Els Fons Europeus de Desenvolupament Regional impulsen la transformació digital de Vall d’Hebron

Durant la pandèmia mundial de COVID-19, professionals i usuaris s’han beneficiat de la important implementació tecnològica.

11/06/2020

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha emprès una important transformació digital que, amb ajuda dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), serveix ja de referent en l'assistència i accessibilitat dels usuaris.

La digitalització del nostre centre es basa en dos projectes pioners que milloren l'experiència i qualitat dels pacients: SmartProcess i SmartCare. El primer pretén acabar amb el suport paper com a element principal en els processos i garantir una nova manera de treballar; el segon està orientat a millorar l'accés dels usuaris als serveis que presta l'Hospital i a trobar nous canals de comunicació amb ells, a través de les xarxes socials o la pròpia web.

Dins de SmartCare s'ha desenvolupat l’aplicació “Vall Hebron”, que permet als pacients programar les seves visites a l'Hospital i, fins i tot, controlar els seus tractaments. A més s'ha dissenyat una Sala d'Espera Virtual, que permet als familiars conèixer l'estat del pacient sense necessitat d'haver d'estar físicament en un lloc determinat i, d'aquesta manera, facilita la seva mobilitat, i fins i tot, en última instància, el número d'habitació en la qual es troba la persona que ha estat intervinguda. “El programa SmartCare facilita informació als acompanyants mentre el pacient està sent intervingut i, també, introdueix eines de telemedicina”, explica Marta Carbonell, subdirectora d'Informàtica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Per altra banda, SmartProcess aconsegueix centralitzar tota la informació de l'usuari en un mateix sistema, independentment de les especialitats, i facilita el tractament de les dades per part dels sanitaris. D'aquesta manera, és possible aportar diagnòstics més ràpids i precisos.

El cost del projecte del qual s'ha beneficiat l'Hospital Vall d'Hebron assoleix els vuit milions d'euros, dels quals el 50 per cent prové dels fons de la Unió Europea, i es pretén que el projecte estigui a ple rendiment el 2021.

La subdirectora d'Informàtica del centre reconeix que la transformació ha tingut una bona acceptació per part dels usuaris. “En algunes actuacions hem hagut de donar un suport bastant directe durant les primeres setmanes d’implantació per poder contestar tots els dubtes, però després hem vist que, quan ja hi havia gent entrenada, ha anat funcionant molt bé”, assegura Marta Carbonell.

Sense anar més lluny, fins al 2019 es van beneficiar 1.480.770 usuaris de la transformació digital. A més, més de 10.562 usuaris es van descarregar l'aplicació “Vall Hebron”, que ofereix informació d'interès sobre el centre i disposa d'una àrea privada perquè els pacients puguin realitzar gestions. Per altra banda, 5.376 professionals del Campus utilitzen l’aplicació “Som Vall Hebron”, impulsada per la Direcció de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana de l'Hospital, que, com assenyala el seu director, Fran García, “és una eina de comunicació interna que agilita i acosta totes les activitats, notícies i novetats. Amb aquesta app posem eines digitals al servei dels professionals per facilitar el seu treball diari”. Així mateix, més de 100.000 pacients i acompanyants s'han beneficiat de la Sala d'Espera Virtual des de la seva implantació.

Les xifres avalen que el projecte és ben acollit pels ciutadans, fins i tot pels de més edat: “Les cues en admissió s'han reduït dràsticament en automatitzar el procés, per la qual cosa constatem que l'acceptació ha estat la mateixa per tots els grups d’edat, també entre les persones d'edat avançada”, matisa Marta Carbonell.

En situacions com l'ocasionada per la pandèmia de COVID-19, la implementació tecnològica desenvolupada per Vall d'Hebron ha servit de gran ajuda a l'hora d'accedir a la història dels pacients des de tots els punts i mantenir l'activitat d'assistència remota amb les seves famílies, per videotrucades o per telèfon.

“Tenir els fons FEDER ens ha permès avançar en menys temps cap a projectes que, d'una altra manera, ens hauria costat molt més”, manifesta la subdirectora d'Informàtica de Vall d'Hebron. Amb això, pacients i professionals es beneficien d'una transformació digital que situa l'Hospital com un referent en aquesta àrea.

Coneix la campanya Together for Cohesion

Les polítiques de cohesió tenen un impacte positiu en la vida dels ciutadans europeus, encara que per a molts encara avui són desconegudes. Amb l'objectiu d'aconseguir una major visibilitat neix Together for Cohesion: let's rEUnite!, una campanya de comunicació europea, de dotze mesos, que manté l'objectiu de conscienciar la població sobre la importància dels fons de cohesió i els beneficis que tenen.

Aquest projecte està coordinat per l'Assemblea de Regions Europees en cooperació amb mc Group i secundat per la pròpia Comissió Europea. Actualment implica sis regions: Trento (Itàlia), Csongrand (Hongria), Timis (Romania), Alba (Romania), Varazdin (Croàcia) i Catalunya.

El programa s'estén des de 2014 i abastarà fins al primer semestre de 2020. Catalunya es beneficiarà d'una assignació de 835,6 milions d'euros quant a creixement i creació d'ocupació.

El projecte de digitalització de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron és un exemple entre molts altres que s'estan desenvolupant al país i que repercutiran positivament en la vida dels ciutadans.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.