Vall d’Hebron col·labora amb Mobile World Capital Barcelona en el primer informe de The Collider sobre salut digital

L’estudi, que assenyala els reptes que genera la incorporació de la tecnologia en l’àmbit de la salut, ha estat presentat en una roda de premsa amb la participació del Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, president de la Comissió d'Innovació del Campus Vall d’Hebron, i el Dr. Manel Escobar, Director Clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron.

22/03/2021

The Collider, el programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona que connecta talent científic i emprenedor, ha presentat un informe sobre salut digital, elaborat en col·laboració amb Vall d’Hebron. L’estudi assenyala els reptes que suposa la incorporació de la tecnologia en l’àmbit de la salut i apunta a la transferència tecnològica com una de les vies per desbloquejar tot el potencial del Digital Health. En l’elaboració d’aquest informe  han participat experts de diferents institucions relacionades amb el món de la salut, tant públiques com privades.

Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, i el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, president de la Comissió d'Innovació del Campus Vall d’Hebron i cap de Psiquiatria de Vall d’Hebron, han donat la benvinguda a l’acte de presentació de l’informe. L’encarregat de presentar els resultats de l’estudi ha estat Oscar Sala, director de The Collider. Després de la presentació, ha tingut lloc una taula rodona per parlar d’innovació, salut digital i la importància de la col·laboració entres els sectors públic i privat. En aquesta xerrada han participat el Dr. Ramos-Quiroga, el Dr. Manel Escobar, Director Clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron, César Velasco, Cap d’Innovació de Novartis Pharma, Carlos Fina, CEO Esteve Teijin Healthcare i Luis Castillo, CEO de MentalXR.  

En paraules del Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, “l'informe Digital Health posa de manifest la gran oportunitat que significa la implementació efectiva de la salut digital en el nostre entorn”. Segons el Dr. Ramos-Quiroga, un dels majors reptes és la integració de dades que es generen des dels diferents de dispositius digitals de salut a la història clínica electrònica de les persones que són ateses als centres sanitaris. “A Vall d'Hebron estem treballant perquè aquesta història clínica electrònica integrada esdevingui una eina per conèixer millor la situació clínica dels pacients però també els reptes socials als que fan front”, explica el Dr. Ramos-Quiroga i afegeix: “És una gran oportunitat per poder tenir una atenció més propera i personalitzada, posant en el centre les necessitats de les persones". En aquest sentit, durant la taula rodona duta a terme en la presentació de l’informe de The Collider, el Dr. Ramos-Quiroga ha insistit en la importància d’implantar programes de salut digital que “ens permetin millorar la continuïtat assistencial per arribar a més pacients i donar l’atenció que necessiten, fins i tot podent arribar també a casa de les persones”.  Per la seva banda, el Dr. Manel Escobar, Director Clínic de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron, preguntat pel paper de la ciutat de Barcelona en el futur de la salut digital, ha destacat que la capital catalana “reuneix el coneixement  de centres hospitalaris, de recerca, universitats i, a més, un nucli d’startups i una presència rellevant de la indústria farmacèutica que, tot plegat, conforma un ecosistema que en els propers anys ha de convertir Barcelona en un hub central a tota Europa en termes de salut digital”.  El Dr. Escobar, a més, ha destacat la importància d’iniciatives com aquesta que uneixin investigadors amb emprenedors i amb empreses perquè puguin fer arribar el coneixement que neix de la ciència als pacients.

Per a l’elaboració de l’estudi, s’ha comptat amb la participació d’experts, com Laia Arnal, Directora de l’àrea de desenvolupament de negoci del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

L’aplicació de les noves tecnologies en el sector de la salut ja està produint alguns canvis que afecten de manera directa l’entorn del pacient, que no ha deixat d’estar al centre però ha vist com es transformava la manera d’atendre’l, la capacitat de diagnosticar-lo o las tècniques que se li apliquen en funció de la seva malaltia. En el cas de  Vall d’Hebron, l'hospital ha desenvolupat en els últims anys una sèrie de projectes basats en noves aplicacions tecnològiques com el Bloc Quirúrgic, un tractament pioner de Realitat Virtual pel Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH), la Telemedicina, la diagnosi d’alt rendiment basada en la seqüenciació massiva, l’ús de la Intel·ligència Artificial en diferents tractaments o proves diagnòstiques o l’Smart UCI, que s’ha convertit en un referent estatal i europeu pel seu vessant SMART.

La digitalització del sector permetrà democratitzar i humanitzar l’atenció sanitària, prendre decisions estratègiques basades en dades, millorar els diagnòstics, tenir accés a un servei de màxima qualitat al menor preu, descobrir noves línies de negoci o impulsar la investigació i el desenvolupament (I+D).

L’informe de The Collider es pot descarregar aquí.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.