Vall d’Hebron celebra la 2a Jornada del maneig integral del dolor

Vall d'Hebron té una Unitat del Dolor multidisciplinària que permet abordar-lo per millorar la qualitat de vida dels pacients.

15/10/2020

Amb motiu del Dia Mundial del Dolor, el 17 d’octubre, que enguany es dedica a la prevenció del dolor, Vall d’Hebron ha celebrat de forma online avui la 2a Jornada del maneig integrat del dolor. La Jornada ha consistit en una conferència inicial sobre la prevenció del dolor i sis conferències més per part de cinc professionals de Vall d’Hebron i una infermera de l’Atenció Primària que han parlat sobre l’abordatge del dolor des de la seva pròpia especialitat: la rehabilitació, la prevenció a l’Atenció Primària, la nutrició, la cirurgia, l’anestesiologia i la psiquiatria.

La Jornada ha començat amb una benvinguda institucional a càrrec de Maria Àngels Barba, directora d’Infermeria, i del Dr. Antonio Roman, director assistencial, que ha celebrat que “malgrat que estem en pandèmia es puguin dur a terme jornades com aquestes, dedicades al dolor, un element que és important evitar per millorar la qualitat de vida del pacient”. També ha agraït el lideratge integrador en el tractament del dolor que porta a terme la Unitat del Dolor de Vall d’Hebron, organitzadora de la Jornada juntament amb la Subcomissió del Dolor i la Unitat de Millora de la Pràctica Clínica.

Posteriorment, el Dr. Javier Medel, cap de secció de la Unitat del Dolor, del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor, i president de la Subcomissió del Dolor, ha fet la xerrada “I si prevenim el dolor?”. El Dr. Medel ha remarcat la necessitat de “comprendre, avaluar i tractar bé el dolor amb un equip multidisciplinari com el nostre”, i ha donat una dada rellevant: “El dolor té un impacte molt important en la qualitat  de vida de les persones i també un impacte econòmic: fins a un 2,5% del PIB del país s’inverteix per evitar-lo”.

Sis conferències temàtiques sobre l’abordatge del dolor

La Dra. Judith Sánchez Raya, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, ha donat el tret de sortida a les sis conferències temàtiques amb la xerrada “Exercicis amb dolor? Sí o no?”. Segons ha explicat la Dra. Sánchez Raya, “el 80 % de l’evidència de l’efectivitat de la rehabilitació en patologies relacionades amb el dolor, sobretot el crònic, és fer exercici prescrit per un especialista”. També ha explicat que l’exercici prevé el dolor i patologies que causaran dolor com el sobrepès, l’artrosi o els estats depressius i que fins i tot endarrereix l’aparició de la diabetis i la hipertensió. “El nostre lema és menys pastilles, més sabatilles, ha reblat la Dra. Sánchez Raya.

A continuació ha intervingut Mercè Galán, infermera gestora de casos de l’EAP Guineueta, amb la conferència titulada “Acompanyament de la infermera de l’Atenció Primària en el dolor agut”. Mercè Galán ha explicat la importància de l’Atenció Primària en el tractament del dolor, ja que “coneixem la població i podem fer l’abordatge, tractament i seguiment d’una manera accessible”. També ha explicat que el dolor agut és un dels motius més freqüents de visites a l’ambulatori.

En l’àmbit de l’alimentació, la nutricionista Marta Comas, de la Unitat d’Obesitat Mòrbida del Servei d’Endocrinologia i Nutrició, ha volgut transmetre que “no hi ha una dieta miraculosa per eliminar el dolor, però és molt important dur a terme una alimentació equilibrada, variada i saludable, així com mantenir un pes adequat”.

Pel que fa a l’abordatge del dolor a la cirurgia, ha intervingut el Dr. Franco Marinello, de la Unitat de Cirurgia Colorrectal del Servei de Cirurgia General, amb la xerrada “Nous horitzons quirúrgics en la prevenció del dolor”. El Dr. Marinello ha parlat de la cirurgia mínimament invasiva, un tipus d'abordatge quirúrgic que permet la realització de grans cirurgies amb petites incisions. “Amb aquestes tècniques, el cirurgians han demostrat disminuir i reduir el dolor postoperatori i prevenir el dolor crònic secundari als procediments quirúrgics. Al nostre Hospital, els cirurgians fem una aposta molt gran per a la cirurgia mínimament invasiva des de fa anys”, ha assegurat el Dr. Franco Marinello.

A continuació, el Dr. José Manuel Naya, del Servei d’Anestesiologia i Reanimació, ha exposat la conferència “Dolor 2.0”. El Dr. Naya ha destacat la importància per a la prevenció del dolor de la implicació real del pacient, des del preoperatori fins a la recuperació. Per això, ha assegurat que és imprescindible “que estiguin ben informats i disposin de materials amb el suport de les noves tecnologies, com ara vídeos formatius que l’ajudin a entendre el procés quirúrgic pel qual passaran”.

Per últim, la psicòloga clínica Sara Guila Fidel, del Servei de Psiquiatria, ha impartit la xerrada “La psicologia prevé del dolor”. “A vegades no podem evitar el dolor, però sí que podem aprendre a viure amb dolor i, sobretot, evitar el patiment”, ha assegurat la psicòloga Sara Guila Fidel.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.