Vall d’Hebron transformarà l’atenció al pacient d’ictus amb One Step Ictus, un projecte pioner que n’agilitzarà el tractament

One Step Ictus implica una nova manera de treballar i gestionar el flux dels pacients, la reforma de l'espai de neuroradiologia intervencionista i la incorporació de nova tecnologia.

22/06/2022

Vall d’Hebron ha iniciat la implementació de One Step Ictus, gràcies al qual l'atenció al pacient d’ictus isquèmic i hemorràgic es concentrarà en una única sala d'accés directe de nova construcció, de manera que es reduirà el temps d'actuació des que arriba al Servei d'Urgències fins que rep el tractament. Aquest projecte, pioner al món i que entrarà en funcionament d’aquí a un any, suposarà una forma innovadora més àgil i segura de treballar, que estarà acompanyada de la reforma de l'espai de neuroradiologia intervencionista i de la tecnologia més innovadora, on un equip de neuròlegs i neuroradiòlegs avaluaran, diagnosticaran i tractaran els pacients. El projecte es realitza a través d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Medtronic i Siemens Healthineers. El pacient que presenti símptomes d’ictus anirà directament a la sala One Step Ictus, sense haver de passar pel circuit tradicional d'Urgències. Per agilitzar el procés assistencial s'obrirà un nou passadís des del Servei d'Urgències per portar directament i exclusiva els pacients amb ictus a la sala One Step Ictus. El Dr. Albert Salazar, gerent de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, assenyala que “aquest projecte és un pas més en el nou Vall d’Hebron, que implica la creació de nous equipaments, la millora de les infraestructures i la transformació organitzacional i competencial dels i les professionals de l'hospital”.

Com explica el Dr. Manel Escobar, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’IDI Vall d’Hebron, “la sala One Step Ictus estarà equipada amb una solució tecnològica pionera que combina un equipament biplà per realitzar la trombectomia mecànica, el procediment estàndard per extreure els trombes que causen l’ictus, amb un equipament per fer el TAC abans, durant i després de la trombectomia i avaluar l'activitat cerebral del pacient”. ARTIS Icona Biplane, l'equipament per fer trombectomies, i SOMATOM Edge Plus sliding gantry, que possibilita fer els TAC al pacient sense moure'l mentre se’l sotmet al procediment, ja que es desplaça per raïls magnètics, són dues solucions de Siemens Healthineers.

Temps és cervell

“En el tractament de l’ictus, temps és cervell. Cada minut compta si volem minimitzar les seqüeles neurològiques de l’ictus. Fent el trasllat directe a la sala d’angiografia, on es realitza l'exploració i el tractament de manera immediata, dupliquem la probabilitat d'un bon pronòstic funcional dels pacients amb ictus més greus”, exposa el Dr. Carlos Molina, cap de la Unitat d’Ictus i Coordinador del Procés Ictus de Vall d’Hebron. Amb una actuació més ràpida, es disminueix el dèficit neurològic causat per l’ictus fins al punt que es calcula que un 48% dels pacients d’ictus poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia directa, enfront del 27% dels quals segueixen el circuit tradicional. “Tots els pacients que presentin un quadre neurològic sobtat suggestiu d’ictus i una clínica moderada o severa seran traslladats des del Servei d'Urgències fins a la sala One Step Ictus, on se'ls podrà realitzar el diagnòstic, valoració clínica i estabilització, així com un nombre important de tractaments: els trasllats intrahospitalaris es redueixen a la mínima expressió”, exposa el Dr. Alejandro Tomasello, cap de la Secció de Neuroradiologia Intervencionista de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Un dels pilars del projecte és facilitar una teràpia personalitzada i incorporar els avenços terapèutics a l'àrea neurointervencionista així com renovacions tecnològiques al llarg de la durada d'aquest projecte. One Step Ictus també inclourà la plataforma digital SmartStroke desenvolupada per Siemens Healthineers, que integrarà la informació de la història clínica amb la resta de dades que generi el pacient a través de dispositius mèdics i diverses aplicacions digitals durant el seu pas pel sistema sanitari, tant en l'ingrés com durant el seu seguiment i facilitarà monitorar el procés de manera integral mitjançant quadres de comandament avançats. “A Siemens Healthineers sempre fem gala de la nostra aposta contínua per la innovació. Per a nosaltres aquesta innovació només té sentit si podem acompanyar-la de resultats que millorin la qualitat de vida del pacient. Aquesta aliança tecnològica és una oportunitat de millorar l'atenció del pacient en un sol pas. Ser capaços d'analitzar l'impacte de l'atenció de l’ictus en funció de mesures quantificades i comparades és una manera d'ajudar els professionals en radiologia intervencionista i posar-nos a la disposició del sistema sanitari fent que les nostres solucions d'avui marquin el futur de la medicina”, explica Alberto Martínez, director general de Siemens Healthineers España.

