Vall d’Hebron signa dos acords de col·laboració amb les Associacions Anita, Latir i Kalyan per realitzar tallers de musicoteràpia i artteràpia a pacients pal·liatius pediàtrics

La musicoteràpia i l’artteràpia ofereixen un acompanyament integral dels pacients pal·liatius pediàtrics i dels seus familiars. També potencien les capacitats cognitives, físiques, socials, emocionals i espirituals dels nens i nenes a través de l’art i la música, i els acompanyen en el final de vida.

13/07/2023

Música i art són dos grans evocadors d’emocions. Els estímuls que són capaços de suscitar divergeixen segons les vivències que cada persona ha anat experimentant al llarg de la seva vida. La música ens acompanya des dels nostres primers dies amb les cançons de bressol que ens submergien en un somni profund. D’altra banda, les arts són considerades uns dels grans instruments per l’expressió de sentiments i emocions. Des d’aquesta perspectiva, art i música no constitueixen una resposta universal, sinó una forma de construir i descobrir una identitat personal. És en aquest context que l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha signat dos convenis de col·laboració amb l’Asociación Benéfica Anita conjuntament amb les Associacions Latir i Kalyan per a la realització de tallers de musicoteràpia i artteràpia, respectivament, a pacients de la Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica Integral. Dins del marc de l’acord, Asociación Benéfica Anita finançarà aquestes activitats que seran dutes a terme per terapeutes.

El Dr. Andrés Morgenstern, cap de la Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica Integral de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, parla de potenciar aquestes expressions artístiques en els infants en el període de final de vida, ja que és a través de les arts on pot trobar-se una resposta al patiment que senten pacients i famílies; una forma de buscar i connectar-se amb el seu món interior: ‘’Com a equip format per professionals sanitaris, hi ha moltes situacions on sentim que ja no podem donar una atenció que doni resposta al patiment i la necessitat que viuen i senten les famílies. Integrar aquests tallers permet crear un espai on puguin sentir-se família, i on els més petits puguin tornar a sentir-se nens i nenes, sense tenir en compte la seva condició’’. La coordinació i la integració en l’equip dels terapeutes és un aspecte clau en aquesta col·laboració. Per a la Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica Integral era important incorporar-los dins de l’equip, perquè els professionals sanitaris poguessin explicar-los de primera mà la situació que estava vivint cada família i coordinar-se per ajudar i donar la millor resposta a cada cas.

Des de l’Associació Benèfica Anita, qui s’encarrega del finançament complert d’aquestes activitats a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, lluiten per seguir la investigació del càncer infantil: ‘’Part de la nostra missió com a Associació és aconseguir que tots els nens i nenes  amb càncer i les seves famílies puguin tenir unes cures pal·liatives de qualitat que vetllin pel seu benestar emocional’’.

El poder de la música

Ja des del S.XIX, Florence Nightingale, mare de la infermeria professional moderna, va ressaltar els beneficis de la música aplicada com a forma de tractament per soldats de guerra. Des d’aleshores, l’ús de la teràpia musical amb fins terapèutics no ha parat d’evolucionar, fins a considerar la musicoteràpia una disciplina capaç de produir efectes positius en les persones, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i satisfer les seves necessitats físiques, emocionals, socials, cognitives i espirituals.   

La musicoteràpia no considera que la música pugui curar una malaltia, però sí que el seu ús serveix per fer-nos sentir millor emocionalment. L’ús de la musicoteràpia en pacients en cures pal·liatives permet beneficis a nivell cognitiu, físic i socioemocional, essent la reducció de la percepció del dolor i l’ansietat un dels més excepcionals, així com la connexió amb les nostres emocions i l’acceptació de la malaltia per part del pacient i del seu entorn. A Vall d’Hebron, la Unitat d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica Integral treballa amb un equip format per pediatres, infermeres, treballadors socials, psicòlegs i musicoterapeutes que avaluen de manera multidisciplinària les necessitats del pacient, i com aquestes poden ser abordades a través de la música. L’ús de la musicoteràpia en el tram final de la vida permet als més petits deixar un llegat, potenciar la comunicació amb l’entorn i expressar les pors i les angoixes que causa fer front a la mort. A partir de les vivències personals de cadascú, pot treballar-se amb tècniques receptives, basades principalment en l’escolta; o tècniques actives que impliquen als i les pacients en experiències més expressives i creatives.

L’art com a forma d’expressió  

L'ús terapèutic de les Arts permet l'expressió amb diferents llenguatges artístics com les arts plàstiques, l'escriptura, la narració, la dramatització amb titelles o la música, amb l'objectiu d'explorar els aspectes psicoemocionals dels infants, adolescents i del seu entorn. Aquestes tècniques de creació artística permeten l'acompanyament emocional a través de l'exteriorització, identificació i regulació d’emocions, pors, preocupacions, i esperances dels pacients per millorar el seu estat anímic, reduir l'ansietat i l'estrès, així com un acompanyament de pares, germans i familiars en aquell moment vital tan vulnerable.

L'artteràpia és una psicoteràpia transdisciplinària on l'aspecte més important és el procés creatiu, que promou la integració emocional de l'experiència. En funció dels interessos i necessitats de cada família es proposen diferents activitats creatives, entre les quals destaquen les produccions de llegat. Aquesta forma d’afrontar el final de vida permet, a través de creacions artístiques, fer un viatge emocional i espiritual, que dona als pacients la possibilitat d’acomiadar-se dels seus éssers estimats abans de morir en pau.

Sobre Asociación Benéfica Anita

Associació Anita és una entitat sense afany de lucre que té com a objectiu contribuir a la millora de la salut i del benestar de les persones, impulsant, recolzant i coordinant la investigació, la innovació i el desenvolupament de tractaments de càncer esdevinguts en el desenvolupament infantil i adolescent.

Sobre Associació Latir

Associació Latir és una entitat sense afany de lucre que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant programes específics de musicoteràpia; promoure la investigació en musicoteràpia dins de l'àmbit sociosanitari, i difondre l'ús de la musicoteràpia des del primer batec del cor dins l'úter matern fins al darrer batec al final de la vida.

Sobre Associació Kaylan

Associació Kaylan és una entitat sense afany de lucre d’àmbit estatal, creada per millorar el benestar emocional y la qualitat de vida de les persones que travessen moments vitals de gran vulnerabilitat o aquelles que decideixin fer un procés de creixement personal i espiritual. A través dels eixos transversals de la Psicologia, l’Art, el Creixement Personal i la Espiritualitat, situen al centre de les seves activitats les condicions de vida de les persones i les seves necessitats.

És a través de les arts on pot trobar-se una resposta al patiment que senten pacients i famílies; una forma de buscar i connectar-se amb el seu món interior.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.