Celebrem la Setmana Mundial de la Lactància Materna

Amb el lema "Apoderem-nos. Fem possible la lactància", Vall d’Hebron se suma fins al diumenge vinent a la Setmana Mundial de la Lactància Materna. 

03/10/2019

Afavorir el creixement òptim de l’infant, estimular el vincle afectiu entre mare i fill, disminuir el risc de diarrees, infeccions respiratòries o síndrome de mort sobtada del lactant i, en el cas de la dona, reduir les possibilitats de patir càncer de mama, ovari, problemes cardiovasculars, osteoporosi o diabetis. Són alguns dels nombrosos beneficis de la lactància materna, que l’Organització Mundial de la Salut recomana mantenir durant els sis primers mesos de vida del nadó de forma exclusiva i complementada amb altres aliments almenys fins als dos anys.

Amb el lema "Apoderem-nos. Fem possible la lactància", Vall d’Hebron se suma fins al diumenge vinent la Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM), que es commemora a més de 120 països. “Hem de recuperar la cultura de la lactància materna”, reivindica la Dra. Ángeles Linde, del Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron.

És necessària una especial atenció per l’establiment de la lactància materna en els nadons prematurs, “on encara es requereix més suport i formació específica per part de tots els implicats”, segons destaca la Dra. Maria Concepción Céspedes. En el cas dels nadons prematurs, “l’alletament matern juga a favor de la prevenció de les infeccions nosocomials, l’enterocolitis necrotitzant i afavoreix una millor evolució durant el període neonatal i un millor neurodesenvolupament a llarg termini”, afegeix. 

Vall d’Hebron és un Centre Compromès amb l’Excel·lència en Cures: compta amb una acreditació BPSO (Best Practice Spotlight Organizations) que reconeix la seva excel·lència en la implantació de la guia de bones pràctiques en alletament matern. Es tracta d’una distinció concedida per la Registered Nurses Associacion of Ontario (RNAO), com a resposta als objectius aconseguits per l’hospital en el foment de la lactància materna i l’esforç dels seus professionals en aquest àmbit.

La implantació d’aquesta guia inclou el seguiment de recomanacions pràctiques basades en la millor evidència científica, dirigides en especial a infermeria i també a tot l’equip interprofessional que atén mares, lactants i famílies. “És molt important una bona connexió amb l’àrea bàsica i començar a conscienciar a les mares dels beneficis de l’alletament matern ja durant l’embaràs, així com les recomanacions postnatals i el suport que es porten a terme”, exposa la infermera d’obstetrícia Inma Gómez, líder de la guia de bones pràctiques clíniques sobre lactància materna juntament amb la llevadora de la unitat de parts Susana Andrés.

Vall d’Hebron disposa d’una Comissió de l’Alletament Matern, presidida per Isabel Salgado, llevadora i supervisora ​​d'Infermeria d'Urgències d'Obstetrícia i Ginecologia i amb María Ángeles Aceituno, adjunta a la direcció d’infermeria, com a vicepresidenta. Es tracta d’una comissió multidisciplinària que s’estén al territori, Atenció Primària, Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i que inclou la participació dels pares, representats per la presidenta de l’associació Alba Lactància Materna.

“Fomentar la lactància materna passa per un canvi de mentalitat que implica a tots, tant a professionals com a la societat en general”, defensa María Ángeles Aceituno. Un part humanitzat i el contacte pell amb pell immediat després del naixement són dos pilars bàsics per a la instauració efectiva de la lactància materna, junt amb el suport professional i el suport familiar, en aquests moments tan vulnerables .

En aquest sentit, Vall d’Hebron disposa de formació específica sobre alletament matern dirigida tallers formatius als seus professionals. Aquesta està liderada per quatre professionals del centre que estan acreditats com a formadors de formadors per l´IHAN (Iniciativa per la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància). Aquest van rebre formació conjuntament amb professionals d’altres hospitals de l’ICS a proposta del grup de millora en l'atenció neonatal centrada en el desenvolupament i en la família (NIDCAP-PADEICS), que agrupa professionals de distintes unitats de neonatologia dels Hospitals de l’ICS.

 

Taller art i lactància materna

En el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna vam celebrar el dimecres 2 d’octubre el taller "Art i Lactància Materna", dirigit a mares que fan alletament matern. Antoni Serés, de l’Institut Barcelonès, va repassar la presència de l’alletament en la història de l’art i va animar a les mares amb lactants que hi participaven a reproduir pintures sobre aquesta temàtica.  

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.