La Unitat de Cremats de Vall d’Hebron, primera de l’Estat a aconseguir l’acreditació EBA

L’Acreditació EBA de l’Associació Europea de Cremades és un reconeixement als alts estàndards de qualitat en la cura dels pacients de la Unitat de Cremats, i situa Vall d’Hebron com a referent europeu per al tractament de les persones cremades. A més, en el cas que es produís una catàstrofe,  l’hospital seria un dels 15 centres sanitaris de referència europeus (Espanya, Bèlgica, Països Baixos, Regne Unit, Suïssa, Suècia, Noruega) on atendre les persones ferides.

17/12/2019

L’acreditació EBA és un reconeixement a l’alta qualitat de les cures dels pacients cremats i s’ha atorgat després que dos membres del Comitè de Verificació, el Dr. Huss, metge d’Uppsala, i la Sra. Boekelaar, infermera d’Amsterdam, tots dos de l’Associació Europea de Cremades (EBA) hagin visitat la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron. Durant dos dies han comprovat quins pacients i amb quins diagnòstics s’hi atenen, l’excel·lència de les cures, l’equip humà i la qualitat de les instal·lacions.

Els inspectors han fet una revisió exhaustiva de protocols, indicadors i resultats, i han valorat positivament la innovació, la tecnologia, la recerca, les instal·lacions, la docència i el treball multidisciplinari.

La delegació avaluadora ha tingut molt en compte la manera de treballar d’un equip multidisciplinari format per especialistes en psicologia, psiquiatria, infermeria, rehabilitació, fisioteràpia i teràpia ocupacional, medicina intensiva, anestesiologia, pediatria, farmàcia, zeladors i personal de neteja, perfectament coordinat amb un únic objectiu: la recuperació dels pacients.

Pel que fa a les instal·lacions i l’equipament, s’ha tingut en compte el fet que la unitat sigui tancada, a diferència d’altres hospitals, el que permet millorar la seguretat dels pacients.

La recerca ha estat un dels elements clau a l’hora d’atorgar l’acreditació europea. Entre les publicacions i els projectes en què participen els professionals de la unitat, destaquen el dut a terme conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits per fer cultius de pell per a implants en grans cremats, a fi de cobrir més superfície de pell cremada, liderat pel Dr. Jordi Serracanta, cap de Secció de Cremats, i el projecte europeu amb l’Institute for Bioengineering of Catalunya (IBEC) de regeneració de ferides amb tecnologia 3D, liderat pel Dr. Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats.

La docència ha estat important a l’hora de concedir l’acreditació i, en aquest sentit, el Curs de cremats que imparteix la unitat i que el març de 2020 celebrarà la 15a edició ha estat molt ben valorat.

El distintiu EBA, que té una vigència de cinc anys, situa la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron com a centre de referència europeu en el tractament de les persones cremades que, en cas de catàstrofe, seria un dels hospitals de referència on atendre els ferits.

El projecte europeu, iniciat durant la presidència de l’Associació del Dr. Joan Pere Barret (2017-2019), estableix les normes i guies per a l’atenció urgent a Europa, el triatge de pacients i el trasllat a centres europeus, amb la voluntat de donar una resposta ràpida i efectiva en situacions excepcionals que involucrin persones amb grans cremades i que sobrepassi la capacitat organitzativa d'un estat membre, gràcies a la creació d’equips mèdics de diferents unitats europees que s’activarien en cas de catàstrofe per desplaçar-se immediatament al lloc de l’accident, fer el triatge, avaluar la situació i organitzar el trasllat dels ferits.

A partir d’ara, un metge i una infermera de Cremats participaran en la primera jornada de formació dels equips de triatge europeus que es realitzarà al Regne Unit el gener de 2020 i esdevindran formadors a Espanya dels futurs equips de triatge.

 

La Unitat de Cremats

Des del 2008, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels sis centres de referència estatals CSUR per a l’atenció de pacients cremats crítics. Només n’hi ha quatre que atenen adults i nens, entre els quals Vall d’Hebron. L’àrea de referència inclou Catalunya, Andorra i Balears, una població total de més de 8,5 milions de persones.

Cada any s’hi atenen prop de 2.000 urgències per cremades, de les quals 300 les pateixen nens. De les persones ateses a urgències, ingressen 500 persones cada any. La unitat realitza unes 500 operacions a l’any, de les quals 70 són en nens. Les cremades més habituals en infants són per causa de líquids calents i en adults per flama.

Formada per la Dra. Alejandra Monte, referent en el Programa de Telemedicina; el Dr. Jorge Aguilera, referent en el tractament amb ones de xoc per tractar cicatrius patològiques; el Dr. Danilo Antonio Rivas, referent en el tractament de les complicacions en peu diabètic, i el Dr. Serracanta, cap de secció, la Unitat de Cremats de Vall d’Hebron disposa d’un equip humà referent i unes instal·lacions dotades de la tecnologia més innovadora per al tractament dels pacients cremats.

 

L’Associació Europea de Cremades

L’European Burn Association és una associació professional sense ànim de lucre que reuneix diferents professionals europeus de l’àmbit de les cures de les cremades, amb l’objectiu de compartir experiència i coneixement en benefici de les persones, promoure la prevenció de cremades i estudiar la prevenció de lesions per cremades i tots els aspectes relacionats amb el seu tractament.

El Dr. Joan Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats ha presidit l’EAB del 2017 al 2019, període durant el qual s’ha creat conjuntament amb la Comissió Europea i la DG-ECHO (Direcció General de Protecció Civil Europea) el projecte de resposta europea davant catàstrofes amb cremats crítics per al qual la Unitat de Cremats ha estat acreditada.

L

Share it:
Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.