Vall d'Hebron és, amb 278, l'hospital de Catalunya que més trasplantaments ha fet durant el 2021

El centre és líder en trasplantaments hepàtics i pulmonars a més de ser l'únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d'adults i d'infants.

17/01/2022

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron és el centre que més trasplantaments d'òrgans ha fet de tot Catalunya el 2021. A Vall d’Hebron s'han fet al llarg de l'any passat un total de 277 trasplantaments, superant la xifra que es va assolir l'any anterior, quan es van fer 265. Avui, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) ha presentat en roda de premsa el Balanç de resultats de l’activitat de donació i trasplantament de l’any 2021. A Catalunya s’han fet 1.063 intervencions, un 6.4% més que el 2020L’Hospital Vall d’Hebron ha liderat, amb 277 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge (259) i per l’Hospital Clínic (239).

Per tipus d'òrgan trasplantat, s’han fet 121 trasplantaments de ronyó  adults i 6 pediàtrics. Segueix el pulmonar, amb 86 trasplantaments (80 adults i 6  pediàtrics), i el tercer lloc l'ocupa l'hepàtic, del qual se n'han fet 61 (41 adults i 20 pediàtrics). En trasplantament cardíac s'han fet 4 operacions, totes elles en pacients pediàtrics.

Cal destacar que a l'Hospital es va fer el primer trasplantament pulmonar a l’Estat a un pacient post-COVID. Un home de 51 anys va rebre un trasplantament dels dos pulmons després de 122 dies connectat a un dispositiu ECMO a l’UCI a causa de la COVID-19. La inflamació provocada pel coronavirus havia causat danys irreversibles als pulmons.

A més, a l’Hospital Infantil es va fer, per primera vegada a l’estat, un transplantament de pulmons en aturada cardíaca controlada (asistòlia controlada) a un nadó per trasplantar-los a un receptor pediàtric menor de 24 mesos.

L'Hospital Infantil ha estat, amb 35 intervencions, el centre que més trasplantaments ha fet a Catalunya. S'han dut a terme 6 trasplantaments renals, 20 hepàtics, 4 cardíacs i 5 pulmonars.

Durant els mesos de setembre i octubre de 2021, el Ministeri de Sanitat va fer quatre auditories a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per acreditar-lo com a Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) en quatre tipus de trasplantaments. Concretament, van auditar el trasplantament hepàtic pediàtric (l’Hospital Infantil n'ha fet 397 des del 1985); el trasplantament pulmonar pediàtric (81 des del 1998) i adult (1.298 des del 1990); el trasplantament cardíac pediàtric (61 des del 2006) i el trasplantament renal pediàtric (433 des del 1981). Properament es coneixeran els resultats d’aquestes auditories.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron és l'únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d'adults i d'infants.

Share it:

Notícies relacionades

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.