Liderem la primera Guia internacional de vacunació contra el virus del papil·loma humà en població d'alt risc

La Guia recull recomanacions basades en diferents nivells d’evidència en base al risc d’infeccció i de patologia associada al virus del papil·loma humà en els grups de risc i també en base  a l’evidència disponible sobre immunogenicitat, seguretat i l’eficàcia de les vacunes en risc aquests grups.

04/03/2019

Un comitè format per 10 experts de diferents especialitats mèdiques i liderat des del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron per la Dra. Magda Campins i el Dr. Xavier Martínez-Gómez, han elaborat la primera Guia internacionial de recomanacions basades en nivells d'evidència per a la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) en població d'alt risc. El treball per a l'elaboració d'aquestes recomanacions es recull en un estudi publicat a la revista Eurosuerveillance.

Els professionals que han participat en la Guia, la primera al món que es publica sobre vacunació contra el VPH en población d’alta risc, són membres dels Serveis de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Malalties Infeccioses, Aparell Digestiu i Oncologia i Hematologia Pediàtrica de Vall d'Hebron; el Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l'Institut Català d'Oncologia –IDIBELL CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERES); i la Unitat de Ginecologia Oncològica de l'Institut Clínic de Ginecologia i Obstetrícia i Neonatologia (ICGON) de l'Hospital Clínic.

El virus del papil·loma humà és la principal causa de càncer de cèrvix i d’altres càncers genitals. Així doncs, es pot trobar en lesions cancerígenes i precancerígenes de la vulva, la vagina, el penis i l'anus, i també en un nombre creixent de casos de càncer orofaringi. També és l’agent causal de les berrugues genitals i de la papil·lomatosis respiratòria recurrent. Al voltant del 90% de les infeccions per VPH en dones es resol espontàniament sense cap tipus d'intervenció mèdica. No obstant això, en un 10% dels casos, la infecció persisteix i l'1% d'aquestes dones acabarà desenvolupant un càncer relacionat amb el VPH.

La vacunació contra el VPH és una intervenció primària eficaç per a prevenir la infecció per VPH i la càrrega de malaltia associada. Actualment hi ha disponibles tres vacunes contra el VPH: bivalent, pels genotips 16 i 18; tetravalent, pels genotips 6, 11, 16 i 18; i nonavalent, pels genotips 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58.

A nivell mundial hi ha consens pel que respecte a la vacunació sistemàtica d'adolescents contra el VPH, que es va introduir a l'Estat fa poc més d'una dècada. Però, “tot i el creixent interès a ampliar les recomanacions de vacunes per a pacients amb alt risc d'infecció per VPH i de desenvolupar neoplàsies relacionades, la informació específica és escassa i les recomanacions per a la vacunació selectiva difereixen entre els països”, explica el Dr. Xavier Martínez-Gómez, metge del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Amb aquest treball "hem establert unes recomanacions basades en diferents nivells d'evidència (segons l'escala GRADE) sobre la base del risc d'infecció i de patologia associada al VPH en aquests grups de risc i també d'acord amb l'evidència disponible sobre immunogenicitat, seguretat i eficàcia de les vacunes en les poblacions d'alt risc", afirma la Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). D'aquesta manera, la Guia esdevindrà una eina de gran utilitat per a tots els professionals que tracten a aquests pacients.

 

Quins són els grups d'alt risc?

El comitè d'experts va definir com a grups d'alt risc els pacients infectats pel VIH; els homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes (HSH); els afectats per malaltia inflamatòria intestinal; les dones amb lesions cervicals displàsiques; els pacients amb síndrome d'insuficiència congènita de la medul·la òssia, una immunodeficiència primària o supervivents de càncers infantils; els receptors d'un trasplantament d'òrgan sòlid o de progenitors hemopoiètics; els pacients que segueixen tractaments immunosupressors o biològics; i les persones amb papil·lomatosi respiratòria recurrent.

 

Quines són les recomanacions de la Guia?

Per a la realització de l'estudi es van revisar 476 publicacions científiques des de gener de 2006 fins al juny de 2016 que han permès elaborar una sèrie de recomanacions concretes per a cada grup de risc.

En general es va trobar un nivell d'evidència entre moderat i baix, el que suggereix que cal continuar fent estudis especialment en aquests grups de població.

La Guia estableix una forta recomanació de vacunar contra el VPH als pacients amb infecció per VIH entre els 9 i els 26 anys; els homes que tenen relacions sexuals amb homes també entre els 9 i els 26 anys; les dones amb lesions cervicals displàsiques; pacients amb síndrome d'insuficiència de la medul·la òssia congènita; dones que han rebut un trasplantament d'òrgan sòlid o un trasplantament de progenitors hemopoiètics entre els 9 i els 26 anys; i pacients amb diagnòstic de papil·lomatosis respiratòria recurrent. En les altres situacions, la recomanació és dèbil.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.