El Dr. Jordi Gómez, coordinador d’un grup tècnic que assessora l’OMS en matèria de Chagas

Recentment s’ha celebrat, a la seu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra, la primera reunió del Grup Tècnic en Informació, Educació i Comunicació en Chagas (TG6IEC Chagas Disease) de l’OMS. El coordinador del grup és el Dr. Jordi Gómez i Prat, de la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron-PROSICS. En el grup també hi intervé la infermera Isabel Claveria, de l’equip de Salut Pública i Comunitària de l’esmentada unitat.

10/11/2017

La malaltia de Chagas és causada pel paràsit Trypanosoma cruzi. Les persones que presenten aquesta patologia poden patir alteracions cardíaques, digestives o neurològiques. Es tracta d’una malaltia potencialment mortal, però que es pot curar si el tractament s’administra quan la infecció s’acaba de produir. Malgrat que la major part dels casos estan localitzats a la part continental d'Amèrica Llatina, cada vegada hi ha més casos als països occidentals deguts a la mobilitat de la població. 

Dos dels grans problemes per combatre aquesta malaltia són l’estigma social i la desinformació. Com explica el Dr. Jordi Gómez i Prat, el Grup Tècnic en Informació, Educació i Comunicació en Chagas que ell coordina té com a objectiu “definir les pautes a nivell mundial per fer arribar a tothom informació sobre el Chagas i sensibilitzar mitjançant l’educació a les persones que pateixen la malaltia o que estan en risc de patir-la, així com treballar amb institucions i governs. En aquest sentit, cal trencar prejudicis, com per exemple que es tracta d’una malaltia incurable, ja que existeix un tractament biomèdic i psicosocial, o la por i la resignació que genera a les persones. Aquests prejudicis desinformen i fan que molta gent no es faci la prova per detectar la malaltia”. El Grup assessorà l‘OMS en aquests aspectes i té un caràcter marcadament multidisciplinari, ja que està format per metges, antropòlegs, sociòlegs, infermeres, treballadors socials i art terapeutes. També compta amb la participació de l’art terapeuta Arturo Solari, que col·labora amb la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron-PROSICS.

Compártelo:

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.