Vall d' Hebron dona d'alta una nena nascuda a les 23 setmanes després de 112 dies ingressada sense complicacions

La Brisa Milagro va néixer a les 23 setmanes i 4 dies de gestació. Les possibilitats de sobreviure no eren altes, per sota de les 24 setmanes de gestació, un fetus no es considera viable, però després de 112 dies ha rebut l'alta sense haver patit cap complicació. S' ha alimentat només amb llet materna. El Dr. Félix Castillo, cap del servei de Neonatología de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, destaca la implicació dels pares, nutricionista i osteòpata, en la recuperació.

26/02/2021

El cap del servei de Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, Félix Castillo, ha donat d'alta avui a una pacient “molt especial”: Brisa Milagro. Va néixer el 6 de novembre de 2020 a les 23 setmanes i quatre dies de gestació, un temps gairebé incompatible amb la vida. A Espanya, el límit de viabilitat per a que els nens prematurs surtin endavant està en 24 setmanes. "La Brisa Milagro estava al límit, només pesava 600 grams", recorda el Dr. Castillo. El cap del servei de Neonatologia explica que “des del primer moment, vaig ser molt sincer amb els pares i no els hi vaig amagar que les 24 hores després del part, la nena podia perdre la vida”. El pares, la Lorena i el Jordi, van agraïr la seva sinceritat, i van oferir al doctor i al seu equip la seva perícia, ella és nutricionista i ell és osteòpata, perquè la nena sortís endavant.

El Dr. Castillo va prendre nota i els va implicar en la recuperació de la nena. “Habitualment, aquests nens tan prematurs fan algun tipus de complicacions", explica. Aquests prematurs encara tenen parts del cos que no s'han desenvolupat. Molts tenen complicacions pulmonars o digestives, i marxen a casa amb una retinopatia greu, amb una alteració intestinal o bombolla d'oxigen. “Però el que fa única la història d'aquesta família és que la nena s'ha anat a casa després de 112 dies ingressada a l'Hospital Infantil i de la Dóna de Vall d’Hebron sense cap seqüela”, destaca. “Això ha estat possible gràcies a la implicació dels pares”, afegeix. També de la perícia del seu equip.

El part de la Brisa Milagro es va avançar per una infecció del líquid amniòtic. Però la infecció no va passar a la nena i al néixer va poder fer pell amb pell amb la mare abans de traslladar-la a la incubadora.

El Dr. Castillo va recomanar a la mare una dieta rica en una sèrie de nutrients, com el peix blau, que porta omega 3, per a reforçar les connexions neuronals i el desenvolupament de la nena. La mare va aprofitar els seus coneixements com a nutricionista i va dissenyar una dieta a mesura. "Li vaig explicar a la mare que una dieta rica en DHA, un greix natural present als peixos i algunes algues, afavoreix el desenvolupament neuronal, el de la retina i altres elements"explica el Dr. “La nena se'n va a casa seva alimentada només amb la llet de la seva mare”, destaca el Dr. Castillo.

També ha estat clau el treball que el pare ha fet com a osteòpata amb la nena per a reforçar el seu sistema immune i el seu creixement. “Porto 30 anys en aquesta professió, però estic aprenent d'aquests pares, seguirem en contacte per a aprendre d'aquesta experiència”, diu el Dr. El pare va jugar a posar les mans sobre el nadó, que està acostumat a l'úter matern, com li van dir les infermeres i els metges. I col·locava a la nena en una postura que li causava menys estrés. 

El naixement i l'alta de la Brisa Milagro, el nom de Milagro el van afegir els pares perquè l'evolució de la seva filla, com diu el mateix Dr. Castillo, ha estat un “miracle”, han tingut lloc durant la pandèmia. La família té una altra nena de dos anys que només ha pogut veure a la seva germana a través d'un vidre a causa de les restriccions. “Ara ja estan els quatre a casa”, comenta el Dr. Castillo.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.