Vall d’Hebron estarà present al 4YFN, la cita d’emprenedors del Mobile World Congress

Vall d'Hebron ha treballat amb la tecnologia immersiva de Broomx per proporcionar teràpies innovadores i cuidar la salut emocional dels professionals durant la COVID-19. Professionals de Vall d’Hebron presentaran aquesta eina al Four Years For Now (4YFN), una versió en miniatura del MWC.  

27/06/2021

Barcelona acull el Mobile World Congress (MWC)   de dilluns 28 de juny a dijous 1 de juliol. La fira tecnològica més gran del món torna a la capital catalana amb una edició marcada per un format híbrid i virtual, que permetrà als principals referents de l’ecosistema digital exposar les seves novetats. En paral·lel, també torna el Four Years For Now (4YFN), una versió en miniatura del MWC on es troben startups i emprenedors que busquen inversors que donin un vot de confiança als seus projectes i els ajudin a volar. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron hi estarà present de la mà de l’empresa tecnològica Broomx, al costat de l’Hospital d’Olot.

El 4YFN és un punt de trobada de projectes innovadors i idees que tenen en comú utilitzar la tecnologia per millorar la vida de les persones. Dins d’aquesta cita, el  Digital Health & Wellness Summit, que dóna visibilitat a projectes innovadors relacionats amb l’assistència sanitària, s’ha fet un lloc important. Fins al punt de dedicar-hi una jornada. Aquest any la cita dels emprenedors amb l’ecosistema català de la salut té lloc el dimarts 29 de juny.

Si la tecnologia serveix per facilitar la vida, perquè no utilitzar-la per millorar la salut mental dels professionals sanitaris arran de la COVID-19. Aquest és el punt de partida del projecte que la tecnològica Broomx ha desenvolupat amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i que el Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria i de la Comisió d’Innnovació de Vall d’Hebron, Ignasi Capella, CMO i cofundador de Broomx, i Neus Domènech, cap d’Innovació de la Fundació de l’Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa, presentaran al 4FFN.

Junts han trobat formes innovadores per cuidar la salut emocional dels professionals sanitaris durant i després de la pandèmia: una teràpia de realitat virtual immersiva i mindfulness que pot adaptar-se a altres per donar resposta a altres problemes de salut i a pacients.

La prova pilot d’aquest projecte es va posar en marxa a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron el mes de novembre per donar suport a professionals amb símptomes d’estrès i ansietat i ha estat un èxit.  La novetat d’aquesta proposta terapèutica consisteix en adaptar la tecnologia de les exposicions que conviden a entrar  de formar virtual a l’obra de pintors com Monet o Klimt a una solució per a la salut. En comptes d’endinsar-se en l’univers de daurats i petons del pintor austríac, els participants en aquesta teràpia immersiva i multisensorial, poden sumergir-se dins de l’oceà, nedar amb dofins o entrar en un acolorit univers de mandales. Les sessions sempre van guiades per una infermera especialitzada en salut mental i mindfulness de l’equip del Servei de Psiquiatria.

La tecnologia de Broomx permet cobrir les parets i sostres d’una composició de llum, color i so que simulen els escenaris esmentats. Aquestes sessions de mindfulness duren 45 minuts, es poden fer abans de començar la jornada a l’hospital, durant o en acabar. La idea del mindfulness (en anglès, atenció plena) és estar conscients i prestar atenció de manera deliberada i lliure. Aquesta tècnica permet desconnectar de l’entorn, centrar-se en el present i disfrutar el moment, això redueix l’ansietat.

Tant per detectar possibles trastorns com per analitzar els resultats de la teràpia, el Servei de Psiquiatria acompanya les sessions d’un qüestionari a l’entrada i a la sortida. Les primeres avaluacions han demostrat grans beneficis. Abans d’entrar a la sessió, el 80% dels participants admet que l’emoció que descriu millor el moment que viuen és “preocupació”. A la sortida, el 100% diu sentir-se tranquil i /o relaxat. I el 100% vol repetir. Tots els professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron poden fer teràpia.

El Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga està treballant ara aquesta teràpia per a pacients pediàtrics i pacients de llarga estada. A través del workshop del Digital Health & Wellness Summit, es compartiran les experiències i resultats amb l’ecosistema de salut català. Estan convidats, entre altres, l’Institut Català de la Salut (ICS), el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i altres hospitals que es podrien beneficiar de la realitat virtual immersiva, una tecnologia que s’utilitza en altres àmbits més enllà de la salut mental com la geriatria o la rehabilitació física.

Vall d'Hebron, un hospital intel·ligent

Els últims anys, Vall d’Hebron ha fet una aposta per la transformació tecnològica i la digitalització per millorar la qualitat i l’experiència de pacients i professionals que es relacionen al Campus, amb l’ús de recursos urbanístics i de sostenibilitat i amb tecnologia per millorar l’experiència dels serveis i satisfer les necessitats de les persones. Alguns exemples d'això són la incorporació de programaris d'intel·ligència artificial per detectar ictus greus o per accelerar el diagnòstic de la COVID-19 mitjançant un TAC; la implementació de la Smart UCI, que incorpora un programa que integra totes les dades clíniques i de seguretat que es generen a l’UCI i les transforma en informació que facilita la presa de decisions per part dels i de les professionals; la cirurgia robòtica, la impressió 3D, la realitat virtual, la realitat augmentada, el reconeixement de veu, la traçabilitat del i de la pacient als quiròfans; el tractament del TDAH mitjançant realitat virtual, i la simulació clínica per formar professionals.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.