Èxit del curs d’ecocardiografia bàsica per a no cardiòlegs

El XV Curs Teòric-pràctic d’Ecocardiografia Bàsica i d’Ecocardiografia Avançada en Medicina Intensiva, Anestèsia i Reanimació ha estat un èxit de convocatòria, amb més de 150 assistents.

23/04/2019

Gràcies a l’ús d’ultrasons, l’ecocardiografia permet estudiar la mida, el funcionament i els moviments del cor. Aquesta és la tècnica diagnòstica més utilitzada en cardiologia. Malgrat que els cardiòlegs són els professionals sanitaris que millor dominen aquest procediment, hi ha altres professionals que també necessiten conèixer com funciona. Com explica el Dr. Artur Evangelista, director del Curs Teòric-pràctic d’Ecocardiografia Bàsica i d’Ecocardiografia Avançada en Medicina Intensiva, Anestèsia i Reanimació, “metges de família, internistes o neuròlegs també necessiten realitzar ecocardiografies per tractar els seus pacients”. D’aquesta manera, el Curs Teòric-pràctic d’Ecocardiografia Bàsica i d’Ecocardiografia Avançada en Medicina Intensiva, Anestèsia i Reanimació consta de dues parts. “Una primera part de coneixements bàsics perquè aquests professionals, i també els cardiòlegs que estan començant, puguin realitzar ecocardiografies i detectar possibles problemes. L’ecocardiografia et dóna imatges de com està el cor, però aquestes imatges, és clar, s’han de saber interpretar, que és el que ensenyem en aquest curs —assenyala el Dr. Artur Evangelista—. Si aquests professionals detecten alguna possible patologia, després poden derivar el pacient al cardiòleg, que és l’especialista”. 

La segona part del curs ha estat dirigida als professionals que tenen més experiència en l’ús d’aquesta eina, com són els anestesistes o els intensivistes. “Aquests professionals ja no es dediquen a detectar patologies per derivar-les, sinó que tracten malalts crítics, patologia pulmonar o pacients politraumàtics, entre altres”, afegeix el Dr. Artur Evangelista.

El curs ha combinat seminaris teòrics i tallers pràctics per mostrar, entre altres aspectes, les bases de l’ecocardiografia i l’anatomia ecocardiogràfi­ca, l’optimizació de l’ecocardiògraf, el Doppler cardíac, l’ús de l’ecocardiografia en el shock, el dolor toràcic agut, la síndrome coronària aguda,  la insuficiència cardíaca, el preoperatori, l’ecocardiografia transesofàgica o l’ecografia pulmonar. Un dels aspectes més destacats ha estat l’ús de simuladors, per tal d’apropar la formació a les situacions reals de pràctica clínica que es poden trobar els professionals. Els simuladors augmenten la destresa en l'estudi i la interpretació de les imatges i permeten analitzar un ampli nombre de patologies. Aquesta eina s'ha convertit en un element imprescindible en la formació teòric-pràctica en ecocardiografia.

El Dr. Artur Evangelista remarca que “l’ecocardiografia és una eina molt útil, que fa servir molta gent, però que exigeix un bon aprenentatge. En aquest sentit, a Vall d’Hebron vàrem ser pioners en la formació dels no cardiòlegs amb aquesta eina quan vàrem posar en marxa aquest curs, ja fa 15 anys”.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vhebron.net, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.