Investigadors de Vall d'Hebron impulsen la ciència a la Nit Europea de la Recerca 2024 amb xerrades i tallers interactius

Més d'una vintena de científics del Vall d'Hebron s'uneixen a l'esdeveniment europeu amb l'objectiu d'apropar la ciència a un públic més ampli.

16/09/2024

Per setè any consecutiu, Catalunya forma part de la Nit Europea de la Recerca, una iniciativa que es duu a terme simultàniament en més de 300 ciutats repartides entre 30 països. Aquesta jornada té com a finalitat fer la ciència més accessible per a tothom a través d'una sèrie d'activitats lúdiques i divulgatives, com xerrades, tallers, experiments i jocs.

Tot i que la Nit Europea de la Recerca té lloc oficialment l'últim divendres de setembre, a Catalunya l'acollida ha estat tan gran que s'ha decidit ampliar-la durant tota la setmana. Enguany, les activitats del VHIR se celebraran entre el 25 i el 27 de setembre de 2024, i inclouran una àmplia varietat de propostes interactives liderades per una vintena d'investigadors i investigadores. L'objectiu és involucrar el públic en el món de la recerca i la innovació d'una manera dinàmica i participativa.

Les diferents activitats, repartides en diverses localitzacions a Catalunya, són obertes a tothom, i es convida el públic a participar activament en aquesta festa de la ciència. Consulta el programa complet i participa!

Taller “Descobrint la genètica mendeliana”

Centre Cultural Sant Josep (Hospitalet) – 25/09/2024 a les 18.00 h

A càrrec de:

  • Pau Mollà, Investigadora predoctoral al grup de recerca de Patologia neuromuscular i mitocondrial del VHIR
  • Bernat Garcia, Investigador predoctoral al grup de recerca de Patologia neuromuscular i mitocondrial del VHIR

En aquest taller descobriràs la relació entre la informació genètica (genotip) i les característiques observables dels individus (fenotip).

Inscriu-t’hi en aquest enllaç


Xerrada 20 min “Com fem recerca en malalties rares?”

Centre Cultural Sant Josep (Hospitalet)- 25/09/2024 a les 19.00 h 

A càrrec de: 

  • Bernat Garcia, Investigador predoctoral al grup de recerca de Patologia neuromuscular i mitocondrial del VHIR

En la aquesta presentació, ens endinsarem en el fascinant món de la recerca biomèdica, centrant-nos en la feina que es desenvolupa al grup de recerca en Patologia Mitocondrial i Neuromuscular a l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR).

No cal inscripció prèvia. 

 

Stand VHIO. ‘Genes y mutaciones: cómo afectan al cáncer y a su investigación’

CosmoCaixa (Barcelona), Altillo. 27/09/203 de 18 a 21 hores.

A càrrec de: 

  • Claudia Yáñez Bartolomé: investigadora predoctoral del Grup d’Enginyeria Genòmica del VHIO.
  • Sofía Llorente Llorente: investigadora predoctoral del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del VHIO.
  • Joel Castro Mera: investigador predoctoral del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins del VHIO.
  • Jon Ander Aguirre Carrillo: investigador predoctoral del Grup de Recerca Traslacional del Sarcoma del VhIO.

Trobaràs una sèrie de dinàmiques adaptades a diferents edats en les quals entendrem millor què són això de les mutacions amb peces de Lego i aprendrem bé què són les famoses PCR i per què són un experiment clau en la recerca de molts àmbits, entre ells el càncer.

 

Microxerrades Online

Aquestes xerrades estaran disponibles a partir de 27/09/2023 a les 00.00 h al canal de Youtube de la Nit de la Recerca.

  • “Impacto de la rotura de hematies en las transfusiones de sangre” a càrrec de Marta Peris, auxiliar de recerca a la Unitat de recerca en neurotraumatologia i neurocirurgia (UNINN) del VHIR.
  • “Neuroanatomía del cerebelo cognitivo” a càrrec de Aasma Sahuquillo, investigadora predoctoral a la Unitat de recerca en neurotraumatologia i neurocirurgia (UNINN) del VHIR.
  • “Entendiendo la Hidrocefalia Normotensiva Idiopática (iNPH): Biomarcadores y Cognición para un Mejor Diagnóstico y Tratamiento”, a càrrec de Elia Valls, investigadora postdoctoral a la Unitat de recerca en neurotraumatologia i neurocirurgia (UNINN) del VHIR.
  • “Automatización y uso de la inteligencia artificial en el entorno biomédico y su aplicación al diagnóstico y seguimiento de las deformidades craneales” a càrrec de Mar Rodriguez, investigadora a la Unitat de recerca en neurotraumatologia i neurocirurgia (UNINN) del VHIR.

Speed dating

CosmoCaixa (Barcelona), graderies de la Sala Univers - 27/09/2023 a les 18.00 h i a les 19.00 h.

Una trobada de format informal on els i les participants parlaran amb els investigadors i les investigadores sobre les seves especialitats. Els investigadors estaran asseguts i mentre que el públic anirà rotant d’una taula a un altre fins que soni l’alarma, amb la possibilitat de llençar-los preguntes de treball.

