We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
Dr. Marcos Malumbres, Dr. Joan Roig y Dra. Marta Martínez Vicente
Són estudis centrats en càncer hepàtic, osteoporosi i la malaltia de Gaucher.
La Fundació ”la Caixa” ha resolt la convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació, mitjançant la qual recolza a nous 29 projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. En total, l’entitat destinarà 3,4 milions d’euros a aquesta iniciativa, que té com a objectiu accelerar l’arribada al mercat d’aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. Així mateix, CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.
Enguany, tres projectes del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus han estat seleccionats:
El càncer és un conjunt de malalties caracteritzades per la proliferació descontrolada de cèl·lules. En aquest procés, les proteïnes quinases dependents de ciclines (CDK) exerceixen un paper crític. Es tracta d’una família d’enzims que regulen el cicle cel·lular, cosa que les converteix en dianes potencials per desenvolupar fàrmacs anticancerígens. En aquest sentit, ja s’han aprovat molècules inhibidores de CDK4/6 com a tractament de primera línia del càncer de mama positiu per a receptor hormonal. Tanmateix, els pacients acaben desenvolupant resistència a aquestes molècules amb el temps i, d’altra banda, altres tumors no depenen d’aquestes quinases.
Els investigadors del present projecte han obtingut dades in vivo i in vitro que suggereixen un paper crucial per a un altre subgrup de CDKs, poc estudiades, en el carcinoma hepatocel·lular, una malaltia mortal. Per això, l’obtenció d’inhibidors contra aquestes quinases obriria la porta a una nova família de teràpies dirigides a les CDK per al tractament del càncer hepàtic, que possiblement també serien aplicables a altres tipus de càncer.
Així doncs, el nou projecte vol desenvolupar la primera generació de fàrmacs amb capacitat d’inhibir específicament CDKs per a les quals actualment no hi ha inhibidors, per tal de tractar el càncer de fetge. Així mateix, es patentaran aquests nous compostos, s’implementarà un model de negoci i es llicenciarà el producte. L’objectiu final serà crear una empresa derivada (spin-off) per transferir aquesta nova família de fàrmacs a la societat.
L’osteoporosi és una malaltia degenerativa caracteritzada per una disminució de la densitat dels ossos que condueix a un risc més alt de fractures. Tot i que se sol associar a l’envelliment, hi ha altres factors que la poden propiciar, com ara un dèficit hormonal provocat per la menopausa o per tractaments mèdics associats al càncer d’ovari i de pròstata. Les fractures òssies no solament són una càrrega per a les famílies i el sistema de salut, sinó que minven considerablement la qualitat de vida de les persones.
Malgrat que hi ha tractaments per intentar frenar l’avanç d’aquesta malaltia, tenen limitacions i, a més, comporten efectes secundaris indesitjats. En estudis anteriors amb models animals* d’envelliment, els investigadors d’aquest projecte van utilitzar la proteïna klotho, present en la membrana de diversos tipus cel·lulars i en la circulació sanguínia, i van demostrar que tenia un efecte beneficiós en la prevenció de l’osteoporosi.
Aquest nou projecte té com a objectiu confirmar l’efectivitat terapèutica i la seguretat d’aquesta proteïna per obrir la porta al desenvolupament d’una nova teràpia efectiva i segura per a l’osteoporosi.
La malaltia de Gaucher és una malaltia minoritària d’origen hereditari que es caracteritza per una deficiència enzimàtica de la proteïna lisosòmica GBA. Aquest dèficit provoca seriosos problemes en els mecanismes de «neteja cel·lular», cosa que afecta greument la funcionalitat de diferents òrgans, com ara el fetge, la melsa, els ossos i fins i tot, en alguns casos, el cervell.
Els investigadors del present projecte han desenvolupat una nova tecnologia, anomenada nanoERT, per millorar les actuals teràpies de reemplaçament enzimàtic que s’utilitzen en diferents malalties lisosòmiques, com en la malaltia de Gaucher. Aquesta innovadora tecnologia, aplicada a la proteïna GBA, permet millorar l’actual teràpia que s’ofereix a les persones amb la malaltia de Gaucher, ja que redueix la freqüència amb què han de rebre el tractament i augmenta l’efectivitat de la teràpia en els òrgans afectats. Això no sols millora la qualitat de vida dels pacients, sinó que també contribueix a reduir els costos per al sistema de salut.
A més, aquesta tecnologia s’està aplicant també a altres malalties, com la de Parkinson, en què alteracions en GBA són el risc genètic principal per desenvolupar-la. L’aplicació de la tecnologia nanoERT permet desenvolupar una teràpia que, per via intranasal, és capaç de portar GBA fins al cervell, cosa que permet restablir l’activitat de GBA a les neurones. Això obre la porta a una possible teràpia per a aquesta malaltia neurodegenerativa, que actualment no té cura.
CaixaImpulse Innovació presta suport a projectes biomèdics en l’àmbit de la innovació i la transferència ajudant els investigadors a validar els seus actius i a definir la seva estratègia d’explotació i valorització per acostar els projectes al mercat, per la qual cosa a més de suport econòmic també accediran a mentoria, consultoria i acompanyament per part d’experts internacionals en diferents àmbits de l’ecosistema de la innovació.
A més, els investigadors que lideren projectes en la fase 2 rebran formació especialitzada durant 4 setmanes sobre transferència de tecnologia, legislació sobre propietat intel·lectual, presentació als inversors i tancament d’acords comercials.
Segons Ignasi López, director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa”: “El resultat d’aquesta convocatòria reflecteix no només l’abundància, sinó també l’excepcional qualitat dels projectes d’innovació en biomedicina i salut a Espanya i Portugal. Ens enorgulleix poder donar-los suport, oferint tant l’ajut econòmic necessari com les eines perquè arribin al mercat amb força i seguretat”.
El 2015 la Fundació ”la Caixa” va posar en marxa aquest programa de suport a la innovació i la transferència en biomedicina i salut. Des de llavors, l’entitat ha destinat 24,7 milions d’euros a recolzar 231 projectes, els quals han derivat en la creació de 44 spin offs, que al seu torn han aconseguit cofinançament addicional, a través d’altres convocatòries competitives o inversors privats, per valor de més de 100 milions d’euros.
*Declaració Institucional sobre l’ús d’animals d’investigació
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.