are foreseen. No international transfer of personal data is foreseen.
Rights: Access, rectification, deletion, and data portability, as well as restriction and objection to its processing. The user may revoke their consent at any time.
Source: The data subject.
Additional information: Additional information can be found at https://hospital.vallhebron.com/es/politica-de-proteccion-de-datos.