Vall d'Hebron modernitza el Servei de Radiologia Pediàtrica dotant-lo amb les últimes tecnologies i una atenció més segura i integrada

La modernització del Servei de Radiologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron s'ha dut a terme amb les premisses d'humanitzar-lo per convertir-lo en un espai més confortable per a pacients i familiars, i dotar-lo de sistemes i aparells d'última tecnologia.

03/08/2021

El nou Servei de Radiologia Pediàtrica de l'Hospital Infantil Vall d'Hebron té més espai i és més segur i amable per als nens i nenes. A més, s'han incorporat aparells d'última tecnologia que faciliten la tasca dels i les professionals sanitaris i fan menys estressant l’estada dels i les pacients pediàtrics. També  s'han unificat tots els tractaments radiològics en un únic espai, la qual cosa augmenta la seguretat i l'eficàcia del servei. En aquest servei es fa diagnòstic en pacients pediàtrics i també en l’etapa fetal. Les tècniques d’imatge són cada vegada més avançades i, com explica la Dra. Élida Vázquez, cap del Servei de Radiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron, “les patologies en el pacients pediàtrics es manifesten de forma diferent que en els adults. Per aquest motiu, a Vall d’Hebron comptem amb les eines d’imatge diagnòstica més adequades”. Així en aquest servei es realitzen proves com ecografies, ecografies doppler, ortopantomografies, raigs X, ressonància magnètica, tomografia computeritzada, fluoroscòpia i exploracions amb contrast... per fer diagnòstic i seguiment de patologies com el càncer, patologies neurològiques, traumatismes o patologies pulmonars com les bronquiolitis o la grip.

El Dr. Manel Escobar, Director Clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron, afirma que "en les noves instal·lacions disposem d'equipament d'última tecnologia, tant pel que fa a radiografia com a ecografia. Això ens permet millorar la resolució diagnòstica dels pacients pediàtrics. També és important que està tot el servei integrat en un sol espai en el qual es dóna assistència exclusiva a pacients pediàtrics. A més, en un entorn preparat per als nens i les nenes amb una sèrie d'elements, com projeccions de vídeos a les sales de telecomandament i radiografia, que milloren la seva experiència".

Fins a la posada en marxa d'aquesta modernització, algunes de les proves a les quals havien de ser sotmesos els nens i nenes es realitzaven en altres espais i en alguns casos inclús havien de traslladar-se a altres edificis de Vall d’Hebron. Això implicava uns certs riscos quan es tractava de pacients immunodeprimits o nounats, per exemple, a més de la pitjor eficiència en la gestió del temps que suposava per al personal sanitari que havia d'acompanyar-los i per als pacients i els seus familiars. "Ara tenim un servei totalment integrat dedicat exclusivament a pacients pediàtrics, que no es creuen amb persones adultes, excepte els seus acompanyants, i s'evita la deambulació tant de pacients com de professionals", explica la Dra. Élida Vázquez. A més, com totes les instal·lacions del servei es troben al costat de les noves consultes externes pediàtriques, els pacients poden fer el seu recorregut habitual per l’hospital (sales de proves de radiologia i consultes) d’una forma més integrada, òptima i segura per a ells i elles.  "És molt important, tant per a professionals sanitaris com per a pacients, que no hagin de fer desplaçaments. Ara tot està molt a prop, l'UCI pediàtrica, raigs X, consultes externes, ecografies... Això permet als radiòlegs pediàtrics atendre de manera ràpida proves diferents i a diversos pacients", afegeix.

La humanització del servei s'emmarca dins del procés que s'està desenvolupant a Vall d’Hebron per fer un hospital més amable. Algunes de les proves que es fan a Radiologia Pediàtrica impliquen cert nivell d’ansietat per als nens i les nenes, ja que han d’estar a sales o amb aparells desconeguts per a ells i elles i que fan soroll o que els obliguen a estar en postures incòmodes una bona estona. Ara, les sales on els pacients pediàtrics es fan les proves estan dotades de sistemes de vídeo i àudio des dels quals es projecten imatges de dibuixos animats i videoclips musicals, a elecció del pacient segons la seva edat, que exerceixen un efecte tranquil·litzador sobre nens i nenes. "És el que es diu Ambient Experience", diu Gemma González, coordinadora de Tècnics de Radiologia Pediàtrica, "i ajuda a rebaixar l'ansietat i l'estrès en els nens i les nenes". "I a vegades", afegeix la Dra. Élida Vázquez, "ens ha ajudat a evitar sedacions, una cosa molt important en pediatria, ja que encara que estiguin molt controlades sempre suposen un risc i fan les proves més invasives".

Una de les millores més destacables és la de les sales d'ecografia. Ara, el servei compta amb tres sales independents, "cadascuna amb el seu propi bany i els pacients no es creuen mai. Tenim aparells d'ecografia avançada que ens permeten posar en pràctica tècniques com l'ús de contrastos ecogràfics, que abans no podíem fer", assenyala la Dra. Élida Vázquez. A més, el servei s'ha distribuït en dos passadissos diferenciats que evita que pacients ambulatoris i pacients ingressats es creuin, prevenint possibles contagis.

Una altra novetat important és la nova sala de telecomandament, en la qual s'ha incorporat un nou equip que usa una menor dosi de radiació que la resta dels aparells que hi ha actualment al mercat. "En pediatria, quant a radiació tenim un lema, Alara, que vol dir que la radiació ha de ser As Low As Reasonably Achievable (tan baixa com sigui possible). Per això, si podem substituir una tècnica que irradiï per una altra que no, com l’ecografia o la ressonància, ho fem. I quan no és possible, usem la menor radiació necessària", diu la Dra. Élida Vázquez. El servei també disposa ara d'un equip d'ortopantomografia, que permet fer una radiografia completa de la zona maxil·lar, mandibular i dental. Fins ara, per fer aquesta proba els nens i les nenes havien de desplaçar-se a l'Hospital General.

Però no tot està en les màquines. El servei compta amb personal molt especialitzat que, a més, treballa perquè l'entorn sigui amable per a nens i nenes. "Procurem que sigui un entorn Child Friendly, acollidor per a pacients i familiars", explica Gemma González. En aquest servei hi treballen professionals de la medicina, d’infermeria, tècnics i tècniques de diagnòstic per la imatge, zeladores i zeladors.

També han millorat les estacions de treball dels i les professionals, que compten ara amb nous ordinadors que els permeten treballar de manera més ràpida i eficient. "Cal tenir en compte que treballem amb imatges i vídeos. Abans aquest procés era una mica lent, però ara podem anar molt més ràpid, per la qual cosa tots els processos s'han agilitat i s'ha escurçat el temps necessari per a fer una diagnosi", afegeix la Dr. Élida Vázquez.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.