"Encoratjo les infermeres i infermers a fer una estada formativa a l'estranger perquè flueixi el coneixement"

Entrevistem a Pol Miguel, infermer de la Unitat de Cremats i el primer professional de Vall d'Hebron que torna de les estades formatives a centres internacionals d'excel·lència, amb les quals l'hospital estrena un programa que té per objectiu generar coneixement nou i d’impacte

11/07/2023

En Pol Miguel està content. És el primer professional de Vall d’Hebron que torna de les estades formatives a un centre d’excel·lència internacional, amb les quals l’hospital estrena un programa de mobilitat per a sanitaris. Ha estat testimoni de com l’intercanvi de coneixement és un “win-win”, hi guanyen tots. En Pol, infermer de la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron, explica que va acabar a Lovaina (Bèlgica) després d’una conversa amb la seva supervisora, en la qual va sortir la idea d’emprar la realitat virtual per millorar el dolor i l’ansietat dels pacients cremats. Ho van comentar amb l’equip mèdic que va apuntar que a l’ Hospital Academisch Ziekenhuis de Lovaina (Bèlgica) tenien una àmplia experiencia en realitat virtual. Quan va sortir la convocatòria per aplicar a la I Edició del Programa de participació en estades formatives en centres d’excel·lència internacional de Vall d’Hebron, no s’ho va pensar dos cops. Va aplicar i ara torna amb coneixements que l’hospital pot aprofitar. A més de pà amb tomàquet, ell també ha exportat als belgues la perícia de la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron, un referent internacional. “M’han preguntat molt per quines eren les nostres alternatives terapèutiques per curar les cremades, com per exemple la mel medicinal”, diu. En Pol és l´únic infermer que s’ha presentat en aquesta primera edició. I en aquesta entrevista, ens explica què ha après i encoratja a altres infermeres i infermers a presentar-se a la segona convocatòria.

- Què t’ha motivat a participar en la I Edició del Programa de Participació en estades formatives a centres d’excel·lència internacional?

- Tenia moltes ganes de veure com treballaven les unitats de cremats d’altres hospitals i sobretot volia començar a crear una xarxa d’intercanvi de coneixements i experiències entre professionals d’infermeria de centres de diferents països

- Per què vas escollir l’Hospital Academisch Ziekenhuis de Lovaina?

- A l’àrea de coneixement d’atenció al pacient cremat estem començant a aplicar la realitat virtual als nostres pacients per controlar l’ansietat anticipatòria previ a la cura. Ens van comentar que a l’Hospital Academisch Ziekenhuis de Lovaina era un hospital capdavanter en l’aplicació de realitat virtual per a pacients i que tenien molt bons resultats. En una conversa amb la meva supervisora, vam creure oportú veure com aplicaven ells la realitat virtual en el dia a dia per a poder adaptar el sistema a la nostra unitat de cremats.

- Quina va ser la teva primera impressió en arribar?

- Vaig pensar, com pot ser que en una ciutat tan petita hi hagi un hospital tan capdavanter!

- Lovaina és coneguda com a ciutat “Erasmus”, tindrà a veure que on hi ha bones universitats, hi ha bons hospitals i centres de recerca

- Sí, coneixement genera coneixement

- I parlant de coneixements, què ens portes de l’Hospital Academisch Ziekenhuis de Lovaina?

-Vaig anar a aprendre sobre realitat virtual i he tornat amb una motxilla plena de coneixements. He tingut l’oportunitat d’aprendre altres dinàmiques de treball, altres maneres de tenir cura de les ferides, tractaments que actualment s’estan implantant a les unitats de cremats del nostres país i que allà tenen una àmplia experiència, circuits assistencials propis, com per exemple el seguiment que fa infermeria dels pacients un cop marxen d’alta...i sobretot com aplicar aquesta realitat virtual als pacients tant en la seva elecció, com quines escales de valoració són més adients.

- I què has exportat de Vall d’Hebron a Lovaina?

- A Vall d’Hebron, tenim un ventall més ampli d’opcions terapèutiques i tractaments per la cura de les cremades. La capacitació i experiència que tenen els professionals sanitaris a la nostra unitat respecte a la realització de tècniques terapèutiques, fan que la nostra expertesa i professionalitat sigui de gran valor a centres estrangers. Es van interessar en altres alternatives de cures com per exemple la mel medicinal que utilitzem en el tractament de les cremades o el desbridament enzimàtic com alternativa al desbridament tangencial

- Recomanes aquesta estada?

- Sí, i encoratjo sobretot al personal d’infermeria, perquè el personal mèdic ho té internalitzat i infermeria no tant. “Ojalà”, les infermeres s’animin, perquè tenim molt potencial per crear una xarxa a nivell europeu, fer estudis i intercanviar projectes. És engrescador que infermeria vegi que pot intercanviar idees i coneixements.

 

"He anat Hospital Academisch Ziekenhuis de Lovaina (Bèlgica) per aprendre com apliquen la realitat virtual per gestionar el dolor i l'angoixa dels pacients cremats, i he tornat amb una motxilla carregada de coneixements"

Share it:
Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.