La Dra. Laura Soucek rep una ERC Advanced Grant per maximitzar l'ús clínic i preclínic d'Omomyc, un inhibidor de la proteïna MYC desenvolupat al seu laboratori

En aquesta convocatòria, l'ERC ha concedit 255 beques per un import total de 652 milions d’euros. De les 1.892 propostes rebudes només el 14% de les propostes han estat seleccionades.

11/04/2024

La Dra. Laura Soucek, professora ICREA, directora del Programa de Terapèutica Experimental i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, que forma part del Campus Vall d'Hebron, ha rebut una ERC Advanced Grant, del Consell Europeu de Recerca (ERC en les sigles a anglès). Només prop d'un 14% dels investigadors que aspiraven a aconseguir una d'aquestes beques ho ha aconseguit.

Dotada amb 2,5 milions d'euros, aquesta beca que es concedeix a líders destacats de la recerca a Europa en el marc del Programa Horizon Europe servirà per maximitzar l'ús del primer inhibidor de la proteïna MYC clínicament viable a través del projecte MYCiMAX.

El primer inhibidor de l'oncogè MYC a superar un assaig clínic

MYC és un oncogèn desregulat a la majoria dels càncers humans. A les cèl•lules normals, és un factor de transcripció estretament regulat que contribueix al creixement, la divisió cel•lular i el metabolisme. No obstant això, a les cèl•lules tumorals, l'expressió de MYC s'altera, cosa que fa que els tumors creixin, prosperin i resisteixin el tractament. El paper indiscutible de MYC com a regulador dels programes intra i extracel•lulars de tumorogènesi el converteixen en una de les dianes "més buscades" a la teràpia contra el càncer. Tot i així, cap inhibidor de MYC no ha aconseguit encara l'aprovació clínica.

Després de més de 20 anys de recerca i del disseny d'Omomyc, una miniproteïna inhibidora de MYC, la Dra. Laura Soucek ha desenvolupat el primer fàrmac, OMO-103, que ha completat amb èxit un assaig clínic de fase Ia i que ara està sent testejat en un segon assaig fase Ib en combinació amb el tractament estàndard en pacients amb càncer de pàncrees.

L´objectiu del projecte MYCiMAX és maximitzar l´ús d´aquest compost, com a eina tant terapèutica com d´estudi, obrint noves línies de recerca en diferents aspectes de la biologia de MYC.

Explorar la biologia de MYC i l'ús potencial d'Omomyc a diversos escenaris

Entre els objectius específics del projecte és ser capaços de trobar la manera que Omomyc creui de manera eficient la barrera hematoencefàlica per poder tractar amb aquest fàrmac pacients amb glioblastoma i/o metàstasis cerebrals. També explorarà la combinació d'Omomyc amb altres teràpies dirigides, com els inhibidors de PARP i KRAS, amb la intenció de conèixer millor el paper de MYC en la reparació del dany a l'ADN i els mecanismes moleculars que expliquen la cooperació entre diferents oncogens. Finalment, els investigadors tractaran de caracteritzar tumors com a subtipus del càncer de pulmó de cèl•lules petites i de tumors de l'estroma gastrointestinal amb característiques moleculars específiques que també es podrien beneficiar d'un tractament amb Omomyc.

“Cada un dels objectius del projecte” explica la Dra. Soucek “explora nous aspectes de la biologia de MYC, traçant noves línies de recerca al voltant de l'oncogèn més desregulat en tumors humans, a més de tenir aplicabilitat translacional immediata en propers assajos clínics de Omomyc”.

En aquesta convocatòria, l'ERC ha concedit 255 beques, d'un total de 1.892 propostes rebudes, fet que suposa que tan sols el 13,9% dels projectes han estat seleccionats. D'Espanya han estat escollits 13 projectes més, a banda del de la Dra. Laura Soucek. Les ajudes, per un total de 652 milions d'euros, donen suport a investigacions d'avantguarda en una àmplia gamma de camps, des de la medicina i la física fins a les ciències socials i les humanitats.

Al següent link es pot ampliar tota la informació sobre els resultats d'aquesta convocatòria
https://erc.europa.eu/sites/default/files/2024-04/erc-2023-adg-results-all-domains.pdf

Després de més de 20 anys de recerca i del disseny d'Omomyc, una miniproteïna inhibidora de MYC, la Dra. Laura Soucek ha desenvolupat el primer fàrmac, OMO-103, que ha completat amb èxit un assaig clínic de fase Ia i que ara està sent testejat en un segon assaig fase Ib en combinació amb el tractament estàndard en pacients amb càncer de pàncrees.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.