Participaran: 

  • La Dra. Tanit Sánchez, investigadora de Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN) del VHIR.
  • La Dra. Mayte Serrat, Fisioterapeuta i Reumatóloga a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del grupo de recerca medicina física i rehabilitación del VHIR.

Reserva la teva entrada en aquest enllaç.

Microxerrada 10 min “Hidrogeles Inteligentes: Innovación y Sostenibilidad en el Tratamiento Personalizado del Cáncer”

CosmoCaixa (Barcelona), sala Àgora - 27/09/2023 a  les  18.30h

A  càrrec de: 

  • Dra. Diana Fernandes de Sousa Rafael, investigadora principal del grup de Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia del VHIR

Amb aquest format curt i dinàmic, posem la recerca en escena. En concret, la Dra. Fernandes exposarà el nou paradigma dels hidrogels. 

Reserva la teva entrada en aquest enllaç.

 

Microxerrada 10 min "Com ensenyem a un ordinador a salvar vides?"

CosmoCaixa (Barcelona), sala TAU. - 27/09/2023 a  les 18.20h

A  càrrec de:

  • Adrià Marcos Morales, investigador del Grup de Radiòmica del VHIO

 

Taller “Descobreix la ciència màgica dels hidrogels: Una activitat Científica i Sensorial”

CosmoCaixa, Espai Delta – 27/09/2024  a les 18.45h

A càrrec d’investigadors i investigadores del grup de Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia del VHIR

Es farà un explicació dels hidrogels amb cartells i jocs sensorials. També es proporcionaran exemples de com es fan servir els hidrogels en salut i el nens prepararan un hidrogel termosensible ells mateixos. Aquesta activitat està recomanada per a nens de 6 a 12 anys.

Reserva la teva entrada en aquest enllaç.

 

Taller “Espies radiactius contra el càncer”

CosmoCaixa, Fira de la Recerca– 27/09/2024 de 18.00 h a 21.00 h

A càrrec de: 

  • Emily Betancourt Fernández, investigadora predoctoral al grup de recerca d’imatge mèdica molecular del VHIR
  • Dra. Julia Baguña Torres, investigadora principal del grup de recerca d’imatge mèdica molecular del VHIR
  • Sergi Velasco Vila, investigador al grup de recerca d’imatge mèdica molecular del VHIR
  • Sofía Rodríguez Fernández, investigadora al grup de recerca d’imatge mèdica molecular del VHIR

Introdueix-te en l’ús de la radioactivitat en l’àmbit de la biomedicina coma mecanisme per salvar vides. Tècniques com el PET permeten el diagnòstic, tractament i seguiment de malalties.  

Reserva la teva entrada en aquest enllaç.

 

Taller "Uso de la inteligencia artificial en la investigación contra el cáncer"

CosmoCaixa, Espacio Pi – 27/09/2024 de 19.00 h a 20.00 h

A càrrec de: 

  • Daniel Navarro, investigador del Grup de Radiòmica del VHIO
  • Francesco Grussu, investigador del Grup de Radiòmica del VHIO

Uneix-te a aquest taller d'intel·ligència artificial (IA) en la lluita contra el càncer! En aquest esdeveniment, tant infants com adults podran submergir-se en el fascinant món de la IA per contribuir a la recerca contra el càncer. 

 

Contacontes “Fent (nano) pasos cap a noves teràpies per tractar el càncer i les malalties minoritàries”

CosmoCaixa, espai Lab Math – 27/09/2024 entre les 18.45 h i les 19.30  

A càrrec de: 

  • Marc Moltó Abad, investigador predoctoral al grup de recerca de Bioquímica Clínica, Vehiculització de Fàrmacs i Teràpia del VHIR

Descobreix els usos més quotidians de les nanopartícules i com ens acompanyen en el nostre dia a dia, així com el seu us per a possibles teràpies. 

Pots trobar més informació al següent enllaç

 

Contacontes “ Tengo un hueso roto”

CosmoCaixa, espai Lab Math – 27/09/2024 entre les 18.45 h i les 19.30  

A càrrec de: 

  • Luz Atlagich Gonzalez, investigadora del Grup de Radiòmica del VHIO
  • Adrià Marcos Morales, investigador del Grup de Radiòmica del VHIO

 

Taula rodona ¿El eje cerebro-intestino y la microbiota intestinal en el origen de los síntomas del Síndrome del Intestino Irritable, la ansiedad y la depresión y la fibromialgia y el síndrome de fatiga crónica? 

