Vall d’Hebron ha fet el rècord de trasplantaments en quatre dies des de l’inici de la pandèmia

L'equip de trasplantaments n'ha fet set en quatre dies, alguns d'altíssima complexitat: dos renals, tres de fetge, un bipulmonar i un de cor infantil.

18/10/2020

Malgrat l’empitjorament de la situació de la pandèmia de COVID-19 al nostre país, Vall d’Hebron segueix amb l’activitat assistencial més enllà del coronavirus. Tant és així, que la setmana passada l’Hospital va fer el rècord de trasplantaments des de l’inici de la pandèmia: set en quatre dies, tots molt diversos i alguns d’altíssima complexitat. Es tracta de dos trasplantaments renals, tres de fetge, un bipulmonar i un de cor infantil. D’aquestes operacions destaca el trasplantament de cor infantil d’un pacient que tenia intervencions cardíaques prèvies que augmentaven la complexitat i el risc de l’operació.

La majoria d’operacions, tant d’extracció de l’òrgan –que va implicar el trasllat dels professionals de Vall d’Hebron als diferents centres d’origen- com d’implantació, es van concentrar en dos dies. Això va requerir activar personal que no estava de guàrdia per poder dur a terme tota l’activitat.

En els casos com aquests en què es fan tants trasplantaments solapats o simultanis, la tasca d’organització esdevé molt complexa. “Molts professionals eren a casa i no estaven de guàrdia però han vingut tan bon punt els hem trucat”, explica Carme Vallès, supervisora d’Infermeria de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Els equips de trasplantaments són multidisciplinaris, ja que estan compostos per cirurgians de diferents especialitats, anestesiòlegs i personal d’Infermeria, que s’han hagut de coordinar amb gran agilitat per poder realitzar els set trasplantaments en un temps rècord. Sobre el paper de la Infermeria, Carme Vallès destaca “la gran versatilitat de competències dels nostres infermers i infermeres, auxiliars d’Infermeria i zeladors, i a la seva fidelitat als programes de trasplantament”.

“En un pic d’activitat de trasplantaments com el de la setmana passada, Vall d’Hebron ha fet l’esforç per atendre aquests pacients que tenen la necessitat de rebre un òrgan. És d’agrair la feina de tots els professionals implicats en un moment de pandèmia tan complex com l’actual”, assegura la Dra. Teresa Pont, coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.