L'exposició "Enderrocant tabús" vol eliminar la por de parlar sobre càncer

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer, la fotògrafa Ximena Borrazas i Vall d’Hebron col·laboren en un projecte fotogràfic per recaptar fons per investigar en la lluita contra la malaltia.

22/12/2022

El proper 6 de febrer, en el marc del Dia Mundial del Càncer, s’inaugura l’exposició de la fotògrafa Ximena Borrazas ‘Cáncer. Enderrocant tabús’ al Centre Cívic Barradas de l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta exposició té el doble objectiu de conscienciar la societat sobre la importància de fer-se revisions periòdiques per afavorir el diagnòstic precoç del càncer i recaptar fons per finançar projectes de recerca en oncologia adulta i pediàtrica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) respectivament.

El projecte ‘Càncer. Enderrocant tabús’ exposa a través d’imatges la història de sis pacients del Servei d’Oncologia Mèdica i el Servei d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. "Volia expressar a través de les meves fotografies que es pot parlar de càncer, que s’ha de parlar de càncer i no hem de tenir por davant d’un possible diagnòstic. Al revés, si tinc càncer, com més aviat ho sàpiga millor perquè els avenços en recerca estan aconseguint que es pugui sortir d’aquesta malaltia", explica Ximena Borrazas.

"Per aquest motiu, he volgut col·laborar en aquest projecte amb el VHIO vinculant l’exposició a una campanya de donació de fons per continuar investigant en la lluita contra el càncer i que cada cop més persones puguin explicar històries de càncer en positiu, com els protagonistes de les meves fotografies."

Càncer, una paraula encara tabú

L’oncle de Ximena Borrazas va morir de càncer als 22 anys. No en sap gaire més perquè, des d’aquell moment, a la família de la fotògrafa es va bandejar la paraula ‘càncer’. Es va convertir en una paraula tabú. "He crescut amb aquests silencis sobre la malaltia del meu oncle i he vist la meva àvia sobreprotegir la meva mare, protegir-la fins i tot de la mateixa paraula ‘càncer’", explica la fotògrafa Ximena.

"Conec persones que davant de símptomes que podrien ser preocupants prefereixen no anar al metge per por que li diguin que té càncer. Ho associen amb la mort i prefereixen no saber-ho", afirma la fotògrafa, que ha dut a terme aquest projecte justament per mostrar històries de patiment. Patiment en el moment del diagnòstic i durant el tractament, però també de vida, perquè són persones que han aconseguit tirar endavant.

Ximena Borrazas és fotoperiodista i fotògrafa documental i treballa per a diversos mitjans nacionals i internacionals. "El meu objectiu és fer servir la fotografia com una eina per crear consciència social sobre diferents temes. Desitjo que les meves fotos deixin empremta, que tinguin un impacte en la societat. Per aquest motiu col·laboro amb Vall d’Hebron en aquest projecte, perquè el càncer deixi de ser un tabú i perquè hi hagi més opcions terapèutiques per combatre’l".

L’exposició ‘Càncer. Enderrocant tabús’ es podrà visitar de manera gratuïta del 6 de febrer al 5 de març al Centre Cívic Barradas de L’Hospitalet de Llobregat.

Els fons recaptats es destinaran a lluitar contra el càncer en adults i infants

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), creat el 2006 i integrat al Campus Vall d’Hebron, és un centre de referència en medicina personalitzada en oncologia. Té per objectiu investigar per millorar la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer. Això s’aconsegueix gràcies a un model pioner que consisteix a transformar els darrers descobriments que es duen a terme al laboratori en assajos clínics de fase inicial i, per tant, en noves oportunitats per als pacients de càncer gràcies al desenvolupament de nous tractaments més efectius. Per això un equip de més de 500 persones de diferents perfils professionals treballen de manera coordinada per poder oferir als pacients teràpies més personalitzades en funció del seu tipus de malaltia.

El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) és una institució del sector públic que promou i desenvolupa la recerca, la innovació i la docència biosanitària de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Des del 1994 treballa per identificar i aplicar noves solucions als problemes de salut de la societat, aconseguint el lideratge i l’excel·lència en recerca biomèdica clínica i translacional a nivell nacional i internacional.

El grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR centralitza la investigació en el camp de l’oncologia i l’hematologia pediàtriques a la institució. El seu objectiu és trobar noves dianes terapèutiques moleculars i biomarcadors basats en el coneixement de la biologia dels tumors pediàtrics, les leucèmies i les malalties hematològiques i que aquests avenços arribin als pacients mitjançant assaigs clínics de nous fàrmacs i millori la supervivència i qualitat de vida d’aquests pacients amb malalties minoritàries i greus. A l’àmbit de la medicina personalitzada, l’equip ha implantat un programa per orientar el tractament dels pacients en funció de les alteracions moleculars dels seus tumors i lidera el projecte SEHOP-PENCIL per permetre l’accés de tots els nens i nenes de l’Estat a la medicina de precisió.
 

El projecte ‘Càncer. Enderrocant tabús’ exposa a través d’imatges la història de sis pacients del Servei d’Oncologia Mèdica i el Servei d’Hematologia i Oncologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.