Professionals de Vall d’Hebron i el SEM traslladen amb ECMO des de Tudela una pacient pediàtrica

La nena, d’onze anys, ja està recuperada de la grip A que patia.

02/09/2022

Professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van realitzar el passat 7 de maig l’assistència i el trasllat terrestre d’una pacient pediàtrica connectada a una màquina d’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria) en una unitat especialitzada del SEM Pediàtric. Es tracta d’una nena d’onze anys sense patologia prèvia, que va arribar derivada de l’Hospital Reina Sofia de Tudela (Navarra), amb greus complicacions respiratòries després de contreure la grip A. Gràcies al dispositiu d’ECMO, que substitueix temporalment la funció del pulmó i/o del cor i permet que els òrgans descansin quan no funcionen correctament, la nena ja s’ha recuperat, després de dos mesos amb oxigenació amb membrana extracorpòria, i gairebé quatre mesos d’ingrés hospitalari. Tot i que la prescripció d’ECMO per a pacients pediàtrics sense patologia prèvia amb grip A és molt infreqüent, en aquest cas va ser necessària.

En el trasllat de la pacient, que va fer-se per carretera en una ambulància del programa SEM Pediàtric (crítics pediàtrics i neonatals), van intervenir el Dr. Joan Balcells, cap de Secció de Cures Intensives Pediàtriques i director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal, el Dr. Jaume Izquierdo, metge adjunt de l’UCI Pediàtrica i coordinador del programa ECMO Pediàtric i Neonatal, el Dr. Antoni Pàmies, cirurgià cardíac pediàtric de Vall d’Hebron; i l’infermer clínic Jesús Corrionero i l’infermera Verónica Prieto, ambdós experts en el maneig de pacients en ECMO. Per part del SEM Pediàtric, van participar la pediatra Julia Gómez, la infermera Míriam Amado i dos tècnics d’emergències sanitàries (TES) a banda d’altres dos tècnics i un vehicle d’Intervenció del SEM necessaris per a traslladar tot l’equip humà i el material necessari, a més del pediatra de crítics i diversos professionals del Centre de Coordinació Sanitària (CECOS). 

“Gràcies a l’esforç i la coordinació dels professionals de Vall d’Hebron i el SEM, el trasllat va dur-se a terme amb èxit i la pacient a hores d’ara ja està recuperada de la seva malaltia”, destaca el Dr. Jaume Izquierdo. Els professionals d’ECMO Pediàtric i Neonatal de Vall d’Hebron ja han dut a terme, fora de Catalunya, un total de quatre transports aeris amb ECMO de pacients pediàtrics i un terrestre a Tudela. Pel que fa al programa ECMO d’adults, fora de Catalunya han fet sis trasllats aeris i un terrestre a Osca. 

“L’especialització i l’experiència que tenim a Catalunya amb el SEM Pediàtric, des de fa més de 25 anys, i en el trasllat de pacients crítics en ECMO adults i pediàtrics, són clau per a donar resposta d’alta qualitat 24 hores, 7 dies a la setmana a qualsevol punt del territori català i, fins i tot, fer extensiva aquesta resposta a altres territoris com ha estat aquest cas”, explica el Dr. Jorge Morales, director mèdic del SEM.

El cas de Tudela és el primer que el SEM pediàtric ha fet fora dels territoris en què ja opera mitjançant conveni com són la zona de la franja a Aragó i Andorra. 

Necessitat de consens sobre el transport de pacients en ECMO

Professionals de Vall d’Hebron van participar en l’elaboració del primer document de recomanacions per al transport de pacients en ECMO, coordinat pel Dr. Eduard Argudo, del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i coordinador del Grup de Treball de Transport Crític de la SEMICYUC (Societat Espanyola de Medicina Intensiva Crítica i Unitats Coronàries). També han format part de l’elaboració del document la Dra. María Martínez, del Servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, i el Dr. Joan Balcells. “Per garantir l’accessibilitat de la població a l’ECMO cal que els centres de referència i els Sistemes d’Emergències disposin d’equips especialitzats en pacient crític capaços de realitzar trasllats en ECMO, i protocols d’actuació i coordinació clars”, destaca el Dr. Joan Balcells. En els transports pediàtrics amb ECMO, hi ha determinades especificacions pel que fa al material o els professionals que han d’acompanyar el pacient. “El volum de sang que hi ha al circuit ECMO és relativament més gran en un nen, n’hi ha més connexions al circuit, ja que no disposem de tantes vies, i més diversitat de pesos i mides, ja que atenem des de pacients nounats a adolescents”, explica Jesús Corrionero, infermer clínic de l’UCI pediàtrica que va participar en el trasllat. La intervenció en el trasllat de professionals altament qualificats, que comptin amb el material necessari i el tipus de transport adequat, és així mateix indispensable. Tot i que actualment ja es duen a terme aquest tipus de trasllats, manca una organització formal del dispositiu necessari per a garantir la disponibilitat del trasllat de pacients amb suport amb ECMO. Aquesta mancança és encara més palesa en el cas dels nens, ja que el nombre de centres d’ECMO Pediàtric i Neonatal de l’Estat és significativament inferior als centres per pacients adults. Així, per garantir l’equitat per a tots els nens en l’accés a tractaments d’alta tecnologia com aquest és necessari establir una xarxa estatal que permeti coordinar i dotar de recursos a un sistema de coordinació, assistència i trasllat tant especialitzat.

Professionals de Vall d’Hebron van participar en l’elaboració del primer document de recomanacions per al transport de pacients en ECMO.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.