Una aplicació per humanitzar la col·locació de catèters venosos als pacients pediàtrics, guanyadora de la 4a edició del Jo innovo

La Jornada Jo innovo, coorganitzada per Vall d’Hebron i Roche Farma, reconeix el talent de projectes innovadors en les categories Atenció centrada en el pacient i la família; Talent, desenvolupament i benestar professional; Sostenibilitat i responsabilita

21/10/2022

Aquest matí s'ha celebrat la 4a edició del concurs d'innovació Jo innovo, l'esdeveniment organitzat per Vall d’Hebron amb la col·laboració de la farmacèutica Roche Farma per promoure i reconèixer el talent innovador dels professionals de Vall d’Hebron. Enguany, els i les professionals de Vall d’Hebron han presentat més de seixanta projectes, dividits en quatre categories que responen als reptes estratègics de l'Hospital: Atenció centrada en el pacient i la família; Talent, desenvolupament i benestar professional; Sostenibilitat i responsabilitat social, i Organització, qualitat i seguretat.

El projecte guanyador de la Jornada, presentada per la periodista Maria Xinxó, és una aplicació per humanitzar la col·locació de catèters venosos en els pacients pediàtrics, pensada sobretot per a pacients adolescents i preadolescents i ideada per la infermera Carme Ainara Donat, de l'equip d'infermeria d'accessos venosos, dins de la categoria Atenció centrada en el pacient i la família. L'ansietat anticipatòria que genera als pacients pediàtrics la col·locació d'aquests catèters fa necessària en moltes ocasions la sedació. El projecte guanyador de la 4a edició del Jo innovo té com a objectiu distreure i relaxar els pacients a través de vídeos on se'ls explica prèviament la tècnica per col·locar-los un dispositiu d'accés venós tipus PICC (catèter venós d'inserció perifèrica) o midline (catèter de línia mitjana) i inclou també un formulari perquè els pacients indiquin quines eines de distracció i relaxació prefereixen per a la col·locació del catèter. “Estic emocionada, em fa moltíssima il·lusió, no ens ho esperàvem pel nivell de les idees que han participat en aquesta edició del Jo innovo. Vull agrair aquest premi sobretot al meu equip, estem convençudes que podem millorar molt la qualitat dels accessos venosos en els pacients pediàtrics amb la nostra idea”, ha manifestat Carmen Ainara Donat, una de les autores de la idea guanyadora, en recollir el guardó de la mà del Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i Rita Casas, directora regional de Roche Farma a Catalunya. “L'element principal del Jo innovo és que la innovació es posa al servei de la millora de la qualitat en l'atenció als pacients”, ha destacat el Dr. Albert Salazar al final de la Jornada Jo innovo.
    
“La innovació és a l'ADN de Vall d’Hebron. Hem de treballar de manera oberta i buscar col·laboracions. Per això avui hem celebrat el Jo innovo de la mà de Roche Farma, gràcies pel vostre suport”, ha destacat el Dr. Antonio Roman, director assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Rita Casas ha felicitat els autors de les diferents iniciatives i ha traslladat la satisfacció de la companyia per col·laborar, per quart any consecutiu, amb el Jo innovo, “una Jornada que comparteix amb Roche la ferma aposta per la innovació en favor del sistema sanitari i els pacients”. En aquest sentit, Rita Casas ha animat tots els professionals de Vall d’Hebron a continuar participant i generant noves idees que, amb el temps, puguin convertir-se en innovacions que aportin un valor afegit per als pacients. La idea guanyadora del Jo innovo rep finançament per fer-se realitat. A més, els seus artífexs obtenen un viatge al Massachusetts Institute of Technology – MIT, un centre d'innovació de referència, amb acompanyament guiat. “Jo innovo és un exercici d'apoderament dels professionals. És un exercici de col·laboració per treballar la capacitat de voler transformar”, ha exposat Ramon Maspons, director de l'àrea d’Innovació i Prospectiva d’AQuAS.

“El Jo innovo és la nostra gran festa anual d'innovació i té com a objectiu promoure la innovació dins de la institució en tots els estaments. Les dotze idees innovadores que han arribat a la final, seleccionades entre més de 60, donen resposta a quatre reptes estratègics de l'Hospital. Any rere any es fa més difícil triar un sol guanyador entre les propostes que presenten al Jo innovo els professionals de Vall d’Hebron, cada vegada més sofisticades: dispositius, aplicacions o solucions tecnològiques per a necessitats que es detecten a l'Hospital a partir de la pràctica clínica”, exposa la Dra. Anna Sala, cap de la Unitat d'Innovació de Vall d’Hebron.

Una vegada seleccionats els 12 finalistes, tots els professionals de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron han pogut votar el seu projecte preferit de cada categoria, i d'aquesta votació, conjuntament amb les valoracions d'un jurat format per 17 experts, ha sortit la millor idea de cada categoria i el guanyador final de la quarta edició del concurs Jo innovo.

A la categoria de Talent, desenvolupament i benestar professional ha resultat guanyador SuperVHivència, una aplicació desenvolupada pel Dr. Dídac González i el Dr. Abiu Sempere que consisteix en una aplicació que emmagatzema i sistematitza informació perquè sigui accessible fàcilment entre la qual figuren recomanacions d'actuació mèdica, informació sobre guàrdies de medicina, articles mèdics, protocols d'hospital o guies mèdiques. Una altra aplicació, aquesta de carsharing per a professionals de Vall d’Hebron, ideada pel farmacèutic Pau Vancells, ha estat finalista en la categoria Sostenibilitat i responsabilitat social. Segons ha explicat Pau Vancells, el fet de ser de fora de Barcelona, desplaçar-se cada dia fins a Vall d’Hebron i compartir cotxe amb altres persones el va portar a idear una app que combina la sostenibilitat amb la practicitat del transport privat. Ja finalment, a la categoria Organització, qualitat i seguretat ha resultat guanyador Symptomics, una eina pensada per al maneig de toxicitats en els pacients que reben tractament actiu ideada per la Dra. Eva Muñoz, la Dra. Carolina Ortiz i la Dra. Julia Lostes, d'Oncologia Mèdica. Consisteix en una eina senzilla, intuïtiva i immediata que permet saber amb exactitud els símptomes que presenten els pacients que se sotmeten a un tractament, que ells mateixos registren, i elaborar gràfiques que afavoreixen la consulta de la seva evolució.

Una jornada també per a debatre l'ús de dades en salut

Un dels moments destacats de la jornada Jo innovo ha estat la taula rodona sobre l'ús de dades en salut, moderada pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, i que ha comptat amb la presència de la Dra. Yolima Cossio, directora de Sistemes de la Informació de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Jaume Sastre-Garriga, del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), el Dr. Enric Barba, enginyer de telecomunicacions i expert en innovació i dades i patient Advocate de l'Associació Melanoma Espanya i Arantxa Casanovas, de la Fundació TIC Salut. La 4a edició del Jo innovo també ha inclòs una xerrada magistral sobre blockchain i quina utilitat tindrà aquesta tecnologia per al sector sanitari, a càrrec de Montse Guardia, CEO de Big Onion.
 

Enguany, els i les professionals de Vall d’Hebron han presentat més de seixanta projectes, dividits en quatre categories que responen als reptes estratègics de l'Hospital. 

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.