“La plataforma SmartStroke recollirà sistemàticament dades clíniques i indicadors transversals molt definits per garantir el millor pronòstic funcional amb la major eficiència i realitzar una medicina més predictiva i personalitzada. Una vegada el pacient d’ictus rebi l'alta, Smartstroke facilitarà la comunicació directa amb el pacient, el seu seguiment a distància, les consultes telemàtiques, el control precís dels factors de risc vascular i permetrà monitorar la rehabilitació des del seu domicili”, apunta el Dr. Carlos Molina.

Mesurament de resultats, millora de processos i gestió de materials

Medtronic, multinacional americana de tecnologia sanitària, compta amb una àmplia experiència en l'àmbit del mesurament de resultats en salut, la qual cosa el converteix en un partner necessari per abordar aquest projecte. Gràcies a la seva innovació en teràpia en l'àrea neurointervencionista i la seva experiència en l'optimització de processos (operatius i assistencials en l'àmbit hospitalari), Medtronic posa a la disposició d'aquest projecte l'abordatge integrat de processos i procediments assistencials, tenint en compte les diferents fases del cicle de cura dels pacients, especialment rellevant en processos temps-dependent com és el diagnòstic i tractament d’ictus. A més, l'experiència d'aquesta companyia en la gestió de materials permetrà maximitzar l'eficiència en el maneig del material, oferint, al seu torn, un model d'aprovisionament per a una teràpia personalitzada a cada pacient.

“El nostre objectiu últim en aquest projecte és millorar la vida dels pacients, mitjançant el mesurament de l'impacte dels resultats en salut i l'optimització del procés assistencial d'una manera multimodal. Tot això orientat a escurçar temps, des que el pacient entra a Urgències fins al seu tractament”, assenyala María Vila, Directora General de Medtronic a Espanya i Portugal. En teràpies temps-dependents com l’ictus, és essencial escurçar aquests temps perquè el pronòstic funcional del pacient sigui millor, i poder així reduir així possibles seqüeles. “El que podem anticipar és que aquest projecte té l'objectiu de reduir el temps porta-agulla a menys de 30 minuts, la qual cosa millorarà el pronòstic funcional dels pacients, reduint estada mitjana, taxa de complicacions en la fase aguda i la recuperació del pacient”, assenyala María Vila.

Vall d’Hebron atén cada any uns 1.800 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic, i s'estima que uns 560 pacients es beneficiaran de One Step Ictus. La Unitat d’Ictus compta amb un equip multidisciplinari format per vuit neuròlegs vasculars, tres neurointervencionistes, dues infermeres d’ictus per torn, rehabilitadors i TCAI. A més, quant al diagnòstic per la imatge, a Vall d’Hebron es realitzen exploracions de ressonància magnètica, tomografia computada, medicina nuclear, PET-TC, angiografia, ecografia, mamografia, densitometria, radiologia convencional i ortopantomografia, entre d’altres.

“Gràcies al projecte One Step Ictus, pioner al món, transformem el flux d'atenció al pacient amb ictus: d'una banda, agilitzant-ne el tractament i, per una altra, personalitzant-lo”, apunta el Dr. Manel Escobar. “Observem que el pacient que rep tractament de forma més ràpida presenta en general menys dèficit motor, com hemiparèsies, menys dèficit sensitiu com hipoestèsia, i menys dèficits en el llenguatge com afàsia o disàrtria”, exposa Pilar Meler, supervisora de l'àrea del coneixement de Neurociències de Vall d’Hebron: “agilitzar el procediment millora sense dubte el pronòstic i qualitat de vida dels nostres pacients”. Medtronic realitzarà la reenginyeria del procés, l'adaptació dels espais, la traçabilitat dels materials i els dispositius de trombectomia mecànica.

El projecte té un cost total de 18.185.676 euros cofinançat al 50% amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), que aportaran 9.092.838 euros, al Programa Operatiu 2014-2020 de Catalunya que impulsa projectes de Compra Pública Innovadora en el marc del SISCAT (Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya, del qual forma part Vall d’Hebron). La Compra Pública Innovadora fomenta la innovació des del sector públic i compromet les empreses a complir tota una sèrie d'indicadors assistencials i basats en resultats de salut. Aquest projecte de col·laboració entre Vall d’Hebron, Siemens Healthineers i Medtronic tindrà una durada de 5 anys.

En aquest enllaç pots veure el vídeo del projecte One Step Ictus
 

El Dr. Albert Salazar, gerent de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, assenyala que “aquest projecte és un pas més en el nou Vall d’Hebron, que implica la creació de nous equipaments, la millora de les infraestructures i la transformació organitzacional i competencial dels i les professionals de l'hospital”.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.