We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
Vall d'Hebron lidera un estudi internacional que subratlla el potencial del biomarcador RAD51 per adaptar les estratègies de tractament en pacients amb càncer de mama en etapes primerenques. Els resultats es publiquen a la revista Clinical Cancer Research
Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han liderat un estudi internacional que subratlla el potencial del biomarcador RAD51 per adaptar les estratègies de tractament en pacients amb càncer de mama en etapes primerenques. Els resultats d'aquest treball s'acaben de publicar a la revista Clinical Cancer Research.
"Un dels objectius de la investigació en càncer de mama diagnosticat en una etapa primerenca és identificar biomarcadors capaços de seleccionar de manera precisa quins pacients es podrien beneficiar de tractaments menys agressius que la quimioteràpia i personalitzar l'estratègia terapèutica" explica la Dra. Violeta Serra, cap del Grup de Teràpies Experimentals del VHIO i investigadora sènior d'aquest article.
Test desenvolupat pel VHIO
El laboratori liderat per la Dra. Serra ha desenvolupat un test basat en la detecció de la proteïna RAD51 com a biomarcador funcional de la reparació per recombinació homòloga (HRR) i actualment està treballant en la validació d’aquest test per estratificar pacients amb càncer associat a la deficiència en aquesta via de reparació del dany de l’ADN, el que es coneix com a HRD (per les sigles en anglès).
Aquest treball avalua la viabilitat i la capacitat del test per predir quines pacients podrien respondre al tractament neoadjuvant en càncer de mama en etapes primerenques. Per això, es van analitzar les mostres tumorals de l'estudi GeparOla, en col·laboració amb el grup alemany GBG. GeparOla és un estudi clínic aleatoritzat que va comparar la taxa de resposta patològica completa del tractament neoadjuvant amb olaparib, un inhibidor de PARP davant del tractament amb carboplatí (quimioteràpia).
“L'assaig GeparOla va seleccionar pacients amb càncer de mama diagnosticat en una etapa primerenca i amb un biomarcador genòmic de HRD. En aquesta anàlisi post hoc, el nostre objectiu era avaluar si el biomarcador RAD51 podia identificar pacients amb diferents taxes de resposta al tractament neoadjuvant dins aquesta població prèviament seleccionada” comenta el Dr. Guillermo Villacampa, cap de la Unitat de Bioestadística del VHIO.
“De les 90 mostres avaluables pel test RAD51 el 80% va presentar nivells de RAD51 compatibles amb HRD funcional. La taxa de resposta patològica completa després del tractament amb l'inhibidor del PARP en pacients amb HRD per RAD51 va ser del 66.7%, mentre que va disminuir al 22.2% en pacients sense HRD per RAD51. A l'anàlisi multivariada, on es va ajustar per factors clínics, presència de TILs i el tractament rebut, RAD51 va mantenir la seva capacitat pronòstica mostrant una associació estadísticament significativa amb la taxa de respostes patològiques” afegeix el Dr. Villacampa.
“En conclusió, aquestes dades subratllen el potencial del test de RAD51 per adaptar les estratègies de tractament al càncer de mama en etapes primerenques” afirma la Dra. Violeta Serra. “En tot cas, els estudis basats en biomarcadors futurs hauran de tenir en compte aquesta informació per refinar els factors d'estratificació i millorar la selecció de pacients. Aquest és el cas de l’estudi RADIOLA liderat per SOLTI que té per objectiu validar el test de RAD51 en càncer de mama avançat i que informarà sobre els seus resultats durant l'any 2025”, comenta la Dra. Judith Balmaña, cap del Grup de Genètica del Càncer Hereditari i coautora del treball.
Aquest treball ha rebut finançament del Cofund ERA Net en el marc del projecte europeu EraPerMed, de l'Institut de Salut Carles III cofinançat per la Unió Europea i de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.
Medical Oncology, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.