Centre Cívic Vil·la Urània – 27/09/2024 de 18.00 a 19.00 h 

A càrrec de: 

  • Dr. Javier Santos: metge adjunt del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador principal del grup de neuroimmunogastroenterologia de l'Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR), Barcelona, amb especial interès en les malalties d'interacció entre el cervell i l'intestí, i membre del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Digestives i Hepàtiques (CIBERehd).
  • Dra. Carmen Alonso-Cotoner: metge adjunta del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora en el grup de Neuroimmunogastroenterologia de l'Institut del VHIR, Barcelona, i membre del CIBERehd, amb especial interès en l'efecte de l'estrès i el sexe biològic en la barrera intestinal i en el desenvolupament de malalties funcionals digestives (trastorns de la interacció intestí-cervell).
  • Dra. Miriam Almirall: reumatòloga del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb àmplia experiència en l'assistència global del pacient reumatològic, així com en la docència, de pregrau i postgrau, i en la investigació, amb publicacions rellevants en revistes científiques nacionals i internacionals, i amb especial interès en la fibromiàlgia i les malalties immunomediades.
  • Jesús Castro: investigador postdoctoral sènior vinculat al VHIR. En els últims anys s'ha centrat en la investigació bàsica de les malalties autoimmunes i reumatològiques, incloent-hi els síndromes de fatiga post-virals. Actualment és el coordinador del laboratori de recerca per a la investigació de les bases neurobiològiques en els Síndromes de Sensibilització Central a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
  • Dr Ramon Sanmartín Sentañes és internista del Servei de Reumatologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron amb àmplia experiència en el camp de la Fatiga Crònica. Investigador del Grup de Fatiga Crònica del VHIR i també col·laborador en la Xarxa Europea del SFC (EUROMENE). Actualment compagina l’activitat assistencial amb l’activitat investigadora en el camp de la Fatiga Crònica i la Fatiga relacionada amb la COVID19 i les seves bases immunitàries, biològiques i bioquímiques.

Es farà presentació de professionals de diferents especialitats de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron per a debatre sobre la relació existent entre la síndrome de l'intestí irritable (SII) i els principals trastorns mentals (ansietat i depressió) i no mentals, com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica (SFC) que sovint se solapen en molts d'aquests pacients. Cada participant exposarà les característiques i problemàtiques de cada malaltia des del punt de vista de la seva experiència i especialització mèdica. Es realitzaran també preguntes al públic per a afavorir la seva participació.

Inscriu-t’hi en aquest enllaç.

Dues xerrades a escoles

“Descobrint les Malalties Reumàtiques a l’Edat Pediàtrica”

Escola Heura – 27/09/2024  

A càrrec de:

  • La Dra. Mireia Lopez, Investigadora principal del grup de Recerca de Reumatologia del VHIR.

Oferim una formació per a alumnes de primària i ESO, així com per a l'equip docent, sobre les malalties reumàtiques en l'edat pediàtrica, centrada especialment en l'Artritis Idiopàtica Juvenil (AIJ). La sessió, de 50 minuts, inclourà una introducció a l'aparell locomotor, la funció de les articulacions i l'ús de l'ecografia per mostrar-ne l'estructura. S'explicaran els diferents tipus d'AIJ, símptomes, diagnòstic i tractaments, així com la relació del sistema immunològic amb la inflamació articular. També es parlarà de l'impacte d'aquestes malalties en la vida diària dels infants i es donaran estratègies de suport per a l'escola. La formació serà interactiva, amb presentacions visuals i una sessió de preguntes i respostes, i es farà un seguiment per avaluar l'impacte.

¿Puede tener consecuencias en traumatismo craneoencefálico leve?

Escola Caterina Albert 

A càrrec de:

  • La Dra. Tanit Sánchez, investigadora de Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN) del VHIR.

Els traumatismes cranioencefàlics afecten de manera àmplia a la població, principalment a la gent jove i es consideren la primera causa de discapacitat, seqüeles i mort en els menors de 45 anys. En aquesta xerrada es busca conscienciar a la població sobre la freqüència i conseqüències que tenen els traumatismes cranioencefàlics, explicant l'epidemiologia d'aquesta mena de lesions, els mecanismes pels quals es produeixen, quins són els més freqüents així com els tipus de traumatismes que es poden donar.

Share it:

Notícies relacionades

Related activities

Curso Prematuridad: Debate, casos prácticos y demostración en directo

11/19/2024 - 08:45
Obstetricia i ginecología
More information

Curso Cir y Preeclampsia: Actualización y casos prácticos

11/20/2024 - 08:45
Obstetricia y ginecología
More information

III Curso Impacto de las nuevas Tecnologías en el Control de la Diabetes

11/27/2024 - 15:00
Profesionales sanitarios de Atención Primaria del Área Sanitaria del Hospital Vall d'Hebron y endocrinólogos de otros centros con especial interés en tecnologías en diabetes y su transferencia a la atención primaria.
More information

V Curso nacional de rehabilitación en las deformidades del Raquis

Sala de actos planta 0, Hospital de Traumatología Hospital Vall d´Hebron Pg. de la Vall d´Hebron, 119, 08035 Barcelona
11/28/2024 - 09:00
Especialistas en Medicina Física y Rehabilitación, Cirugía ortopédica y Traumatología, Fisioterapeutas, y Técnicos superiores de Ortesis y Prótesis.
More information

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.