Vall d’Hebron i la Fundació Juegaterapia reinventen un espai d'Oncologia Radioteràpica en una selva animada per als pacients pediàtrics

Es crea una sala d’espera i una consulta específica per als infants, que abans havien de compartir espai amb els adults, i s'ha humanitzat un TAC amb el qual es redueix l’ansietat i les sedacions.

24/10/2022

A Vall d’Hebron, la tecnologia més avançada per fer els tractaments més innovadors de radioteràpia és a l’edifici de l’Hospital General. Parlem de quatre acceleradors i un TAC, tres dels qual són una donació de la Fundació Amancio Ortega. Són equips que disposen de la tecnologia més avançada, són més precisos i segurs. “Amb aquesta tecnologia, la dosis que administra l’accelerador s’adapta al tumor, els teixits sans reben menys dosi i els efectes secundaris es redueixen”, resumeix el cap d’Oncologia Radioteràpica, Dr. Jordi Giralt.

Els infants que han de rebre un tractament de radioteràpia també ho fan amb aquesta tecnologia, tot i que per això s’han de desplaçar de l’Hospital Infantil o d'altres centres a l’Hospital General. “Fins ara, els nens i les nenes que venien a rebre radioteràpia ho feien en un entorn que no era el millor, compartien la sala d’espera, les consultes i altres espais amb els adults”, explica el Dr. Jordi Giralt. Ara, gràcies a la col·laboració de la Fundació Juegaterapia, que dóna suport a pacients pediàtrics oncològics a través del joc, hem reinventat un espai d’Oncologia Radioteràpica per als infants i hem redecorat el TAC perquè els nens i les nenes tinguin un espai més amable i adequat a les seves necessitats. La màquina està integrada a la sala en un entorn de proximitat per fer sentir els infants més relaxats i còmodes. Vall d’Hebron és centre de referencia en oncología radioterápica pediátrica a Catalunya, això vol dir que “atenem a pacients del nostre hospital i d’altres centres”, especifica el Dr. Jordi Giralt. Dels aproximadament 2.000 pacients que reben tractament de radioteràpia cada any a Vall d'Hebron, entre 80 i 90 són infants. Aquest infants que requereixen radioteràpia són aproximadament un terç dels pacients pediàtrics oncológics. 

De la mà de Juegaterapia, s'ha creat un espai específic per als nens i nenes amb càncer. "Fins ara, els pacient pediàtrics que venien a rebre radioteràpia compartien espais amb els adults. La primera visita, les visites de control mèdic i d’infermeria les feien a les consultes externes. I la sala d’espera estava compartida amb altres serveis de l’hospital i amb pacients amb patologies diverses. Érem conscients que no era el millor espai pels infants i les seves famílies. Ara, tenim un entorn més amable i protegit. Comptem amb una sala d’espera i una consulta exclusiva per a ells, on tenim més intimitat, un ambient adequat a la seva edat i necessitats, i uns espais més amables i menys inhòspits”, conclou el Dr. Jordi Giralt.

La nova decoració de la zona infantil del servei de Radioteràpia Oncològica ha estat pensada per Chispum Studio. Recrea la selva. Per arribar a la consulta, els i les pacients poden seguir unes petjades a terra, les mateixes que porten a la sala del TAC redecorada pensant en els infants. Cocodrils, girafes, micos i ocells amb becs de colors acompanyen els i les pacients a la sala d’espera, a la consulta i durant la sessió de radioteràpia, en què han d’estar quiets. “Aquesta ambientació ajuda que els nens i les nenes estiguin més tranquils i a distreure’ls de possibles pors. En aquest tipus de teràpia és important que no es moguin i en estar més relaxats aconseguim reduir les anestèsies”, apunta David Garcia Relancio, cap de tècnics de Radioteràpia Oncològica.

Els professionals destaquen que des que tenen aquest espai humanitzat, treballen més a gust perquè poden oferir un millor servei. La Dra. Mònica Ramos, especialista en Oncologia Radioteràpica de Vall d’Hebron, confirma que aquests nous espais pensats per als infants, amb una agenda, sala d’espera i consulta separada dels adults, ajuda als i les professionals a  donar una atenció més personalitzada als infants i les seves famílies. “Disposem d’un lloc adequat i amb intimitat per poder fer les primeres visites i control de tractament sense que els professionals ni les famílies ens hàgim de traslladar a un altre espai”, destaca la Dra. Mònica Ramos. “Ara, fem ja la primera visita dins aquest nou espai on els i les pacients vindran per fer tractament durant diverses setmanes, d’aquesta manera, els hi podem mostrar, ells es familiaritzen, poden veure on rebran tractament i com serà”, afegeix.

Esther Pereira, directora d’Humanització d’Hospitals de la fundació Juegaterapia, s’ha mostrat “molt feliç” de treballar amb l’Hospital Vall d’Hebron. “Estem contents d’haver traslladat la nostra experiència per fer de l’experiència hospitalària dels infants una vivència més agradable i entretinguda”, diu. Així mateix, “sabem que transformar aquests espais de proves diagnòstiques i terapèutiques en un lloc més amable fa que aquests nens i nenes afrontin les proves amb menys por i els equips no hagin de fer servir tanta sedació”.

David Garcia Relancio explica que els primers pacients que han vist la nova decoració es queden sorpresos, perquè no esperaven trobar-se un espai amable amb els infants a l’Hospital General. “La nostra sensació és que se senten més acollits i còmodes. Hem passat d’una sala gran i freda a un espai recollit i simpàtic”, descriu.

La humanització d’aquest espai ha esta possible gràcies al finançament de Cool Cake Tartas, AFA Escola Ignasi Iglesias de Tordera, FNAC, BROSETA Abogados, The Dome Crew, Team Lewis i els players de Juegaterapia: Playstation, Envialia, L3tCraft, Iberian Care i Entradium.

Vall d’Hebron és centre de referencia en oncologia radioteràpica pediàtrica a Catalunya, això vol dir que “atenem a pacients del nostre hospital i d’altres centres”, especifica el Dr. Jordi Giralt. Dels aproximadament 2.000 pacients que reben tractament de radioteràpia cada any a Vall d'Hebron, entre 80 i 90 són infants

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.