El Jardí Sonor transforma les sales d’espera en una experiència musical per a pacients i acompanyants que ajuda a reduir les emocions negatives

Escoltar sons de la natura, com el cant dels ocells o la sinfonia de l'aigua, millora l’experiència de pacients i acompanyants durant el temps d’espera i afavoreix que es relaxin

20/10/2022

Per reduir el tedi i l’angoixa de les sales d’espera, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha posat en marxa el Jardí Sonor, una iniciativa pensada per millorar l'experiència de pacients i acompanyants. Es tracta d’un projecte d’Atenció Ciutadana i Participació per portar sons de la natura i música relaxant a les sales d’espera. "Treballem per reduir les experiències adverses que pot causar un ambient estressant  i ho fem apostant per la música, que ens ajuda a activar estímuls positius”, explica Ana Martí Coordinadora d'Atenció i Participació Ciutadana. “Aquesta iniciativa és una peça més per oferir una atenció humanitzada", comenta.  

La iniciativa ja està en funcionament a la sala d'espera del servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, i en una sala d'espera del Servei d'Urgències de l'Hospital General. 

La música convida a pacients i acompanyants a tancar els ulls i sentir-se en un espai natural. El fil sonor està inspirat en sons de la natura, com el cant dels ocells, el so de les onades o la dringadissa de la pluja. Són músiques fetes amb instruments naturals que ajuden a tranquil·litzar els pacients i els acompanyants durant el temps d'espera, a reduir les emocions negatives i suavitzar el volum de les converses, entre altres beneficis. 

Per valorar els resultats, s'ha realitzat una enquesta entre pacients i acompanyants que han passat per les sales d'espera on ja es poden escoltar les músiques. El 80% valora l’experiència de manera positiva i reconfortant. I les dones joves afegeixen que la música les ha ajudat a reduir el nivell d'ansietat durant l'espera. 

És el cas de la Pilar, de 37 anys, que considera que "és una bona iniciativa, perquè la música és relaxant, crea un ambient agradable i ajuda al fet que l'espera es faci més amena”. “M'agraden sobretot els sons de la natura, com els dels ocells o els de l'aigua”, destaca. Al seu costat, la Neus, de 38 anys, diu que "l'ambient és més tranquil en una sala d'espera on hi ha música relaxant que on no hi ha”. “Amb la música, les persones no eleven tant el volum de la veu i fins i tot no fa falta passar l’estona mirant el mòbil, n'hi ha prou amb escoltar la música", afegeix. 

El Dr. Manel Escobar, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de l'IDI Vall d'Hebron, comenta que "la sensació al Servei és que els i les pacients viuen el Jardí Sonor com una ambientació que ajuda a relaxar-se i alguns pacients, més les dones que els homes, han mostrat la seva satisfacció amb l'experiència". 

La iniciativa compta amb la col·laboració de l'empresa “La Huella”, que crea la música que es pot escoltar en les sales d'espera, i de l'empresa Ecler, que està darrere la instal·lació dels altaveus i del microamplificador des d'on es controla tot el sistema. Una col·laboració perquè qui esperi no desesperi. 

 

"Treballem per reduir les experiències adverses que pot causar un ambient estressant i ho fem apostant per la música, que ens ajuda a activar estímuls positius”

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.