Vall d’Hebron impulsa la recerca oncològica amb noves teràpies personalitzades i avenços en biomarcadors

En el Dia Mundial de la Recerca en Càncer, destaquem la recerca per millorar els tractaments contra el càncer infantil i de l’adult gràcies a tècniques innovadores i assaigs clínics.

24/09/2024

El diagnòstic primerenc i la teràpia del càncer continuen sent dos dels principals reptes en la recerca de la malaltia. Per aconseguir oferir una atenció integral dels i les pacients oncològics i millorar-ne la supervivència i qualitat de vida, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, amb els seus instituts de recerca, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), treballa de forma multidisciplinària perquè els descobriments científics arribin a la pràctica clínica de la forma més ràpida possible.

Exemple d’innovació i enfocaments pioners per a l’abordatge del càncer és el programa Fortalece-TACTIC, pel qual Vall d'Hebron ha obtingut finançament per a diversos grups de recerca en oncologia que treballin en el desenvolupament d’eines innovadores en biomedicina computacional i diagnòstics no invasius. Aquests projectes tenen com a objectiu millorar les metodologies de biòpsia líquida, perfeccionar tècniques d'imatge menys invasives per a un diagnòstic més precís, i crear noves eines genòmiques per comprendre l’heterogeneïtat tumoral i l’evolució clonal. La recerca també se centrarà en desenvolupar teràpies avançades i nanomedicines innovadores per al tractament del càncer, a més d’identificar nous biomarcadors i utilitzar la intel·ligència artificial per millorar els diagnòstics de precisió i l’estratificació dels pacients.

L’aposta del VHIO per la medicina de precisió

Al VHIO, més de 700 professionals treballen de forma conjunta per continuar avançant en la investigació contra el càncer. Treballem amb un model translacional en què personal mèdic i investigador treballen conjuntament a través de grups de treball multidisciplinaris (task forces) per trobar solucions per a les necessitats dels pacients. I això ho fem traslladant, de forma ràpida, els avenços que es produeixen al laboratori a la clínica a través d'assajos clínics que, en molts casos, suposen noves oportunitats per als i les pacients oncològics. En aquest sentit, VHIO és un centre de referència a Europa en assaigs clínics, amb més de 750 assaigs actius durant el 2023 en què van participar més de 1.600 pacients. El 40% d'aquests assaigs clínics van ser de fases precoces i van obrir noves finestres d'oportunitat terapèutica als nostres pacients.

D'altra banda, també potenciem la transferència de tecnologia mitjançant diferents spin-off que s'han creat per desenvolupar diversos fàrmacs i que arribin a la clínica, alguns dels quals ja s'estan provant en assaigs clínics.

En definitiva, el model de VHIO es basa en l'oncologia de precisió, trobar el millor tractament per a cada pacient en funció de les característiques de cada tumor i de la fase de la malaltia en què es troba, entre altres factors. Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i millorar-ne la supervivència, per fer del càncer una malaltia crònica.

Fites per a l’avanç en la recerca del càncer pediàtric i de l’adult al VHIR

En el camp del càncer pediàtric, en els últims mesos investigadors del VHIR han mostrat que la combinació de fàrmacs antitumorals millora les taxes de supervivència dels nens que pateixen neuroblastoma d’alt risc, una forma de càncer altament agressiva. Per altra banda, l’equip també ha identificat una nova diana terapèutica per al rabdomiosarcoma, un càncer infantil agressiu que afecta els músculs.

En la recerca del càncer d'adults, també són moltes les fites que permeten progressar en diferents tipus de tumors. Alguns exemples són el desenvolupament de nous agents terapèutics per a càncers de cap i coll mitjançant la identificació de noves vies moleculars, la creació d’eines diagnòstiques no invasives i noves modalitats de tractament per millorar la detecció precoç i els resultats del tractament per a pacients, o les troballes de mecanismes moleculars relacionats amb el desenvolupament del càncer i la resistència a les teràpies.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.