“Som de ciències”, el casal d’estiu per a fills i filles de professionals de Vall d’Hebron, apropa la ciència als infants en una edició centrada en els virus

Aquest estiu hem celebrat el tercer Casal Científic Infantil pels fills i filles dels professionals del Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus. Dues setmanes en què 37 nens i nenes han pogut apropar-se a diferents temes científics. De la mà del Dr. Josep Quer van endinsar-se al món dels virus. Sabíeu que només la massa de virus que hi ha als oceans equival a 76 milions de balenes, que en fila índia donarien 19 cops la volta al món?

27/07/2021

El Premi Nobel Peter Medawar va descriure els virus com “una mala notícia embolicada en una proteïna”. Són unes bestioles rares, fora de les cèl·lules no estan ni vius ni morts. No fan res, no mengen, no respiren ni es reprodueixen. Però si els fiques dins d'una cèl·lula, ai las!, es multipliquen amb ànsia. Tot i que el virus més famós en aquests moments, el SARS-CoV-2, ha estat una notícia nefasta, a la Terra hi ha milions de virus, però només 264 afecten l’ésser humà. Perquè ens fem una idea, només la massa dels virus que hi ha als oceans equival a 76 milions de balenes, que posades una darrera l’altra donarien 19 cops la volta al món. El Dr. Josep Quer, responsable de Recerca Bàsica del Virus de l'Hepatitis C del Laboratori de Malalties Hepàtiques Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR),  ha explicat aquesta i altres curiositats als nens i nenes que han participat aquests dies al Casal Científic “Som de ciències” per als fills i filles dels professionals de Vall d’Hebron de P5 a 6è de Primària, que s’ha realitzat tenint en compte totes les mesures de seguretat necessàries en aquesta època de pandèmia. El Dr. Xavier Cañas, director de Promoció de Recerca Clínica del VHIR, també va visitar el Casal Científic, que es realitza a les instal·lacions de la Granja Vella de Martí Codolar, un racó del barri de La Clota, amb aules i espais exteriors, per parlar amb els nens i les nenes i conèixer com estaven vivint aquesta experiència.

Interès pels virus

Els virus han estat els grans protagonistes d’aquesta edició, després d’un any en què la COVID-19 ha portat als infants a fer un màster accelerat en la matèria. El que més els costa als nens és imaginar a un ésser microscòpic. Per fer-se una idea de com arriben a ser de petits, el Dr. Josep Quer va explicar que si un virus aconseguís la grandària d'una pilota de tennis, els humans seríem tan alts que els avions xocarien amb els nostres genolls. La visita del Dr. Josep Quer al casal es va convertir en una roda de Ppemsa improvisada. Tot i tenir molta informació, els nens tenien tantes preguntes, que l’activitat, que tenia una durada de 30 minuts, va acabar convertint-se en una master class d’una hora i mitja. “Tenien molt clar què fer per evitar el contagi: rentar-se les mans, portar mascareta, protegir-se amb el colze quan estornuden... Les escoles han fet una bona feina aquest curs”, valora el Dr. Josep Quer.

A més del virus de la COVID-19, coneixien o havien sentit a parlar del virus de l’hepatitis, l’especialitat del doctor, o del de la poliomielitis. Però el més interessant va ser descobrir com treballen al laboratori amb els virus. El fil d’aquest casal són els experiments científics. Els coordinadors, FunBrain, són comunicadors i divulgadors de l’àmbit de la ciència i la tecnologia per al públic infantil i juvenil, que treballen amb la comunitat educativa. I el seu fort és fomentar la curiositat i l’interès per la ciència a través d’experiments i desafiaments. Totes les activitats juguen amb mètodes diagnòstics, materials innovadors i el treball emocional. Per entendre com es treballa amb els virus al laboratori, el Dr. Josep Quer va portar suc de pinya i el van tractar com si fos una mostra: posar-la dins la pipeta, rotular-la... A més van fer un parell d’experiments: un per entendre com reaccionen els anticossos amb una pseudo mostra de sang i un altre per descobrir l’ADN en una mostra de saliva.

Al marge del món dels virus, els infants s’han endinsat, sempre a través de la pràctica en el descobriment de mètodes de diagnòstic per millorar la salut, en invents fets a la branca de la tecnologia que han fet possible el desenvolupament d’aparells capaços de programar i gestionar milions de dades en un segon o en descobrir projectes innovadors en energia que fan possible un món més respectuós amb el medi ambient. Per exemple, han extret clorofil·la de fulles i observat la  fluorescència quan apliquem llum ultraviolada; amb lupes, han observat també el diformisme sexual de "Drosphila melanogaster" per conèixer el seu cicle vital; es van fer un microscopi casolà per observar bacteris bucals i realitzar cultiu de bacteris de mostres com un pom de porta, el terra o la mà, i també han creat robots. Així mateix, han realitzat sortides a la piscina de La Clota i al Cosmocaixa, entre altres.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.