La recerca bàsica i clínica a Vall d’Hebron premiades al Congrés de la Societat Espanyola de Nefrologia

23/10/2019

En el marc del XLIX Congrés de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) celebrat a A Coruña entre el 5 i el 8 d’octubre, la Fundació SENEFRO i la SEN han atorgat 6 ajuts a la recerca tant bàsica com clínica, en Nefrologia. Tres d’aquests ajuts han estat per projectes de recerca bàsica i els altres tres de recerca clínica. Tanmateix, també s'ha atorgat un ajut per a la realització de guies de pràctica clínica. Els professionals de Vall d’Hebron han rebut un ajut en cadascuna de les dues categories i un ajut per a la realització de guies de pràctica clínica.

Cada any, la Fundació SENEFRO i la SEN convoquen per als seus membres 6 beques de 24.000€ amb l’objectiu de promoure i donar suport a la realització de treballs d’investigació científica centrats en el camp de la Nefrologia en l’àmbit nacional. Des de l´any passat s´artorga 1 beca per a realització de les guies de pràctica clínica.

Ajut de la Fundació SENEFRO a la recerca bàsica en Nefrologia

En la categoria de recerca bàsica, un dels ajuts ha estat concedit a la Dra. Anna Meseguer, cap del grup de recerca en  Fisiopatologia Renal CIBBIM – Nanomedicina del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) pel projecte ‘Identificació de biomarcadors i processos moleculars subjacents a la progressió de la malaltia de Dent per al descobriment de noves dianes terapèutiques i desenvolupament de fàrmacs in silico’.

Al VHIR, la investigació de la malaltia de Dent està liderada per les doctores Anna Meseguer i Gema Ariceta, cap del Servei de Nefrologia Pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron. El seu projecte té l’objectiu de descobrir nous gens i mecanismes rellevants que expliquin la progressió de la malaltia de Dent, més enllà de la mutació gènica per si mateixa. La malaltia de Dent és una patologia genètica lligada al cromosoma X que s’origina a causa de la mutació de dos gens, el CLCN5 i l’ORC, que produeixen alteracions renals i oculars en alguns dels casos. En els pacients afectats, sovint apareix durant la infància o a l’adolescència, afectant de forma més accentuada als homes. Però, a més a més, hi ha un important percentatge de pacients que pateixen la malaltia sense afectació en cap d’aquests gens. 

Per a la Dra. Meseguer aquesta beca “representa un reconeixement important i dóna visibilitat al projecte i a l’esforç que estem realitzant des del VHIR per aconseguir finançament per a la recerca d’aquesta malaltia”. Un esforç conjunt amb l’Associació Asdent creada pels pares del Nacho, un nen diagnosticat amb la malaltia de Dent que té com a objectiu aconseguir fons per contribuir al fet  que s’investiguin nous fàrmacs per frenar la malaltia i que col·labora  amb el VHIR des dels seus inicis.  

Ajut de la Fundació SENEFRO a la recerca clínica en Nefrologia

D’altra banda, La Dra. María A. Azancot, adjunta del Servei de Nefrologia del Hospital Universitari Vall d´Hebron ha  rebut un ajut en la categoria de projectes clínics pel treball ‘Inflamació sistèmica i la seva relació amb la malaltia cardiovascular, pèrdua de l'empelt i mortalitat després del trasplantament renal’. Aquesta línia de treball està liderada pel Dr. Daniel Serón, cap del servei de Nefrologia i de grup de recerca de Nefrologia del VHIR. El projecte té com a objectiu valorar la contribució de les vies d´inflamació subclínica, avaluadas mitjançant arrays d’expressió en sang perifèrica, a la progressió de la malaltia cardiovascular, pèrdua de l’empelt i mortalitat. La malaltia cardiovascular constitueix una causa important de pèrdua del transplantament renal amb empelt funcionant i de morbimortalitat cardiovascular, pel que l’estudi dels factors associats a un augment del risc, permetria establir dianes terapèutiques que modifiquin l’evolució de la malaltia cardiovascular en el trasplantament renal.

Per a la Dra. Azancot aquesta beca “representa una avanç per a estudiar amb tècniques de biologia molecular la importància de les vies d´inflamació subclínica i la seva relació amb la progressió de la malaltia renal i cardiovascular en el pacient trasplantat renal.”

Ajut de la Fundació SENEFRO per a la realització de guies de pràctica clínica

La Dra. María José Soler, adjunta del Servei de Nefrologia, membre del Grup de Recerca de Nefrologia del VHIR, membre de la junta directiva de la ERA-EDTA (Societat Europea de Nefrologia), coordinadora del Grup Español d'studi de la Nefropatia Diabètica (GEENDIAB), ha rebut conjuntament amb un ajut per a la realització de la 'Guía de práctica clínica sobre detección y manejo de la enfermedad renal diabética'. La malaltia renal diabètica es la primera causa d'inici de teràpia renal substitutiva en l’actualitat. En la última dècada s’ha demostrat un canvi en el paradigma del tractament del pacient amb malaltia renal diabètica. En aquests sentit fàrmacs antidiabètics han demostrat efecte protector renal i cardiovascular. Així, noves guies sistemàtiques i acurades per al diagnòstic i tractament de la nefropatia diabètica son necessàries.

Per a la Dra. Soler, aquesta beca “representa una oportunitat per a dissenyar amb la GEENDIAB de forma sistemàtica unes noves guies de pràctica clínica en el malalt diabètic, contemplant els tractaments que ofereixin als pacient un benefici renal i cardiovascular”.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.