L’espai terapèutic de trobada per a pacients oncològics Domum Vall d’Hebron arrenca amb tallers sobre sexualitat, artteràpia, mindfulness i xerrades sobre el càncer

Domum Vall d’Hebron és un projecte que funciona com a punt de trobada i suport emocional per a pacients oncològics i les seves famílies amb activitats enfocades per tenir experiències positives i reparadores

14/11/2022

“Amistat”, “esperança”, “lluita”, “camí” i un vers lliure que porta com a títol “La vida” i diu així: “Allò que sorgeix com un regal. Remolí de vivències. Experiències. Muntanya russa d’emocions. L’amor que posis cada dia, és vida”. Són algunes de les paraules i reflexions que pacients i professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron van penjar al mosaic del taller d’artteràpia presencial amb el que va quedar inaugurat l’espai Domum Vall d’Hebron, el projecte de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron en col·laboració amb la iniciativa Domum, que ha transformat la sala d’espera de l’Hospital de Dia d’Oncologia i consultes  en una sala d’estar humanitzada amb butaques, mobiliari ergonòmic, racons íntims i lloc per treballar durant les hores de consulta. Un espai que, en acabar les consultes, es transforma en una sala polivalent per a tallers, xerrades o ioga, segons requereixin els pacients. Per tal de donar resposta a les necessitats emocionals i fomentar la qualitat de vida de les persones en processos oncològics, Domum col·labora amb l’hospital en la dinamització d’un l’ampli ventall d’activitats d'atenció psicosocial.

Més enllà de renovar l’espai físic de l’hospital, aquest model transforma el concepte d’atenció hospitalària cap a una assistència més propera i humana en el càncer. En el primer taller presencial que es va organitzar per inaugurar aquesta sala polivalent, impartit per l’artterapeuta Sally Schofield, d’Artegere, pacients i professionals van expressar un desig pel futur d’aquest espai en un tros de paper amb el qual es va crear un trencadís. I “amistat”, “esperança”, “lluita”, “camí” i un vers lliure que porta com a títol “La vida” són algunes de les seves peces.

Un grapat d’activitats per començar

En pocs dies, la sala polivalent del Domum Vall d’Hebron s’ha omplert d’activitats que responen a un model d’atenció sanitària pensat en una relació més humana amb els usuaris. Les activitats programades van des de la gestió d'emocions, al reforç de capacitats cognitives. Ja tenen data tallers de sexualitat i afectivitat, nutrició saludable, o estètica i imatge, que busquen la millora del benestar físic, emocional i social dels malalts i els seus familiars

Per exemple, els dijous, Artegere segueix amb els tallers d’arts plàstiques per explorar les emocions durant el procés oncològics. Funciona amb grups reduïts de pacients on no calen habilitats plàstiques. “Sovint, per a les pacients és difícil explicar com ens sentim a través de les paraules. Què respons a un “com estàs?”, reflexiona la Irene, una de les pacients oncològiques que participen en el taller d’artteràpia “Amb l’artteràpia, la Sally –l’arterapeuta- ens dóna eines per expressar-nos amb eines senzilles com ens sentim. A través de l’art, amb feines senzilles, com les que fèiem quan érem infants, com retallar revistes, fer collages, dibuixar o escriure és més fàcil explicar com ens sentim. Per a mi ha estat fantàstic poder compartir emocions i trobar persones que estan en un procés similar al meu. Com a persona, l’experiència m’ha fet créixer”, explica la Irene.

En paral·lel a l’activitat “Cuida’t amb Artteràpia”, que es pot fer on line i presencial, la sexòloga i psicooncòloga Rosanna Mirapeix, ofereix sessions sobre sexualitat en el procés d’un càncer. Aquest dilluns a la tarda ha tractat concretament “La sexualitat en el procés d’un càncer de mama”. L'objectiu d’aquesta sessió és que les dones que estan passant per un càncer de mama,  amb independència de la fase de la malaltia en la que es trobin,  obtinguin formació i informació sobre diferents aspectes vinculats a la sexualitat, mitjançant la identificació, reconeixement i estímul de conductes i practiques sexuals alternatives i adequades a cada situació específica. “La idea és que puguin fer-les servir com a recurs per a potenciar, recuperar i millorar la seva vida sexual i, per extensió, la seva qualitat de vida”, explica la psicooncòloga i sexòloga, Rosanna Mirapeix.

El càncer causa un impacte emocional en les persones que el pateixen i el seu entorn. En el cas de les pacients amb càncer de mama, els tractaments mèdics que es prescriuen, poden repercutir de forma important en l’autoestima i la seva imatge corporal de la dona. “Inclús pot generar determinades disfuncions sexuals que, en la majoria d’ocasions, no reben l’atenció terapèutica necessària, sobre tot, quan la dona entra en interval lliure de malaltia”, matisa Rosanna Mirapeix. Aquestes sessions sobre sexualitat continuaran amb altres centrades en la “Sexualitat en el procés d’un càncer de pròstata”, que tindrà lloc el dilluns 24 de novembre de 17.30 a 19.00 hores, i “Sexualitat en el procés d’un càncer ginecològic”, que tindrà lloc el dilluns 19 de desembre de 17.30 a 19.00 hores. A totes les sessions estan convidades les parelles.

També estan apuntats a l’agenda un taller de maquillatge i cura de la pell, dimecres 14 de desembre d’11.00 a 12.00 hores, “Posa’t Guapa! Et sentiràs millor”, en format virtual. I un taller de mindfulness a càrrec de la Dra. Ana Casas, de la Fundació Actitud contra el Càncer, el dijous 15 de desembre de 18.00 a 19.15 hores.

Ciència per a tots els públics

Igualment, segueixen organitzant-se xerrades a càrrec de professionals de Vall d’Hebron. En el marc de la IX Edició Xerrades per a pacients amb càncer de mama, les doctores Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer ce Mama de Vall d’Hebron i Susanna Muñoz, adjunta de l’equip de reproducció de la Fundació Puigvert, parlaran en un format on line i presencial de “Maternitat i càncer: com afrontar la malaltia durant l’embaràs, el postpart i la criança dels nostres fills i filles”. En aquest cicle està programat un taller on s’oferiran eines de gestió emocional per aprendre a estimar-se després del càncer. L’impartirà la coach Rosa Fernández Cerezo de manera presencial i virtual.

D’altra banda, en el marc del programa de sessions de l’Hospital de Dia, la Dra. Berta Colldeforns, del àrea de Coordinació Científica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), oferirà de manera presencial a pacients i familiars la següent xerrada: “Com s’investiga el càncer? De la cèl·lula al pacient”.

 

 

 

 

 

“Sovint, per a les pacients és difícil explicar com ens sentim a través de les paraules. Què respons a un 'com estàs?'. Els tallers ens ajuden a gestionar les nostres emocions"

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.